Автор Тема: BG ПОЛИТИКА  (Прочетена 3683 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #15 -: 17.10.2017 18:02:40 »
НСОРБ подписа споразумение за сътрудничество с парламента и Министерски съвет

Двугодишно Споразумение за сътрудничество подписаха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов.

Това стана по време на Пленарната сесия на 12-ата Годишна среща на местните власти, която се провежда в к.к. Албена. Приоритетните направления за съвместни дейности в Споразумението са свързани с успешно провеждане на председателството на съвета на ЕС и отстояване на българските приоритети, ускорено въвеждане на електронното управление, намаляване на административната и финансова тежест за гражданите и бизнеса, развитие на експертизата и административния капацитет в съответствие с изискванията на гражданите за достъпност и качество на публичните услуги.

Споразумението включва съвместно разработване на програмните документи за следващия програмен период (2021 – 2027) при оптимизиране на системите за управление. Текстът на документа засяга и подкрепа от държавата за подобряване качеството и достъпността на общинските услуги.

Той съдържа подобряване на средата и условията за ефективно управление на местните финанси и насърчаване на доброто финансово управление в общините, последователни мерки към разширяване на собствената приходна база на общините и подкрепата за финансово по-слабите общини, усъвършенстване на механизмите за определяне на делегираните от държавата дейности и на субсидиите по закона за държавния бюджет за съответната година, разширяване на възможностите за предоставяне на социална подкрепа за възрастните и за организиране на интегрирани здравно-социални услуги, въвеждане на стимули за общините за прилагането на различни форми на между общинско сътрудничество.

Страните се споразумяват и за подкрепа от общините за приоритетни национални политики. Това ще стане посредством балансирано регионално развитие чрез местни инициативи за насърчаване на инвестициите, повишаване на обхвата на децата в детските градини и училищата, гарантиране на тяхната сигурност и безопасност и подобряване на условията, подобряване на обществения ред и сигурността на гражданите особено в малките и средните населени места, повишаване на здравния статус на населението чрез създаване на предпоставки и инвестиции в среда, осигуряваща по-здравословен начин на живот, продължаване на процеса на деинституционализация на услугите за деца и възрастни.

Споразумението за сътрудничество с 44-то Народно събрание бе подписано от председателя на Парламента Димитър Главчев и председателят на УС на Сдружението Даниел Панов.

Механизмите за взаимодействие по проблемите на местното самоуправление включват провеждането на форуми по приоритетни теми за местното самоуправление. Това включва провеждане на периодични съвместни дискусионни срещи в Народното събрание по теми, приоритетни за общините и по важни за тях законодателни инициативи, взаимодействие между постоянните комисии на НС и НСОРБ като провеждане на съвместни заседания, участие на народни представители в заседания на постоянните комисии на НСОРБ при обсъждане на законови промени и други форми.

Споразумението предвижда подобрено взаимодействие с Постоянните комисии при законотворчество, имащо отношение към дейността на местните власти като своевременно информиране на НСОРБ за законодателни инициативи от народни представители, доклади на Постоянните комисии, становища на народни представители и/или трети страни, както и за предстоящи заседания на Постоянни комисии, по ред, договорен между страните. Общините и 44-Народно събрание ще развиват и прилагат форми за постоянен диалог на народните представители с кметовете и общинските съветници в избирателните им райони се казва още в текста на Споразумението.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #16 -: 19.10.2017 16:35:15 »
БСП иска оставките на Симеонов и Валентин Радев, криели схеми по границата

БСП иска "незабавно" оставката на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов. Това стана ясно от думите на "червените" Корнелия Нинова в декларация от името на група в Народното събрание.

Причината - вчерашното решение на Министерски съвет оградата по границата с Турция да е обект на националната сигурност.

Според соцлидера възникват много въпроси от това решение - защо се прави, какви ще са резултатите и каква е целта. "Опит ли е това да се скрие информация", зачуди се Нинова, като попита управляващите дали това означава, че и депутатите няма да могат да поставят въпроси за оградата.

"Няма да можем да подлагаме и министрите на парламентарен контрол по тази тема, защото оградата ще е обект на националната сигурност", заяви още тя.

"Контролните органи в България и европейските могат ли да получават информация за изхарчените пари, за потоците мигранти и т.н. Напомням, че за изграждането на оградата са похарчени и европейски средства“, припомни "червеният" лидер.

Тя попита дали филмът на BBC, че корумпирани власти помагат на мигранти да преминат по пътя на Европа е заплаха за националната сигурност.

„Декларираме че поемам цялата и наказателна отговорност, ако такава ще има за това, което ще кажа. За нас причината точно вчера и по този начин да бъде взето това решение е фактът, че от три месеца Елена Йончева снима кадри говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица", разясни Корнелия Нинова.

По думите ѝ депутатът от БСП Йончева има заснети кадри, от които се вижда как в реално време преминават организирани групи мигранти. "Тя разговаря със свидетел и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, преминаване безконтролно със стълби и под оградата“, заяви Нинова.

Тя се закани, че БСП ще пусне филма за корупцията по границата на всички европейски посланици. Нинова отправи призив към премиера Бойко Борисов да гледа филма и да разпореди ареста на "червените", задето са изнесли информация за националната сигурност. 

Отговорът на ГЕРБ
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не остана длъжен на соцлидерката. По думите му декларациите на БСП се превръщат в начин за отклоняване на проблемите на хората и проектобюджетът за идната година.

„Не бих паднал на нивото на неща, които не отговарят на истината и да вкарвам в заблуждение медиите. По никакъв начин не се ограничава възможността, ако някой има съмнения да сезира съответните органи", призова той "червените".

Той се обърна към Нинова, като заяви, че обича да направи медийно присъствие да създадете фалшиви новини, като по този начин си мисли, че може да е алтернатива на управлението.

„Много ми е интересно, защо никой не говори тук за финансирането на кампаниите и на президентските и на парламентарните избори", смени рязко темата Цветанов.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #17 -: 20.10.2017 19:03:07 »
Класически Борисов: На брюкселски се казва "напредък", на български - "никак не вървят"

Ще се търси помощ от ЕС и европейско финансиране за строежа на жп връзката "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе". Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов с гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Борисов, подписаният в Кавала проект "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция, съобщиха от правителствената пресслужба (можете да видите ВИДЕО).

Европейските теми и българското участие
От думите на Борисов се разбра, че е имало държави в ЕС, които са искали да бъдат спрени изцяло предприсъединителните фондове за Турция. Засега обаче общата позиция е 75% от по принцип даваното от ЕС в тази фаза на преговори за влизане в Съюза да остане да се плаща на Анкара, уточни министър-председателят.

Стана ясно и, че България ще участва с 500 000 евро в т.нар. Фонд за Африка, каза още Борисов, добавяйки "просто за да участваме и ние". Въпросният фонд трябва да бъде дофинансиран със 125 млн. евро.

Премиерът се въздържа и да коментира с големи подробности темата за Агенцията по лекарствата, но уточни, че се водят разговори с Италия за взаимна подкрепа.

Относно Brexit, Борисов видя оптимистичен напредък относно правата на гражданите. "На брюкселски се казва напредък, преведено на български означава, че никак не вървят - отново става въпрос за пари", е цялостната оценка на премиера ни.

Относно Западните Балкани, премиерът ни даде пример какво му казала Ангела Меркел: "Когато се съединиха двете Германии, първото нещо, което искаха от Изтока, е да се направят супермаркетите и магистралите. След това направихме всичко останало". Затова и Борисов посочи относно Балканите като най-важна свързаността - жп линиите и магистралите.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #18 -: 21.10.2017 13:17:30 »
Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?

Пиарът на Института по етнология и фолклористика към БАН Петър Кърджилов обвини премиера Бойко Борисов в натиск да бъде уволнен.

Причината - съобщение, което Кърджилов пуска от името на Института, в което критикува правителството в приписване на заслуги за признаване на българското малцинство в Албания, без да отчете приноса на учени от БАН. По думите на Кърджилов, премиерът Борисов се обадил на председателя на БАН акад. Ревалски и му искал обяснение.

В публикация на страница във Facebook "КОЙ е БАН и как се празнят столове?" Петър Кърджилов твърди, че е оказан натиск той да бъде освободен.

Той твърди, че след обаждането от премиера му е бил поставен ултиматум да напусне по взаимно съгласие или в противен случай ще бъде уволнен дисциплинарно.

Скандалът между института и собствения му пиар започна в събота (14 юни), когато в прессъобщение от името на института Кърджилов отбеляза, че за признаването на българското малцинство в Албания принос имат не само политиците, но и учени от БАН, сред които и доц. Веселка Тончева. Това накара и БАН и Института по етнология и фолклористика ден по-късно да пуснат опровержения, в които изтъкват, че "признаването на българското малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов", а усилията на учените били насочени само към подпомагане на българската държава.

Първоначалното съобщение до медиите от името на института в събота (14 октомври) гласеше: "Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева".

В понеделник (16 октомври) обаче от БАН се разграничиха и пуснаха опровержение, според което "признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов и българската дипломация".

Институтът също излезе с ново съобщение, според което "то действително е исторически успех за България, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов".

"Намам никакво намерение да напускам, защото ни най-малко не съм уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Точно напротив - със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата заедно засилихме положителната репутация на двете институции - БАН и ИЕФЕМ, както и на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали", категоричен е пиарът.

От своя страна директорът на института доц. Петко Христов обвини Кърджилов в не професионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт, но отрече да е уволняван. Дори след размяната на реплики обаче, Кърджилов е категоричен, че няма да си тръгне сам.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #19 -: 22.10.2017 14:34:01 »
Надявам се за достъп до Шенген по въздух и море през 2018 г.

„Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп”. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

В същото време тя изтъкна, че така или иначе в момента Шенгенското споразумение не работи заради засиления граничен контрол, предизвикан от незаконната миграция.

„Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген”, изтъкна Захариева.

А относно спора около граничната ограда с Турция, министърът коментира: „Няма държава, която да не благодари на България за тази ограда”.

На фона на задълбочаващата се криза в Испания, тя заяви: „Диалогът между Мадрид и Каталуния трябваше да се случи преди референдума. Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС”.

"Ако Каталуния обяви независимост, какво ще стане? Няма да бъде призната от останалите страни. Тук на Балканите също има много голямо напрежение. Все пак не може да се прави аналогия със случая с Косово. От много години говорим за общ пазар и Европа на регионите, където границите нямат значение. Надявам се да има повече разум в Каталуния", каза тя, цитирана от Нова тв.

Тя допълни, че отношенията на страната ни с Христо Стоичков са добри: "Надявам се неговото изказване да не ни е създало проблем. Думите му бяха лична позиция, а не на държавата".

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #20 -: 23.10.2017 14:48:53 »
След БСП и държавата побърза да пусне проекта за бюджет за догодина

Почти веднага след като БСП обяви своя алтернативен бюджет, но без да го предоставят в писмен вариант на журналистите, защото трябвало да го одобрят на Конгреса в края на седмицата, държавата пусна официално проекта си за бюджет за 2018 година, въпреки информациите, че това ще стане чак в края на седмицата.

Малко над 23,5 млрд. лева приходи предвижда Министерството на финансите (МФ) в проекта за държавен бюджет за 2018 година. От тези приходи чисто данъчните ще са малко над 21 млрд. лева, докато останалите идват от помощи и дарения.

Разходите са в размер на почти 12 млрд. лева – 11,9 млрд., като само текущите разходи са почти 9,5 млрд. лева. Най-голям дял в текущите разходи заема администрацията – над 4,4 млрд. лева отиват за нея. В резерва отиват 70 млн. лева за бедствия и аварии, 900 000 лева за съдебната власт и 500 000 лева за Народното събрание.

Като приоритети за 2018 година са посочени образованието, отбраната и сигурността, социалната и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

По отношение на образованието държавата предвижда 13,1 млн. лева приходи при 584 млн. лева разходи! За сравнение Министерският съвет има по-големи приходи – 14 млн. лева. Основата на приходите за образование идва от стопанисване на собственост. И отново най-много са средствата за работещите в сектора – почти 323 млн. лева. Държавата ще даде най-много средства за политиката в областта на предучилищното и училищното образование – почти 525 млн. лева.

За МВР отново отиват най-много средства – разходите там са 1,296 млрд. лева, като 1,161 млрд. лева са за заплатите на работещите в сектора. На този фон в графа „придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт“ са предвидени само 22,7 млн. лева, след като едно от основните оплаквания на работещите в системата на МВР е, че често са принудени сами да си купуват дрехи и консумативи! Разходите за отбрана пък са 1,193 млрд. лева, при приходи на военното министерство от едва 44 млн. лева. За човешките кадри в сектор „Отбрана“ отиват цели 911 млн. лева!

И по отношенеи на сектор „Образование“, и по отношение на „Отбрана и сигурност“ от МФ подчертават, че са предвидени повече разходи за персонал.

По отношение на труда и социалната политика държавата е предвидила 1,183 млрд. лева разходи. Приходите на Министерството на труда и социалната политика са 26 млн. лева, 21,5 млн. от които идват от държавни такси. Минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева, а майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лв. и става 380 на месец. В тази сфера обаче е и предложението за изплащане на само 50% от осигурителния доход през първите три дни на болничен, но то е предмет на Законопроекта за държавното обществено осигуряване, както и обезщетенията за безработица и майчинство.

За здравеопазване разходите ще бъдат отделени малко над 495 млн. лева, а самото здравно министерство ще има приход от 40 млн. лева – главно от държавни такси. Предвидено е и допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на НЗОК.

Относно европредседателството, МФ посочва, че за догодина са предвидени 3,3 млн. лева разходи специално за министерството по председателството, от които 2,6 млн. лева за персонал. Числата идват на фона на предвидени 150 млн. лева разходи, свързани с европредседателството т.е. реализирани не само от министерството, за три години.

Средно срочна перспектива
Интересен факт е, че в средно срочен план МФ очаква спад на приходите спрямо БВП – с 0,7% до 2020 година, но спад ще има и на разходите – с 1,7%. Целта е до 2020 година бюджетът да е на нула.

Продължават и стъпките към увеличение на минималната работна заплата – 510 лева от 1 януари, 2018 година, 560 лева от 1 януари, 2019 година и 610 лева от 1 януари, 2020 година. За периода 2018-2020 година се увеличава минималният осигурителен доход за само осигуряващите се лица, съответно за 2018 година в размер на 510 лв.; за 2019 година – 560 лв.; за 2020 година – 610 лв. От догодина се предвижда и увеличение на минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лева.

Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 години и 10 месеца за жените и 38 години и 10 месеца за мъжете в 2020 година. Минималната възраст за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност” продължава да се увеличава с по 2 месеца до достигане на 53 години и 6 месеца през 2020 година.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #21 -: 24.10.2017 12:14:39 »
МОН: Учебниците са само 2,8 кг, децата да не носят излишни неща

В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора Божкова, която подаде сигнал до ДАЗД заради теглото на раницата си, и са установили, че те тежат само 2,8 кг. Така от образователното ведомство прецениха, че останалото е сложено по желание на детето и на родителите.

Ние измерихме само учебниците, за да видим реално колко е тяхното тегло. За нас е важно, когато говорим, наистина да намерим причината за това. Измерваме, че учебниците тежат 2,8 кг. Важно е в тази раница извън задължителните учебници какво още може да се направи, поясни Пенка Иванова Директор на дирекция "Учебници и училищна документация".

Според майката на Теодора, на детето ѝ е било препоръчано да закупи тетрадки с по-ниско качество хартия, която не тежи толкова много, но г-жа Иванова отрече това.

По думите на Иванова един от вариантите да се разреши проблема е да има шкафчета в училище, където да се държат учебниците, както и пособията по рисуване. Майката на ученичката, обаче припомни, че в повечето случаи закупуването на тези шкафчета се финансира от родителите, което е в разрез с принципа на безплатното образование.

По време на срещата в МОН зам.- министър Михайлова е признала, че задачите за упражнения по математика не са достатъчни, което принуждава българските учители да купуват помагала.

Освен това ще се обсъди идеята по-големите учебници да бъдат разделени на две части.

Ние получихме жалбата и веднага взехме някакви мерки в посока на това, че този проблем е ясен и виден и по него се работи още от лятото. Организирани са срещи с почти всички училища в София. Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), включени са представители на МОН. За ДАЗД е много важно да бъде чут гласът на детето, заяви Даниела Чирийска от ДАЗД.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #22 -: 26.10.2017 19:52:31 »
Горанов не вижда необходимост от промени в бюджета за 2018-а

Бюджет 2018 г. осигурява функционирането на държавата и отговаря на икономическото развитие, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Ден преди финансовата рамка да бъде обсъдена на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, експерти от министерството се срещнаха с представители на работодателите и синдикатите.

Различията между бизнеса и синдикатите се запазват най-вече в социалната сфера - например: за увеличаването на срока, върху който се изчислява обезщетението за безработица. Добрин Иванов от работодателите: Ще се поощрят безработните по-бързо да се върнат на пазара на труда.

Въпреки че Бюджетът е определян като социален, синдикатите няма да го подкрепят. Основният им мотив е удължаването на срока, върху който се изчисляват обезщетенията за безработица, обясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Мярката ще засегне най-вече хората, които са напуснали доброволно работното си място, за да отидат на ново, но не успеят да се задържат там, обясни тя. Мярката за безработицата обаче се подкрепя, защото има злоупотреби, категоричен е Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. Ваня Григорова репликира: Това не са помощи. Това е осигурителен риск, за който хората плащат, докато работят.

Работодателските организации също имат сериозни притеснения за някои от промените и няма да подкрепят Бюджета в тази му част, обясни Добрин Иванов от работодателите и даде за пример увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева догодина.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не вижда защо трябва да се правят повече промени в проектобюджета: Не е толкова атрактивен и забавен като алтернативата му, но пък за сметка на това осигурява функционирането на държавата.

Министърът припомни, че през бюджета не се правят големи реформи, защото това е ангажимент и отговорност на ресорните министри.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #23 -: 27.10.2017 17:26:59 »
ДПС пак поиска оставката на Симеонов, прати писмо до Европа

Заради "участието на националисти и кесенофоби във властта" ДПС отново поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Този път от движението на Мустафа Карадайъ обявиха, че са писали и писмо до европейските институции. "Писмото ни е израз на нашата загриженост за бъдещето на страната и е в интерес на държавата. Призовахме ГЕРБ да предприемат решителни действия относно националистите, но такива-няма.", обясни Карадайъ.

Той обясни, че движението е било "принудено" да постави въпроса на вниманието не европейските институции при липсата на позиция и действия в страната. „Докато в Европа системните партии избягват и полагат много усилия да не съставят коалиция с националистически формации, то в България националистите участват във властта, каза председателят на ДПС.

От трибуната на НС заявихме-или оставка на Валери Симеонов, или на цялото правителство“, припомни още Карадайъ.

Писмото на ДПС е било изпратено до Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, комисарят по правосъдие, Европейския парламент и лидери на парламентарни фракции в европарламента.
-------------------------------------------------------------
Социалният министър поряза синдикатите за увеличението със 100 лв. на заплатите

Искането на КНСБ за 100 лв. увеличение на заплатите в публичния сектор не е възможно. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Според него не трябва "по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите".

„Говорим за средно увеличение, не мога да твърдя за всички сектори. За сектора, който отговарям, е предвиден ресурс  9 400 000 лв., който ще позволи средно 10% увеличение на заплатите, за работещите в агенциите“, посочи Бисер Петков.

Информирах протестиращите, че правителството прави възможното да съдейства за увеличаване на доходите, допълни той.

Петков обясни, че в МС е приел декларацията на протестиращите от името на правителството. В нея от КНСБ са поставили исканията си за по-значително увеличение на работните заплати, по-високи доходи за работещите, предаде БГНЕС.

„Информирах ги, че правителството прави възможното чрез инструмента, който има, именно минималната работна заплата, да съдейства за увеличаване на доходите. Излязох от заседание на НСТС, за да се срещна с протестиращите. На заседанието на НСТС се обсъждат проектобюджетите за 2018 г., където е заложен ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., тоест с над 10%“, каза Бисер Петков.

Той заяви, че е потвърдил, че това е един от приоритетите в управленската програма на правителството и този приоритет чрез бюджета на държавата намира своите проекции и за работещите в публичния сектор, където също е предвидено 10% увеличение на заплатите.

Относно искането на КНСБ за 100 лв. увеличение на заплатите в публичния сектор и дали това е възможно. Петков изтъкна, че не мисли, че по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите. „Говорим за средно увеличение, не мога да твърдя за всички сектори. За сектора, който отговарям, е предвиден ресурс-9 млн. и 400 хил. лв., който ще позволи средно 10% увеличение на заплатите, за работещите в агенциите“, посочи Бисер Петков.

Той допълни, че в проекта на бюджета на ДОО се предлага увеличение на някои от плащанията, които се фиксират със закона на бюджета, като обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години, минималния размер на обезщетението за безработица.

В проекта на държавния бюджет е предвидено увеличение на размера на месечните семейни помощи за отглеждане на деца. С ресурса, с който разполага държавата, се прави възможното да се използват най-ефективно тези публични ресурси, увери ресорният министър.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #24 -: 28.10.2017 12:23:21 »
Започват конгресите на БСП и НФСБ

Започва заседание на 49-ия Конгрес на БСП под надслов: "БСП - алтернатива за България" в Зала 1 на НДК.

Пред делегатите лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад. По-късно президентът на ПЕС Сергей Станишев ще представи "Председателството на Съвета на ЕС - възможност за България", а зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев - "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост". След това политическите документи ще бъдат гласувани.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #25 -: 29.10.2017 12:48:58 »
Плевнелиев нападна Румен Радев за КСНС и "Граф Игнатиево"

Това е първият провален Консултативен съвет за националната сигурност в историята на президентството и основната вина за това носи президента. Това каза бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

Припомняме, че последното заседание на КСНС, на което трябваше да се обсъжда антикорупционния закон и създаването на специален разследващ орган, се състоя на два пъти, тъй като при първото заседание не се събра кворум.

„В месеците преди КСНС имаше два алтернативни законопроекта, които е съвсем нормално да влязат в Народното събрание за обсъждане. Държавният глава по-скоро игра ролята на едно партиен, отколкото на надпартиен президент. Резултатът беше печален”, категоричен е Плевнелиев.

По думите му българският народ е свидетел на тоталния провал на целия политически елит по темата с корупцията.

На въпрос дали президентската институция трябва да назначава шефа на разследващия орган за корупция, Плевнелиев е категоричен, че не трябва.

„Повече от шест месеца бях едноличен ръководител на тази държава, направих две служебни правителства. Представете си, държавният глава еднолично управлява държавата и еднолично назначава органа, който се бори с корупцията и неговия ръководител. Това означава, че държавният глава има безгранична власт и това не е добре”, поясни той.

Бившият държавен глава критикува и действията на президента Румен Радев по повод бойкота на военните пилоти от база „Граф Игнатиево”.

„Категорично не одобрявам действията на летците. Това за мен оставя горчивото впечатление и неразбиране как функционира Конституцията. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити тези действия, които са поне с нагласата да бъдат противоконституционни”, каза Плевнелиев.

Той не отрече, че във военната ни авиация има проблеми, но подчерта, че военните трябва да спазват своята клетва и дълг.

На въпрос дали чувства вина за състоянието на авиацията ни в момента, Плевнелиев заяви, че „всеки един политик трябва да чувства вина за състоянието на авиацията”.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #26 -: 30.10.2017 11:42:10 »
Управляващите дават заден за "вечните концесии"

Възможността да се възлагат концесии за неограничен срок, която управляващите заложиха в проекта за нов Закон за концесиите, може да отпадне при предстоящото му окончателно гласуване в пленарната зала.

Първоначалният вариант, внесен от правителството и подкрепен от ГЕРБ, предвиждаше да отпадне сегашният таван - до 34 години, и да се въведе обтекаемият вариант за определяне на "максимален срок", който трябваше да се определя от възложителя на концесията - държавата, община и др. Сега обаче се появи друга редакция, изготвена от правителствените експерти и одобрена от парламентарната правна комисия, която връща фиксирания срок от 35 години с възможност за удължаване с до 1/3, т.е. до 47 години.

Управляващите обаче дадоха да се разбере, че при разглеждането на проекта в пленарна зала на второ четене могат да се върнат на старото предложение.

Новост е това, че с обявяването на процедурата за избор на концесионер възложителят посочва максимален срок на концесията, който включва прогнозния ѝ срок, както и "общ срок на всички удължавания, допуснати с всяка възможна опция или клауза за преразглеждане. Общият срок на удължаванията не може да превишава с 1/3 прогнозния срок на концесията".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че депутатите са търсили компромисен вариант, тъй като идеята за "вечните" концесии срещна отпора на Обединените патриоти и БСП.

По отношение на конкретни инфраструктурни концесии може да има и отделна регламентация. "Ако се наложи да се търси частен партньор за тунел или за магистрала, и там не стигат 47 години, би могло да се предвиди в специален закон 50-годишен срок", обясни Данаил Кирилов. Запазва се принципът на обвързване на срока с възвръщаемостта на инвестицията и на разходите, както и за получаване на доход от вложения капитал от концесионера.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #27 -: 31.10.2017 14:27:16 »
Симеонов пак нападна медиите, държали се като инфантилни дебелаци

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини медиите и в частност bTV и "Нова телевизия" за оставката на здравния министър Николай Петров.

Пред Bulgaria on Air той заяви, че България в последните години се управлявала именно от двете телевизии и "ако това е поредният опит за упражняване на влияние, това е лошо".

Вчера Петров подаде оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов, след като bTV излъчи разследване как като шеф на ВМА той е възложил две обществени поръчки за общо 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.

"В този случай bTV се изявява като инфантилен дебелак с определени ментални отклонения, пуснат в порцеланов магазин, който не знае какво прави. При такава безпрецедентна измишльотина, която нарекоха разследване, цялата биография на този човек беше хвърлена в мръсния канал", каза Симеонов.

Той добави, че всеки политик трябва да действа като него при медийни атаки. Симеонов припомни и че ще съди някои медии за клевети, и допълни, че дневният ред в живота "не се диктува от телевизионните студиа".

Вицепремиерът каза още, че се надява все пак оставката да не се дължи на разследването, а на "икономически засегнатите кръгове в медицинските среди". По думите му Петров е прокарал забрана за откриването на нови лечебни заведения и регистрирането на нови лекарства. Точно тук били двете големи лобита в здравната сфера, определени от Симеонов като "фармацевтичната мафия и лекарската мафия".

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #28 -: 01.11.2017 15:50:15 »
Парламентът не прие идеята за задължителна охрана в клиниките

Народното събрание отхвърли предложението на БСП да има охрана във всяка болница, която да гарантира, че лекари и пациенти няма да стават жертва на побои.

Промените в закона лечебните заведения не бяха приети със 72 гласа "за", 44 "против" и 52 "въздържал се".

Припомняме, че идеята бе отхвърлена и от Комисията по здравеопазване и тази за вътрешна сигурност.

Макар че действащото законодателство предвижда сериозно наказание за биячи на медици, се оказва, че нападателите са много, но осъдени малко. През тази година едва четирима са получили присъди за нападение над лекари – двама условни, а други двама са били глобени.

Статистиката показва, че през 2015 г. са образувани 4 до съдебни производства, осъдено е 1 лице - да заплати глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства.

"Червените" искаха здравното министерство и МВР да изработят съвместна наредба, която да регулира охраната в болниците.

По време на дебатите от левицата бяха категорични, че трябва да се сложи край на негативната тенденция медиците, особено от спешна помощ, да бъдат нападани, което води до напрежение в обществото.

"Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото. Трябва да се държи сметка и за психологичните проблеми, които имат малтретираните медици, така че ако не се предприемат мерки в посока на охнатата им, това ще засили тенденцията да напускат работата си у нас и да заминават в чужбина, където сигурността им е гарантирана", смятат социалистите е записано в мотивите на тяхното предложение.

От БСП посочват, че и към момента болниците осъществяват охрана по условия, определяни от тях, но в повечето случаи тя е непрофесионална.

По сметки на левицата болниците нямаше да бъдат натоварени с допълнителни разходи, ако промените, които предлагат, бяха станали факт.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11736
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #29 -: 02.11.2017 19:22:28 »
Бюджетът за догодина мина през ресорната комисия

Бюджетът за 2018 г. мина на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. "За" бюджета гласуваха 12 от членовете на комисия, "против" бяха 8 и 1 се въздържа.

Здравната и социалната комисия в парламента от друга страна приеха на първо четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавно обществено осигуряване (ДОО).

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна по време на дебатите, че Бюджет 2018 ще продължи усилията за укрепване на финансова стабилност и създаване на условия за икономически растеж. При изготвянето на макро икономическата прогноза са използвани данни на ЕК и Европейската банка.

Очаква се растежът на БВП през 2018 г. да е около 4 на 100. „Вътрешното търсене ще остане водещо за повишаване на БВП. Очакваме 6,2% да намалее безработицата през следващата година и да продължи да се намалява“, посочи ресорният министър.

Горанов подчерта, че фискалните цели остават непроменени. „1% дефицит предвиждаме за следващата година, което се равнява на 1,1 млрд. лв. При приходите се наблюдава тенденции за лек спад. Някои мерки, които предвиждаме, са свързани с подобряване на отчетността на продажбите“, обясни Горанов.

От друга страна той увери, че се спазва графика за нарастване на минималната работна заплата, а поетият ангажимент за увеличаване на учителските заплати се материализира.

Горанов уточни, че има увеличение на разходите за персонал в голяма част от системите, като те нарастват с малко под 1 млрд. лв.

Той подчерта, че дълговата политика на правителството ще бъде сравнително консервативна. В края на 2020 г. размерът на държавния дълг ще бъде свит номинално и в относително отношение до 20% от БВП, изтъкна финансовият министър.

ДПС и БСП, обаче не подкрепиха бюджета.

Няма как да се свива бюджетът от БВП и да не се свиват всички останали показатели за недофинансиране. Влезли сме в капан, от който няма излизане, посочи Румен Гечев от левицата.

Очаква се план-сметката за догодина да влезе в пленарна зала следващата седмица.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.