Автор Тема: Сигурност при сърфиране, пароли и хакери - 2018 г.  (Прочетена 461 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Тук ще разглеждаме теми свързани с Интернет, пароли и хакери. :)
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

Събирането на потребителска информация в Интернет, слабата законодателна защита и недостатъчно защитените продукти и услуги застрашават поверителността на личните ви данни в Интернет

В Интернет няма реална поверителност по подразбиране и това трябва да е ясно на всеки. Дори специализираните инструменти, предназначени за защита на личните ви данни, не работят толкова добре, колкото се казва в рекламите им. Поверителността на личната информация на всеки един човек в мрежата бива компрометирана чрез комбинация от събиране на потребителска информация, свързана с маркетингови изследвания (почти всяка фирма продава ваши лични данни), слаба законодателна защита, недостатъчно защитени продукти и услуги, хакерски записи и общество, което което изпитва непреодолимо влечение към подробности от личния живот на своите членове. Крайният резултат от всичко това е, че всеки, който поиска, може без особени усилия да купи или види вашата лична информация. Въобще не е нужно да сте държавен служител със законна заповед, за да погледнете в живота на някого.Но това, че поверителността на личната ви информация не е защитена по подразбиране, не означава, че не можете да предприемете стъпки в тази посока. Ето как да върнете част от личния си живот в няколко прости стъпки.

1. Намерете сигурна държава, която цени личната информация
Няма по добро нещо от това да се намирате в държава, която поне се опитва да защити гражданите си от ширещия се правителствен шпионаж, или поне в тази му част, в която той е напълно несъвместим с юридическите постановки. Още по-добре е да се намирате в страна, която отстоява личната неприкосновеност и поставя ограничения пред търговското ползване на лични данни.

Общият регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR) е малка, но важна крачка в тази посока. Той засяга всяка компания, работеща на територията на ЕС или имаща отношения с граждани на Съюза, което означава, че директивата има изключително широко покритие. Очакванията са в близко бъдеще много държави, които не са част от ЕС, да се насочат към подобен тип законодателство, но винаги ще има и такива, които няма да искат да вземат подобни мерки.

Разбира се, повечето хора нямат възможност просто да се преместят в друга държава. Затова, ако вашето положение е такова и ви е грижа за личния ви живот, бъдете агент на промяната, като помагате на всяка организация, която се бори за това.

2. Използвайте анонимна операционна система
Друга полезна крачка е да се доверите на анонимна операционна система, която се изпълнява на виртуална машина (VM) и работи на защитени преносими носители. Портативното устройство трябва да използва хардуерно криптиране или сигурен софтуер. Един от най-добрите продукти в този списък е Ironkey Workspace. Той предлага качествено криптиране, не допуска потребители, които използват слаби пароли, и идва с портативната операционна система на Microsoft - Windows to Go - в няколко ключови USB модела.

Много защитници на неприкосновеността на личния живот предпочитат дистрибуция Linux Live като Tails или ZeusGuard. Този тип операционни системи са проектирани да бъдат зареждани от сменяеми носители, като Tails е едно от най-добрите решения, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот и сигурността. Дори Агенцията за национална сигурност на САЩ заявява във изтекла вътрешна презентация, че Tails и останалите модели операционни системи от линията Live са заплаха за нейната мисия да подслушва.

Независимо дали използва такава операционна система или не, всеки потребител трябва да се увери, че машината му не съхранява информация, която може да бъде използвана срещу него. Помислете и за вариант с използването на VM решение, което се рестартира след всяка употреба. Най-добрият вариант, разбира се, е комбинацията от двете - Live OS, съхранена във VM. Нека VM задава протокола за конфигурация на динамичен хост (DHCP) и ARP адресите (Address Resolution Protocol) при всяко стартиране.

Също така, помислете и за Qubes OS - безплатна операционна система, създадена за максимално ниво на сигурност. Използва се и се популяризира от някои от най-големите защитници на неприкосновеността на личния живот в света.

3. Използвайте анонимен VPN
След това ще трябва да се свържете с Интернет, като използвате анонимен метод. Най-добрият подход включва максимално възможното ограничаване на ползването на открити безжични мрежи - обществени или други - като рядко се повтаря една и съща точка на свързване. Също така е удачен вариант да използвате виртуална частна мрежа (virtual private network - VPN) или устройство, създадено за такива цели. Има буквално десетки, ако не и стотици VPN, които са специално създадени, за да усложнят идентифицирането и проследяването на вашата интернет връзка. Те правят това, като заменят IP адреса и информацията за метаданните на компютъра ви. Наред с това, много защитаващи поверителността VPN не регистрират връзките ви, така че, дори да получат заповед за съдебно претърсване, правоохранителните органи ще имат по-малко данни, които да ви идентифицират.

Също така можете да се ориентирате към използването на устройство, специално проектирано да защитава поверителността ви, като Anonabox и ProxyGambit. Устройства като Anonabox могат да използват услугите на Tor (обхванати по-долу) или анонимните VPN услуги. Устройства като ProxyGambit отиват дори отвъд това.

ProxyGambit е анонимизиращо устройство, което ви позволява да осъществявате достъп до интернет от всяка точка на света, без да разкривате истинското си местоположение или IP.

Ако сте наистина загрижени за поверителността си, помислете за използването на VPN или анонимизиращо устройство, за да защитите сърфирането си в интернет.

4. Използвайте Tor
Каквито и Live OS и Интернет метод да използвате, не забравяйте да прибавите към тях подходящ браузър. Добър избор е Tor. Това е цяла система - инструменти, браузъри, приложни програмни интерфейси (API) и мрежа – създадени за това да ви помагат да останете анонимни.

След като влезете в Tor, трафикът към и от вашата конфигурация ще бъде препратен през произволен набор от Tor-възли. Въпреки че анонимността на Tor може да бъде пробита, това решение остава един от най-добрите начини да останете анонимни в мрежата, особено когато се комбинира с останалите препоръки в този материал.

5. Не използвайте плъгини
Много е важно да запомните, че много от днешните плъгини за браузъри, особено най-популярните, оставят след, които разкриват вашата идентичност и местоположение. Не ги използвайте, ако искате да запазите анонимността си.

Едно възможно изключение могат да бъдат приставките, предназначени да подобрят неприкосновеността на личния живот, като Privacy Badger, предлаган от Freedom Foundation (EFF). В Chrome и Firefox този инструмент спира маркетинговите компании и проследяващите програми от трети страни да следят сърфирането ви в мрежата, включително страниците, които посещавате. Плъгинът следи домейни от трети страни, които поставят изображения, скриптове и реклами в уеб страниците, които посещавате, и предотвратява проследяването ви.Като кликнете върху иконата на Privacy Badger в браузъра си, когато сте в даден сайт, плъгинът показва списък с всички намерени тракери. Всеки проследяващ елемент се показва като зелен, червен или жълт - зелен за онези, които изглеждат безопасни, червен за тези, които са напълно блокирани, и жълт за тези, които са частично блокирани. Колкото повече сърфирате и използвате Privacy Badger, толкова по-ефективен става той, защото научава повече за тракерите и започва да блокира все по-голяма част от тях.

Имайте предвид, че Privacy Badger не е традиционен рекламен блокер, тъй като целта му е да защитава поверителността ви, а не да блокира реклами. Затова този софтуер не блокира реклами, които не категоризира като тракери.

EFF имат и друг подобен модул за Chrome, Firefox и Opera. HTTPS Everywhere е написан в сътрудничество с Tor Project, фокусиран върху неприкосновеността на личния живот. Приставката решава проблем със защитния протокол за поверителност на HTTPS. Някои сайтове, които използват HTTPS, не правят това по правилния начин и по подразбиране използват некриптирана версия. HTTPS Everywhere решава проблема, като гарантира, че даден сайт използва защитени HTTPS. Трябва да знаете обаче, че плъгинът няма да превърне некриптираните HTTP връзки в криптирани. Той само показва дали HTTPS връзките, които даден сайт използва, са правилно криптирани.

6. Избягвайте обичайните приложения
Не инсталирайте и не използвайте нормален софтуер за производителност, като например текстови процесори или електронни таблици. Ако едно решение е много популярно, то е сигурно, че не се интересуват от запазването на личния ви живот. Не трябва да очаквате нищо в посока защита на личната ви информация, ако един софтуер е безплатен и не е създаден специално за това. Както казва гуруто на компютърната сигурност Брус Шнайер в своята книга "Данните и Голиат: Скритите битки за събиране на вашите данни и контрол на вашия свят": “Ако нещо е безплатно, вие не сте клиент - вие сте продуктът. "

7. Никога не използвайте кредитни карти
Ако възнамерявате да купите нещо по Интернет, не можете да използвате нормална кредитна карта и да останете анонимни. Можете да се опитате да използвате онлайн услуги за парични преводи като PayPal, но повечето имат записи, които могат да бъдат откраднати или поискани. По-добре използвайте електронна валута като биткойн. Електронните валути започват да получават широка валидност и се приемат на все повече и повече места. Разбира се, трябва да имате начин да превърнете виртуалните в реални пари.

8. Изпробвайте вашата цялостна защита
Колко добре работят вашите мерки за поверителност? Има начин да разберете това. За да го направите, отидете на страницата Panopticlick на EFF и кликнете върху бутона Test Me. Платформата проверява дали браузърът ви блокира проследяващите реклами и невидимите тракери, а също така и дали оставя уникални следи при сърфиране. Въз основа на резултатите от проверката ви в Panopticlick, можете да нанесете корекции в начина, по който защитавате своята анонимност в мрежата, а, след като въведете нови решения, можете да направите тази проверка отново.9. Споделяйте файлове анонимно
Услугата за съхранение в облака Dropbox, предназначена за споделяне на файлове с други хора, по думите на Едуард Сноудън е "изключително враждебна към поверителността". Ако търсите безплатна алтернатива, която ви позволява анонимно да споделяте файлове с всякакъв размер, опитайте с отворената OnionShare. Софтуерът е налице за Windows, Mac OS и Ubuntu.

10. Използвайте търсачка, която не следи вашето виртуално поведение
Популярни търсачки като Google и Bing следят и записват вашите търсения, за да могат да насочват реклами към вас. За максимална сигурност използвайте такъв браузър, който няма да следи виртуалното ви поведение. DuckDuckGo е чудесен избор. Той предлага много полезни функции, включващи специфично за региона търсене; безопасно сърфиране и т.н.

11. Изключете показването на локацията ви
Уеб сайтовете могат да получават данни от вашия компютър и да ги използват, за да определят местоположението ви, да насочват реклами към вас и, в крайна сметка, да помогнат да ви идентифицират. Показването на местоположението ви може да бъде изключено. В Windows 10 отворете Настройки> Поверителност> Местоположение. Кликнете върху бутона “Промяна” и преместете плъзгача, който се показва от “Включено” към “Изключено”. Това само по себе си не е достатъчно, защото сайтовете все още могат да търсят в историята на местоположението ви. За да предотвратите това, превъртете надолу до История на местоположенията и кликнете върху бутона “Изчистване”.

12. Блокирайте Javascript
JavaScript може да играе ролята на слабо място във вашата поверителност, която позволява на уеб сървърите да намират информация за вас – какви плъгини използвате, какъв хардуер и т.н. Това улеснява проследяването на поведението ви в мрежата. За максимална сигурност деактивирайте JavaScript. Ако използвате Firefox, разширението NoScript може да ви свърши работа, а ако сте потребител на Chrome, можете да прибегнете до ScriptSafe. И двата инструмента ви позволяват да изберете кои сайтове да зареждат Javascript и кои не.

13. Поддържайте защитен имейл
Когато изпращате имейли с помощта на уеб пощенски услуги като Gmail или Outlook, трябва да знаете, че те могат да бъдат следени. Защитете ги като използвате криптиране. Няколко безплатни решения ще ви помогнат да направите това. Едно от тях е ProtonMail, която шифрова целия ви имейл от край до край. Това решение не поддържа IP регистрационни файлове, които могат да бъдат проследени, и не изисква да давате никаква информация, за да създадете анонимния си акаунт. Има и приложения за Android и iOS, така че можете да го използвате и на мобилните си устройства.

14. Изтривайте "бисквитките" и историята на сърфирането си
Добра идея е редовно да чистите "бисквитките", които различните сайтове използват, за да ви следят, и историята на сърфирането ви, която може да се използва за идентифициране на мястото, където сте били.

Всеки от тези методи за анонимност може да бъде пробит, но колкото повече от тях използвате, толкова по-трудно ще бъде идентифицирането ви от друг човек или група. Разбира се, всичко, което правите, за да защитите поверителността си, причинява неудобства във вашия онлайн живот. Хората, които гледат сериозно на неприкосновеността на личния си живот, приемат тези затруднения, но повечето от нас не са склонни да направят и половината от това, което е нужно, за да постигнат поне частично някаква защита на личната си информация, като например конфигуриране на настройките на операционната си система или на профила си в социалните платформи. Повечето хора просто приемат, че няма как да се защитят и не правят никакви усилия в тази посока. От вас зависи дали ще бъдете един от тях или ще използвате изброените стъпки, за да гарантирате неприкосновеността на своята виртуална личност.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Skype въвежда опция за водене на криптирани разговори и чатове


Ако се притеснявате за сигурността на своята комуникация, най-добре засега се придържате към приложения като Signal

Приложението Skype стана последното, което въведе възможността за криптирани разговори. Microsoft използва протокола Signal на Whisper Systems в тестовата версия, която е предназначена за потребителите с мобилни  или десктоп устройства.

Опцията, известна като Private Conversations, е налична за OS, Android, Linux, Mac в бета формат. От Microsoft уточниха, че след като тестовата фаза приключи, компанията ще интегрира опцията в UWP версията на Skype, която е част от Windows 10.

Private Conversations позволява да се водят криптирани аудио разговори по Skype между двама души, а също така да се изпращат текстови съобщения или файлове като снимки, аудио или видео клипове. Всъщност потребителите могат да провеждат таен разговор между две устройства, тъй като в името на сигурността получаваните и изпращаните съобщения и файлове са обвързани към конкретното устройство в определен момент.

Приложението Signal на Whisper първоначално е планирано да бъде едно от по-надеждните такива за лична комуникация между две устройства. То всъщност покрива и всички критерии на американската фондация Electronic Frontier Foundation

От фондацията обаче изтъкват, че Skype има пропуски по няколко точки. Новата опция не гарантира сигурността на миналите разговори при кражба на криптографските ключове и не предоставя кода за външна проверка. Все още не е ясно какво от това ще се промени с ъпдейтването на бета версията.

Потребителите могат да тестват версията като изберат New Private Conversation от Compose menu на приложението или от профила на получателя. До разговора ще има икона lock. След като получателят приеме поканата всички разговори и съобщения в този раговор ще бъдат криптирани изцяло, докато той не избере да го спре.

Какво означава това? Ако наистина сте притеснени за сигурността на разговорите си, то вероятно е най-добре да се придържате към вече установените приложения като Signal, докато бета версията на Skype не получи одобрение от фондацията Electronic Frontier Foundation или от други организации. Все пак приложението е стъпка в правилната посока.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook с нова странна амбиция – да се свие

Компанията винаги е била водена от безмилостна амбиция и затова е забележително да се види, че нейният основател в този момент залага на коренно различна политика

През следващата година ще ни се наложи да редуцираме времето, което губим във Facebook. На тези от нас, които използват социалната мрежа, за да наваксат пропуснатите новини, също ще им се наложи да си намерят друг източник, защото от компанията са решили да намалят осезаемо подобен тип съдържание. Освен това, Facebook се кани да ограничи видео съдържанието и рекламите. Всичко това се очаква значително да намали приходите на компанията или, най-малкото, скоростта, с която тя генерира печалби.Ако някой беше представил този сценарий пред ръководителите на Facebook преди една година, това със сигурност щеше да се превърне в причина за тревога и доказателство, че с платформата се е случило нещо дълбоко, което е довело до ситуация, изискваща незабавно решение. И все пак амбициите на Facebook в това отношение са факт, след като в четвъртък от компанията обявиха, че тяхната политика оттук нататък е да се акцентира върху повече "значими" взаимодействия в платформата, като постовете ще се смятат за такива, когато генерират много коментари, харесвания и споделяния. Причината за тази промяна се корени във факта, че анализаторите на Facebook са установили, че когато хората активно коментират публикации, се чувстват по-удовлетворени от използването на социалните мрежи и въобще по-добре като цяло.

Въпреки че звучи като сравнително малка, тази промяна на курса на Facebook вероятно ще има значителни последствия за огромно количество потребители на социалната мрежа, които не представляват отделни личности - медийни компании, малки фирми, търговски брандове и всички останали, които виждат там основен канал за достигане до аудитория и клиенти. В свой пост от неделя изпълнителният директор Марк Зукърбърг заяви, че страниците, управлявани от подобни организации, вероятно ще достигат далеч по-малко хора през 2018 г.

"Докато вървим по пътя към тази промяна, ще виждате все по-малко обществено съдържание като бизнес публикации или такива на различни търговски марки и медии. Общественото съдържание, което виждате, ще бъде приравнено към един и същ стандарт - трябва да насърчава смислени взаимодействия между хората", написа в неделя Зукърбърг и добави: “Искам да бъда ясен - като правя тези промени, очаквам времето, което хората прекарват във Facebook, да бъде по-малко. Но също така очаквам то да стане по-пълноценно. Ако направим нещата както трябва, вярвам, че това ще бъде добре както за нашата общност, така и за нашия бизнес в дългосрочен план."

В този момент е невъзможно да се каже със сигурност как ще изглежда променената основна стена на Facebook. Още повече, че компанията и в миналото е правила подобни заявки, а осезаема промяна в количеството корпоративно съдържание така и не беше усетена. Това, съчетано с тенденцията медиите да разглеждат подобни промени като своеобразен Апокалипсис за свободата на словото, предполага известни резерви при анализа на последствията.

И все пак има причини да вярваме, че този път случаят наистина е различен. Когато Facebook намали броя на новините в основната стена в миналото, това се възприе като един вид ребалансиране, защото така или иначе издателите споделят много повече новини от обикновения човек - през 2005 г. само Fox News има над 49 000 публикации, според Newswhip. Затова през 2015 г. и 2016 г. Facebook ограничи възможностите на издателите така, че по-редките публикации на реалните лични профили да се ползват с по-висок рейтинг в емисията.

След това дойде 2017 година – период на насилие, в който Facebook се оказа залята от критики, свързани с фалшиви новини, намеса на Русия в американските избори през 2016 г. и изследвания, показващи, че платформата е допринесла за високи нива на депресия сред потребителите си. Критиката не се ограничи само до журналисти и право защитни организации – дори хора, които са били на висши ръководни длъжности, се дистанцираха от компанията, като в някои случаи дори изразиха съжаление за своята работа, с която са помогнали за изграждането на социалната платформа. Дори от самата компания признаха в своя публикация, че пасивната консумация на Facebook може да накара хората да се чувстват нещастни.

През 2018 г. обаче ръководството на Facebook е решено да обърне нова страница в своята история. След като се справи с редица предизвикателства през предходните години, Марк Зукърбърг заяви, че личната му цел през тази година е да поправи грешките, направени от компанията. Пред New York Times той беше категоричен, че е решен да се увери, че дъщерите му мислят, че социалната мрежа Facebook “е била полезна за света", а това изявление може да бъде тълкувано и като признание, макар и косвено, че има достатъчно причини и обратната теза да е вярна. Във времена като днешните, това определено е изненадващо признание.

Като цяло, Facebook е компания, която винаги е била водена от безмилостна амбиция. Затова е забележително да се види, че нейният основател в този момент залага на коренно различна политика, наблягайки в по-голяма степен на личните взаимодействия за сметка на корпоративното съдържание.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Задава се първата децентрализирана платформа за игри

Амбициозен проект, конкурент на Steam ще стартира използвайки блокчейн технология.
Скоро ще стартира нов амбициозен проект известен като Robot Cache. Създателите му обявиха, че това ще е първата децентрализирана платформа за разпространение на компютърни видео игри. С други думи това ще е нещо като конкурент на много успешния проект - Steam.
Основната идея при Robot Cache е да се ползва блокчейн технология за децентрализиране на услугата. Така борсата чувствително ще намали разходите си за функциониране, което от своя страна ще позволи на платформата да взима минимални такси от разработчици и издатели.
Ако към момента Steam взима 35% от приходите на създателите на игрите, то очакванията са при Robot Cache този процент да е едва 5. Това ще е чудесна новина не само за големите издатели, а и за малките, независими разработчици, защото така те ще прибират 95% от печалбите при продажба.
Помислено е и за потребителите. Транзакциите ще се осъществяват с нова криптовалута - IRON. Освен да плащат в нея, потребителите ще могат да я добиват и използват за покупката на нови игри. Също така ще има възможност да продадете старите си РС игри.
Очакванията са Robot Cache да стартира в близките месеци, а след около 40 дни да е първият публичен анонс.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook създаде нова единица за време

Нова единица за време, наречена флик (flick) създаде Facebook. Тя представлява 1/705 600 000 част от секундата, което повече от наносекунда и по-малко от микросекунда. Фликът ще се използва за по-добро синхронизиране на аудио- и видеоматериали, записани в различни формати.

Името “флик” представлява съкращение от термина frame-tick, използван в 2D графиката. Единицата е създадена екипа на Oculus, който разработва шлемове за виртуална реалност. Идеята за нея бе съобщена от разработчика Кристофър Хорват в съобщение във Facebook през октомври 2016 г. Тогава и за пръв път бе спомената думата флик. Кодът на единицата е наличен в GitHub.

1/705 600 000 се дели без остатък на 8, 16, 22.05, 23, 25, 30, 32, 44.1, 48, 90, 100, 120, обясняват от TechCrunch. Това са честоти за кодиране на аудио видео. Например 24 кадъра в секунда, 120-херцова телевизия, звук със 44.1 kHz дискретизация…

Много от тези числа образуват неудобни десетични дроби, когато бъдат съотнесени към секунда. Например 1/24 от секундата, на която стои филмовата индустрия, е равна на 0,4166666666… Дори при използване на наносекунди това изчисление налага деленето им и затова се закръглява на 0,4167. Сега за синхронизация на аудио- и видеоматериали се използват специални софтуери.

Използването на фликове превръща всички най-важни дроби за създаването на аудио и видео в цели числа. Например 1/24 секунда е равна на 29 400 000 флика, 1/120 секунда – 5 880 000 флика, 44.1 kHz е 16 000 флика... Това ще помогне за по-точно синхронизиране на материали в различни формати.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как завинаги да изключим звука на уеб сайт в Google Chrome


Досадните автоматично пускащи се видео клипове може все още да се появяват, но Chrome 64 гарантира, че вече не трябва да ги слушате.

Досадните автоматично пускащи се видео клипове все още може да се появяват, но Chrome 64 гарантира, че вече няма да се налага да ги слушате. Новата версия на браузъра ще позволи звука на даден сайт да се изключи за постоянно, така че дори видеото да стартира, то няма да ви стряска с изключително силен звук.

Освен това Google Chrome 64 идва с добър ad blocker, който автоматично пречи на нежеланите реклами да се появяват или да ви пренасочват към друг сайт в мрежата. Но също така браузърът предлага и индивидуални настройки за всеки отделен сайт, така че да имате по-голям контрол на това какво показва медията.

Разбира се, не е задължително новата опция да блокира видеото - то ще започне, но автоматично ще му бъде спрян звука. Понякога обаче Chrome успява да блокира някои изкачищи видео клипове (които се появяват в дадена статия), а други изглежда без проблем преминат през защитите.

В допълнение новият Chrome ще спира рекламите, които пренасочват към друга локация, и ще уведомява потребителите за намерението за препращане. В следващата версия на браузъра, Chrome 65, линковете, които отварят желаната дестинация в нов прозорец – а след това пренасочват от настоящата страница към нов нежелан сайт – също ще бъдат блокирани и потребителите отново ще бъдат уведомявани.

Най-общо рекламите могат да бъдат заглушавани като се натисне X в горния ъгъл на рекламата или блокирани като се избере i символът, който се появява. А съвсем скоро потребителите на Microsoft ще могат да изтриват търсенията от своята история, за да улеснят управлението на показваните реклами.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как да се сърфира в мрежата анонимно?


Защитата на личната неприкосновеност в Интернет се превръща във все по-обсъждана тема с всяка изминала година. Ето няколко основни стъпки как да гарантирате сигурността си в мрежата.

С всяка изминала година защитата на личната неприкосновеност в интернет се превръща във все по-обсъждана тема. Има много различни начини някой да получи достъп до вашите данни, като атаките идват от широк кръг от източници. В тази връзка е нормално да се увеличат притесненията относно интернет сигурността.

Ето няколко начина, по които можете да гарантирате своята онлайн сигурност. Тези решения са ефективни и лесни за използване.

VPN
VPN или Виртуалните частни мрежи са едно от най-добрите решения за Интернет сигурност. Те са не само лесни за използване и настройване, но и почти не се отразяват на ежедневната работа.

VPN криптира данните, които се движат между вашето устройство и интернет, което означава, че само вие и VPN услугата получавате данните. Виртуалните частни мрежи са лесни за настройване и инсталиране. Те могат да се свалят като всяка друга програма и само няколко минути делят потребителите от високите нива на сигурност.

Плъгини
Друга добра възможност за Интернет сигурност са плъгините за вашия браузър. Те работят, докато вие сърфирате и гарантират вашата безопасност от източници, които може би искат да ви проследят или да опитат да откраднат вашите данни онлайн. Ghostery е пример за плъгини, които специализират в гарантирането на вашата защита. Подобно на виртуалните частни мрежи и те са лесни за настройване и използване, осигурявайки добър слой на защита, който всеки може да използва.Криптирани незабавни съобщения
Криптирането на съобщенията, които изпращате, е друг начин да гарантирате допълнителна сигурност. Няколко услуги за изпращане на съобщения предлагат подобна възможност, включително популярното приложение WhatsApp, което разполага с криптиране от край до край. Въпреки че това е добър слой за допълнителна сигурност, има слухове, че все пак приложението може да бъде хакнато.

Signal е друго подобно приложение, като то се превърна в истински пионер по отношение на сигурните съобщения. То предлага както криптиране на съобщенията, така и на гласови повиквания.

The Onion Router
Последното предложение за гарантиране на сигурността е The Onion Router (или накратко TOR). TOR е уеб браузър, създаден специално за анонимно използване. С него можете са сърфирате мрежата и да бъдете уверени, че никой „не наднича над рамото ви”.

Той работи като създава вашата връзка с даден уебсайт чрез няколко случайни локации по света. Затова когато вашата връзка достигне сървъра, изглежда, че тя идва от няколко различни места наведнъж.

TOR разполага с няколко слоя на сигурност, които можете да адаптирате и промените според вашите предпочитания. По-голямата сигурност може да забави сърфирането, но ако това не е проблем за вас, то TOR е една добра опция.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook дава приоритет на местните новини

Местните новини ни помагат да разберем проблемите, които са важни за нашите общности и засягат живота ни, те ни правят по-активни граждани, смята Марк Зукърбърг

Facebook и Интернет промениха из основи съвременните медии, но техният ефект върху местната журналистика е, може би, най-сериозен. В миналото хората се информираха в много по-голяма степен от местния вестник, радио или телевизия, а сега получават основната част от информацията през Facebook. И наистина, платформата е идеален вариант да разберете какво се случва в национален и международен мащаб, но не така стоят нещата, когато стане дума за случващото се във вашия град. Сега обаче, като част от стратегията за препозициониране на компанията, Facebook прави промяна в алгоритъма си, с която извежда на преден план във вашия новинарски канал историите на местните журналистически издания.

“Ние идентифицираме местните издатели с помощта на връзки, които привличат читателите в обособен географски район. Ако източника на дадена история е издател във вашия район, чиято страница вие следвате, или ваш приятел сподели история от него, тя може да бъде с по-висок приоритет във вашата новинарски канал”, се казва в позиция на компанията.Този ход идва като част от серията промени в новинарските емисии на Facebook, които са предназначени да го направят по-приятелско, по-щастливо, по-информативно и по-достоверно място за прекарване на време. Преди това от компанията анонсираха други няколко промени, които дават приоритет на публикациите, споделяни от приятели и семейство, такива, които генерират дискусия между приятели, и новинарски материали от "надеждни" източници.

Засилването на местните новини със сигурност звучи като нещо добро. Но, както и при други добре планирани на пръв поглед промени в новинарския канал, е лесно да си представим как нещата лесно могат да се объркат. По-конкретно, от изявлението на Facebook изглежда, че платформата слага знак за равенство между понятията “съдържание от местни издатели” и “местни новини”. Наистина, тези неща са свързани, но далеч не са едно и също и подсилването на едното не е задължително да стимулира другото.

Нека разгледаме защо си заслужава Facebook да насочи усилията си в тази посока.

Местните новинарски организации през годините бяха почти унищожени, тъй като вниманието на читателите и рекламата се пренасочиха в голямата си част към онлайн пространството, като немалко от тези щети се дължат и на политиката на Facebook. Докато местните медии предлагат на рекламодателите възможността да таргетират аудитория само по географски признак и обществен интерес (спортната страница, страницата за начина на живот и т.н.), Facebook създава много по-фини инструменти за насочване. В същото време местните издатели установиха, че е трудно да намерят широка аудитория в социалната мрежа, чиито алгоритми класират новините според тяхната възможност да предизвикват кликвания и харесвания, а не според относимостта им към общността.

Според главния редактор на HuffPost Лидия Полгрийн например маргинализирането на местната журналистика вероятно е спомогнало в немалка степен за запазването на историческите нива на недоверие в медиите. Именно това, може би, изкушава Facebook да се опита да помогне за промяна на тази тенденция на недоверие, като изведе местните новини на преден план, увеличавайки техния уеб трафик, а оттам и възможностите на местните издатели за повече онлайн реклама. Тази промяна също така може да стимулира и нови инвестиции в местни онлайн новини.

Главният изпълнителен директор на Марк Зукърбърг посочва и друга причина, поради която компанията предприема новата стратегия.

“Местните новини ни помагат да разберем проблемите, които са важни за нашите общности и засягат живота ни. Изследванията показват, че четенето на местни новини е пряко свързано с гражданския ангажимент. Хората, които знаят какво се случва около тях, са по-склонни да се включат и да помогнат то да се промени”, категоричен е Зукърбърг.

Всеки циник първо би се запитал колко точно местни новини чете и гледа Зукърбърг всъщност. Защото, ако сме честни, местните новини имат стойност, особено когато включват авторски материали от професионални журналисти, които разказват интересни истории, но надали някой очаква новата политика на Facebook изведнъж да стимулира локалните медии да започнат да бълват важни журналистически разследвания за злоупотреби в общинския съвет, които реално биха предизвикали най-силна реакция и ангажираност.

Истината е, че голяма част от местните новини - особено когато става дума за телевизии - винаги са били също толкова склонни към сензации и опростяване, колкото и националните - страховити престъпления, социални драми, спорове от типа “този каза, онзи каза” и т.н. В същото време местните издания, които обръщат внимание на по-сериозни теми като отчетността на Общинския съвет и кмета, работата на институциите и т.н. обикновено са скучни за читателите и зрителите през повечето време. Това определено минимизира вероятността подобни издания да се наложат във Facebook, независимо колко инженери на компанията се опитват да ги подбутнат зад кулисите. Не на последно място, остава и въпросът как социалната платформа ще се справи с фалшивите новини на местно ниво, след като години наред не можа да го направи в глобален план.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook ще ни учи как да защитаваме личните си данни


Социалната мрежа публикува своите принципи за неприкосновеност на личните данни.

Facebook обикновено не е първото име, за което вероятно се сещате, когато помислите за добра защита на личните данни, но социалната мрежа се надява нова образователна кампания да промени това. Преди влизането в сила на регламента за защита на личните данни в Европейския съюз компанията за първи път разкри своите принципи за неприкосновеност на личните данни. Освен това добави видео клипове в секцията „Новини”, които да показват на потребителите как да управляват рекламите, които виждат; как да изтриват стари публикации и какво се случва с тяхната информация, когато бъде изтрита от профила им.

Според регламента на ЕС – General Data Protection Regulation или само GDPR – компаниите трябва да улеснят процеса, чрез който потребителите могат да изнасят и изтриват данни, както и да докладват за изтичане на данни до 72 часа, след като инцидентът се е случил. Новите регулации влизат в сила от 25 май тази година.

Принципите за неприкосновеност на Facebook не бива да се бъркат с условията на компанията. Принципите са обещания да се гарантира сигурността на вашите данни, да ви се покаже как да ги управлявате и да се подобрят инструментите, които ползвате. Междувременно обучителните видео клипове на социалната мрежа ще повтарят информация, която вече е налична в портала Privacy Basics.

Facebook все още се бори с разпространението на дезинформация в своята секция „Новини”, като последният ход в тази посока беше приоритизирането на публикациите от приятелите пред тези от медиите. В допълнение компанията ще позволи на своите два милиарда потребители да дават оценка на новинарските източници според тяхната надеждност.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook забранява реклами на криптовалути и всичко свързано с тях

Ако се създадат ефективни алгоритми засичащи измамни реклами за криптовалути, след време пълната забрана може да бъде смекчена.

Facebook забрани всякакви реклами на криптовалути в социалната мрежа, както и в Instagram и рекламната мрежа Audience Network. Забраната обхваща всякакви криптовалути, вкл. Bitcoin, предложения за токени в рамките на ICO (Initial Coin Offering – първично публично предлагане на нови единици криптовалута), както и бинарни опции. От Facebook поясняват, че предприемат тези крайни мерки, за да предпазят потребителите от реклами на финансови продукти и услуги, които често са свързани с мошеничество и недобросъвестни практики.
Все пак има вариант след време Facebook да преразгледа това свое решение и да смекчи забраната. Това обаче ще стане ако бъдат създадени ефективни алгоритми за откриване на измамни обяви. А докато това стане забраната ще важи за всички. Социалната мрежа призовава потребителите да сигнализират ако забележат нарушения на новите правила.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google работи върху услуга, която ще позволи играене на тежки игри на всеки компютър


Обработката на графиката ще се извършва на сървъри, а потребителите ще получават красиви изображения, без да са им необходими мощни машини.

Google работи върху нова геймърска поточна услуга, достъпът до която ще се осъществява на aбонаментен принцип. Според източници в Мрежата тя ще се казва Yeti.

Услугата не трябва да се бърка с Twitch, която е предназначена са стрийминг от страна на геймъра, а нещо в стила на nVidia GeForce Now. Т.е. обработката на графиката и други изчисления ще се извършват на сървъри на компанията, а играчът ще получава готовата картина по интернет.

Не е изключено, че за трансмитиране на игри по Мрежата на телевизори и монитори ще се използват специални устройства от семейството на Chromecast. Възможно е също Google да разработва и своя игрова конзола. Според източници и двата варианта са след разглежданите.

Ако Google успее да реализира този проект, то тя ще се намести на нов (за нея) и доста “вкусен” пазара. Според анализатори обемът на пазара на видеоигри е достигнал 109 млрд. долара през 2017 г.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Браузърът Chrome започва да блокира реклами и видеа

Новата версия на популярния Интернет браузър Chrome автоматично ще блокира досадни реклами и видеа в сайтовете, съобщава онлайн изданието TechCrunch. Новият Chrome започва да се разпространява от днес.

Google казва, че притежателите на сайтове няма от какво да се притесняват, ако са коректни. Chrome автоматично ще блокира само най-досадните реклами, които не отговарят на правилата. Такива реклами са изскачащите прозорци, рекламите, които покриват целия екран с брояч, "залепените" реклами, които са винаги над съдържанието и др.

По-сериозни са критериите при мобилните устройства. Там ще се блокират още повече по вид реклами. Сред тях са такива, които покриват повече от 30% от екрана, имат мигащи анимации и др. Общото при настолните и мобилните онлайн реклами е, че ще се блокират автоматично тръгващите видео реклами със звук.

Иронията е, че когато Chrome блокира реклами в даден сайт, ще информира потребителите за това чрез изскачащ прозорец. В този прозорец потребителят ще има възможност да избере дали да остави блокирането на дадени реклами или иска да ги види. По този начин ще може да се зареждат и клипове, които погрешно са били разгадани от системата и са били блокирани, а потребителят иска да ги гледа.

Google казва, че функцията на Chrome ще блокира всякакви реклами, които нарушават дори и те да са от нейните собствени платформи AdSense и AdWords. Функцията ще започне да работи първо в Северна Америка и Западна Европа. Google обаче не гледа откъде идва потребителят, а от кои региони идват най-много потребители в даден сайт. Така потребител в Индия например, който посети сайт в Германия, в който се блокират рекламите, също ще няма види рекламите-нарушители.

Google казва, че 42% от сайтовете, които са използвали реклами-нарушители вече са преминали на други формати на рекламите, които са по-подходящи. Компанията очаква останалите бързо да ги последват след като усетят резултатите от блокирането на рекламите.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google премахва бутона “View image” от търсачката за снимки

От компанията искат да мотивират потребителите да влизат в сайтовете-първоизточници, когато теглят изображения

Google прави значителна промяна в търсачката си за снимки, за да предотврати изтеглянето и копирането на изображения, защитени с авторски права. Когато търсите изображение, вече няма да срещнете бутона "Преглед на изображението" (View image), който позволяваше на потребителите да виждат картинката самостоятелно и да я теглят, без да посещават какъвто и да било сайт.

Това определено предизвикаше загриженост у хората, които създават и публикуват тези изображения, тъй като не само, че техните снимки са използвани, без на потребителите да им се налага да посещават сайта, към който по принцип принадлежат, което го лишава от аудитория, но също така означаваше, че изображенията се разглеждат извън контекст, без никаква информация за правата за ползване и други съпътстващи данни.Както екипът на Google обяви в Twitter, докато бутонът "Преглед на изображението" изчезва, този "Посещение"(Visit) остава, като от компанията се надяват, че той ще насърчава хората да посещават интернет страниците, преди да изтеглят изображението.

 Разбира се, винаги можете да щракнете с десния бутон на мишката върху изображението, да изберете "Отваряне на изображение в нов раздел" и да го изтеглите по този начин. Но от Google се надяват, че този ход ще накара хората да осъзнаят по-добре откъде теглят снимките. Както обясняват от компанията, "да има един бутон, който да отвежда хората до информация за изображението, е полезно както за потребителите, така и за уеб издателите и носителите на авторските права". От интернет гиганта обявиха, че са взели решението за премахване на бутона за преглед на изображението, след споразумението с платформата Getty Images през минала седмица.

Getty Images подаде жалба срещу търсачката пред Европейската комисия през 2016 г., а тя от своя страна обвини Google в "създаването на пленителни галерии със съдържание с висока резолюция и авторски права”. Според ЕК, тъй като консумацията на снимките е възможна незабавно, след като изображението се покаже с висока резолюция и в голям формат, потребителите нямат мотив за преглеждането му в оригиналния източник.

Google и Getty Images вече започнаха дългогодишно глобално партньорство за лицензиране, за да разрешат този проблем. Но, докато тази промяна ще бъде приветствана от много творци и създатели на изображения, това може да се окаже разочароващо за ежедневните потребители, които търсят снимки за законни цели, защото бутонът "Търсене по изображение" (Search by image) също е премахнат, което прави по-трудно търсенето на подобни и свързани снимки.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Кой ще се възползва от премахването на бутона “View image” в Google?

Търсачката Startpage е съсредоточена върху поверителността и предоставя резултати от търсенето с Google, но без насочените реклами

След като Google обяви, че премахва бутона "Преглед на изображението" (View image) преди няколко дни, със сигурност много потребители ще решат да заменят най-голямата търсачка с тази на Microsoft – Bing - например.

Припомняме ви, че Google, след подписване на многогодишна глобална лицензионна сделка с Getty Images, предприе тази мярка, за да ограничи нарушаванията на авторски права при тегленето на изображения от Интернет.Според доклад на BBC обаче критиците на новата политика на интернет гиганта са категорични, че тази промяна е "ужасна", "насочена срещу потребителите" и "понижаваща качеството на продукта". Решението на Google предизвика вълна от недоволство, като много потребители призоваха за бойкот на търсачката и замяната ѝ с някоя алтернативна.

"Други посочват, че кликването с десния бутон върху дадено изображение в браузъра Chrome на Google и изборът на "Отваряне на изображение в нов раздел" (Open image in new tab) възпроизвежда липсващата функция, което обезсмисля новата политика на компанията", се казва още доклада.

Според Lifehacker.com пък има вариант потребителите да се обърнат и към друга търсачка, наречена Startpage. "Този браузър е съсредоточен върху поверителността и предоставя резултати от търсенето с Google, но без насочените реклами и с повече защита на личните данни", добавят от BBC.

"Google отдавна е атакувана от фотографи и издатели, които смятат, че възможностите, които дава най-голямата търсачка, са позволили на потребителите да крадат снимки. В този ред на мисли, премахването на бутона за преглед на изображението е една от многото промени, с които компанията отговаря на критиките”, коментира и от технологичното издание The Verge.

Сега остава само да видим коя от алтернативните търсачки ще се възползва от рестрикциите на Google. А дали и те няма да възприемат подобно политика, притиснати от кампанията за защита на авторските права, само времето ще покаже.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.