Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 136655 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
ТОВА МНЕНИЕ ЩЕ СЕ КОРИГИРА С ДОБАВЯНЕТО НА НОВИ САЙТОВЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ - ПРИОРИТЕТ НА МОДЕРАТОРА
Тук ще разглеждаме теми, свързани с хората с увреждания и ще се прилагат линкове към сродни организации.
Ето четири линка на портали за хората с увреждания които могат да ви бъдат полезни с информация, съвети и безплатна консултация
http://www.bluelink.info/
Това е електронна мрежа на неправителствени организации която включва и организации на хора с увреждания
http://www.aeipd.org/
Портал с много информация и интерфейс удобен и за слепи(незрящи) потребители
http://www.123.ngo-bg.org/bg
Порталът е изключително удобен и технически достъпен за потребители с различни видове увреждания. Той дава възможност да се предоставя информация по различни значими теми, фокусирани върху специфичните нужди на посетителите. Порталът е своеобразна зона, чиято цел е да се провокират и изграждат непринудени дискусии по теми, за които хората с увреждания биха имали желание да събеседват или да споделят своят опит.[/color]
http://network-hv.com/
ТОЗИ САЙТ Е ПОСВЕТЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ
ЦЕЛИТЕ НА ТОЗИ САЙТ СА:
 -  Да се създаде група от хора, които да обединят своите усилия и капацитет, за реализирането на общи идеи и инициативи.

 - Да отрази живота и надеждите на хората с увреждания.

 -  Да представи хората, които участват в инициативите и да им благодари.

 - Да се създаде обща интернет връзка в реално време, чрез SKYPE.
Необходима им е помоща на всеки, който иска да допренесе за развитието на сайта и идеите .
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Мнимите инвалиди ще плащат глоби и лихви

Емилия Масларова

Заловените мними инвалиди ще плащат глоби и ще връщат парите от ползваните преференции с лихвите, съобщиха от социалното министерство.
Промените за лъжеинвалидите ще залегнат в поправки към Наказателния кодекс. В момента е инкриминирано само издаването на документи с невярно съдържание от страна на ТЕЛК. С промени в законодателството ще се определят и 3 вида лекарски експертизи - за работещи, за деца и за възрастни над 65 г.
Общо 405 261 молби за интеграционни добавки за хора с увреждания са подадени от началото на годината до 15 февруари. С тях са подадени и удостоверенията от джипитата, които са задължителни за добавката за диетично хранене и лекарства.
От години броят на инвалидите непрекъснато расте, а наскоро социалният министър Емилия Масларова обяви, че половината от решенията на ТЕЛК са за здрави хора. Най-често мнимите инвалиди ползват облекченията при внос на коли. Това принуди политици и експерти да потърсят спешни мерки, с които да ограничат броя им. Вариантите вчера обсъдиха министрите на социалната политика Емилия Масларова и на здравеопазването Радослав Гайдарски, управителят на НОИ Йордан Христосков и председателят на социалната комисия Хасан Адемов.
Те решиха да започнат внезапни съвместни проверки на лекарските комисии, които издават експертизи за инвалидност. Контролът ще е първо по местата, в които рязко е нараснал броят на хората с увреждания. Освен това контролът над ТЕЛК вероятно ще премине от здравното министерство към НОИ. Аргументът на участниците в срещата е, че експертизата трябва да се прави от този, който извършва плащането.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Масларова: Работим преходният период за европейските трудови пазари да е под 2 години

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в "Седмицата" на "Дарик" радио от Берлин, където участва в неформалната среща на министрите на труда и социалните въпроси на държавите в Европейския съюз. Германското председателство там е предложило тема за дебат "Добрата работа". Кои са новините за България от Берлин?


Това, което мога да кажа, е, че темата като че ли, зададена от германското председателство, попада в десятката, бих могла да кажа. Добрата работа е е не която осигурява минимум социален стандарт, а която осигурява по-висок жизнен стандарт.


Тук се коментират въпросите в целия спектър, които ще бъдат коментирани през шестте месеца на германското председателство, разбира се, те ще продължат и след това. Но това са въпросите за качественото образование, трайната заетост, учението през целия живот, нещо много важно - за справедливото заплащане, за сигурността в добрата работа и, разбира се, условията на труда и здравословния начин, по който се работи в тези условия, новите форми на гъвкавост на работно време и доколко те не влизат в противоречие или пък създават възможност за перфектен баланс и максимален баланс между личния и професионалния живот, между родителство и работа.


Тоест виждате една огромна тема, която се дебатира. Но това, което аз бих могла да кажа в дебатите, ние подкрепихме въпросите, свързани със справедливото заплащане като един от компонентите, който дава възможност за атрактивност на работата, защото справедливото заплащане всъщност повишава, бих могла да кажа, нагласата към професионална реализация на всеки един от трудещите се и в същото време го стимулира той да бъде много по-конкурентоспособен чрез повишаване на квалификацията си, чрез мобилността си. Тоест да се планира кариерното развитие на личността.


Има ли новини за България около въпросите на трудовия пазар? Вие, освен с германските си колеги, сте се срещнали и с Джеймс Фицпатрик, главен секретар на Департамента по заетост и пенсии на Великобритания, както и с министъра на заетостта и социалните грижи на Гърция Савас Цитуридис. Всъщност и трите държави са предвидили двегодишен разрешителен режим за работа на българите. Ще го променят ли?


Бих могла да кажа, че този дебат продължава да се води. Аз се срещнах и с Хесус Калдера, министъра на труда и социалната политика на Испания, с нашите ирландски колеги. Продължават нашите дебати. Всъщност от с Великобритания, с Испания, с Гърция ще продължим да работим в насока преходният период да бъде по-малък период от две години. Очаквам...


Колко по-малък е реалистично, според вас?


Очаквам посещение в началото на март както на министъра на труда на Испания, така и на министъра на труда на Гърция. Имаме с Гърция и спогодби, които трябва да урегулираме, да решим как да подходим. А с Испания да преценим именно как ще се мониторира нашият пазар, за да може те да приложат формулата "1 плюс 1", тоест на края на 2007 г. да разрешат свободното движение на работници от България към тези страни.


Гърция и Испания са тези страни, така ли, Гърция и Испания?


Испания и Ирландия. А Гърция...


А, и Ирландия.


И Ирландия, да. С Германия имаме трайни взаимоотношения. Германия, Австрия, Дания твърдо ще прилагат преходния период две години, те го прилагаха и за преди нас присъединилите се страни, така че там няма някакво напрежение. Но има, разбира се, оптимизиране на взаимоотношенията с конкретни спогодби, които сключваме, за определени трудови специалисти, които липсват на нашия пазар.


Накрая използвам връзката с вас, госпожо Масларова, за да чуем коментара ви на проблема с подаването на документите за интеграционните добавки на хората с увреждания - това, че ги разкарват, искат им документи, които вече са давали, чакат на огромни опашки.


Да. Аз съм запозната изцяло с въпроса. Това, което трябва да споделя, е, че ние сме направили всичко необходимо. Хората могат да подадат само молба и след като си получат съответното удостоверение от медицинските специалисти, ще могат да си получат интеграционната добавка с датата, в която са подали молбата.


Въпросът е много елементарен, ако мога да се изразя така, това удостоверение е медицинско удостоверение, то е вид ТЕЛК-ово решение, то се издава от страна на екипите с указания, които трябва да са получили те от Министерството на здравеопазването. Ние още на 30 декември сме информирали всички служби за социално подпомагане и нашите колеги много бързо и акуратно са си свършили работата.


Предполагам, че в кратък срок Министерството на здравеопазването ще свърши своята работа. Но информирам още веднъж, че всички служби за социално подпомагане ще приемат само молбите на хората за интеграционни добавки. Без това удостоверение, дадено от джипито, когато донесат удостоверението от джипито, след това ще им се изплатят интеграционните добавки със задна дата.


Не можеше ли да се приеме друг модел? Тези хора с увреждания, те не са нови, не са се родили на 1 януари 2007 година...


Това, което искам да кажа, тази наредба, всъщност водещи са Министерството на здравеопазването. Бенефициентите за последната година, година и половина, се увеличиха близо два пъти. Ние сме сигурни, че джипитата познават своите пациенти, знаят кой има увреждане и могат веднага да дадат документ. А пък все пак е един филтър за новопоявилите се, в кавички, бих могла да кажа, такива хора с увреждания.


Но искам да ви кажа, да уверя и нашите слушатели, вашите слушатели, че хората, които сега са им дадени, ТЕЛК-овите им решения продължават да важат за определен период от време, те просто няма да подават следващата година наново молба и да се получи това напрежение. А тези, които са с пожизнено ТЕЛК-ово решение, те ще могат да подават такава молба веднъж на пет години.


Така че и това е предвидено. За съжаление явно някъде административно не са, така, интензифицирали около Нова година процеса. Но пак казвам - ние поемаме да запишем с молбите хората и да изплатим със задна дата, тогава, когато...


За тези молби не трябва да се тълпят, могат да ги пуснат по пощата с обикновена поща?


Могат да си дадат молбите. В момента, в който молбата е пристигнала при нас, от този момент ще им се изплащат интеграционните добавки, след като представят и това удостоверение от съответните здравни институции.


Когато Гайдарски си оправи нещата в здравеопазването.


Аз бях достатъчно коректна и казах това, което моите колеги след направените проверки са констатирали. Общо взето винаги в началото на годината има едно такова натрупване на гражданите. Все пак нека да бъдем, така, малко благосклонни към нашата администрация, 470-480 хиляди, близо 500 хиляди бенефициенти, от които 200 хиляди вече са обработени за 17-18 дни, между които има и почивни, от няколкостотин души, работещи в системата, сами разбирате, че и за нас не е приятно.


Добре.


Истината е, че просто забавяне има в информиране на джипитата, което, разберете, не е ангажимент на Министерството на труда и социалната политика.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен Веселин Василев

 • Глобален модератор
 • Напредващ
 • ****
 • Публикации: 329
 • Пол: Мъж
  • Профил
Каква социална политика бе хора вижте какъв е социалния министър айде уж е жена и по природа трябва да е по хуманна и грижовна(виц) но реално е пак същата ..........която и преди като министър беше критикувана и от самите комунисти че е гола вода в каквото се захване. Не че човек не може да се научи но аз и сега като гледам с каква демагогия подходи към проблемите на хората с увреждания ми става ясно какво може да се очаква занапред. Та реформата която Масларова уж е започнала е чиста проба лицемерие и замазване на очи тип прехвърляне на топката и почистване на камъните от нашата градина като ги хвърляме в градината на съседа. Защо така говоря - ами по пресата насам и натам визирам Стандарт и Труд прорева орталъка че били много фалшивите инвалиди и трябвало да се режат глави(само за статистиката Масларова казва че инвалидите ни били малко над 400хил. човека а това е около 5% от населението на страната а за Европейския съюз статистиката е около 10-8%-и ние четем статистика) но на кого ами реално те не спират никаква корупция а махат хора от групите(вчера без един крак си бил инвалид а днес вече си здрав) с партийни поръчки към ТЕЛК защото ТЕЛК е политическо назначение(ако някой не знае), болните и нуждаещи се хора за сметка на тарикати най често доскоро собственици на автокъщи и откровенни мутри за да могат с фалшиви документи да си пестят данъци от регистрации на фирми, плащане на патенти и лицензи, годишно облагане и внос на коли без мита. Няма да спорим че зад този бизнес стоят и партийните каси. Във всеки случай в България отдавна е така - гарван гарвану око не вади та я питам уважаемата Г-жа Масларова според нея на мен какъв ще ми е интереса да платя уж 600-1000 лева за фалшиво решение за да взема пенния 1000 лева за една година - такива да ги разправя на малоумниците дето ще и повярват. И защо махнаха всички добавки за интеграция на хората 3 група инвалидност - те нямат ли нужда да се интегрират.  И друго айде щели да правят телк под ръководството  на НОИ че къде го дават така - вълка да пази агнетата - нали НОИ като капиталист ще има интерес да реже неправомерно групи и после на кой ще се оплачат болните хора чуйте досега няма прецедент решение да е обжалвано и спечелено в съда ако има ще е едно и ще се разказва като легенда. А че нашите политици нямат желание да ни подобрят условията за живот сме си виновни и ние защото мълчим а тези от европейския съюз са същите хищници и скубачи. Навсякъде правата и свободите се извоюват никъде не се подаряват. Затова не бъдете овчици които само блеят доволно. Бъдете хора и то с достойнство, което да изявим на нашата умряла политическа класа. СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
Илли, Илли, лама савахтани!

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Край на дублирането на добавките за инвалиди

Занапред хората с увреждания няма да получават интеграционна добавка, ако има дублиране с друга помощ на едно и също основание, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.
Така например, ако пенсионер с увреждане е получил безплатна карта за градски транспорт, няма да има право и на месечната добавка за транспорт, уточниха оттам. Без добавка за телефон ще са и инвалидите, които ползват безплатните импулси на БТК. Всички социални служби вече приемат молби за интеграционни добавки, увериха от агенцията. От тази година формулярите са нови. Те трябва да са попълнени от личния лекар. Ако документите бъдат подадени в срок, инвалидите ще получат и януарската добавка. Социалната оценка пък трябва да е готова до края на месеца, следващ месеца на подаване на молбата, предвижда поправка в правилника към Закона за интеграция на хората с увреждания. От 2007 г. одобрените молби ще важат до изтичане на срока на социалната оценка. Досега независимо от срока хората с увреждания трябваше да подават декларации всяка година. Интеграционни добавки ще се дават според индивидуалните потребности. Социалните работници ще правят оценка по нова методика и ще се водят от вида и степента на увреждане.
-------------------------------------------------------------
БДЖ започва въвеждането на вагони за трудноподвижни пътници
"Български държавни железници"(БДЖ) ЕАД започва от утре поетапно да въвежда допълнителни специализирани вагони за превоз на трудноподвижни хора.
Услугата е в изпълнение на програма на Министерството на транспорта, съобщиха на БТА от дружеството. Пътниците с ограничена мобилност ще могат да пътуват по четири нови маршрута (двупосочно). Специализираните вагони ще се движат в съставите на два ускорени бързи и шест бързи влака. Поетапното въвеждане на допълнителен специализиран вагон за превоз на пътници със затруднена мобилност в осемте влака ще завърши на 18 декември. До момента специализирани вагони за превоз на трудноподвижни пътници се движат в съставите на други осем ускорени бързи влака по маршрутите. По този начин, след 18 декември, всекидневно на територията на страната ще се движат общо 16 влака, в състава на които има специализиран вагон или вагони за превоз на трудноподвижни пътници.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Лимонко Лимонков

 • Гост
Не се гневи чак толкова г-н Василев. От това няма полза никаква - нито ще ти стане по-добър живота от това, нито ще се подобри и занапред, нито пък ще те чуят. Такива ни са управляващите - кьопави и не стават за нищо. Ама какво да направим, избирали сме ги и сега ще трябва да ги търпим до края на мандата им. И после - хайде пак на избори, пак обещания за светло бъдеще, пак ще ни излъжат това-онова, пак ще им повярваме като овчици и пак ще си забравят обещанията след като дойдат на власт. А сега на въпроса: Пишеш, че на хората с увреждания, г-жа Масларова е спряла помощите за интеграция! Ами ти не знаеш ли, че всяка жена, или хайде да кажем почти всяка си пада малко курва(ще ме извиниш за грубият език). Върти, сучи и накрая пак става това, което тя е искала, без да се интересува от хорското мнение. Това е един вид политика на правителството. Смятат, че по този начин по-бързо ще се затрият инвалидите и държавата по-малко ще харчи за тях. Малко може да ти заприлича на дискриминация това което говоря, но нали виждаш положението какво е, управляващите дават мило и драго за ромите, а забравят, че има и други хора, които имат нужда от подпомагане. И това за най-голямо съжаление се случва само в България, на Запад не е така.

DJ Живко mix

 • Гост
Много ми е чудно, защо чак сега се сетиха, че може би има някъде мними инвалиди?! Толкова години минаха, куцо и сакато се освидетелства и държавата похарчи сума ти средства по тях, а те се оказаха в крайна сметка здрави.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Днес гледах по телевизията г-жа Масларова в предаването "Реално" с Иван Бедров, която упорито ни убеждаваше, че увеличението на пенсиите трябва да започне от месец юли, а не по-рано. И като го гледах това предаване, започнах да си мисля, че Лимонко е прав с твърдението си, че почти всички жени са курви. Значи излиза, че ще ги увеличат пенсиите с 10%, а в същото време ще скочат цените на стоките двойно и тройно! И излиза в крайна сметка, че сме членове в ЕС, а пак няма да можем да се почувстваме като истински европейци. Все заради некадърни политици, които не могат, или не искат да подкрепят пенсионерите в техните искания.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Лимонко Лимонков

 • Гост
За съжаление е така фен на форумите, увеличенията ги дават винаги с закъснение, когато всички стоки са се вдигнали със стотици проценти и вече дето се вика няма смисъл от въпросното увеличение. Сега чувам, че цената на електрическият ток искат да я повишават от месец април, вместо от юли месец. А пенсиите Масларката иска да ги увеличава от средата на годината. И къде е Киро на кирия, как ще плащаме електроенергията?!

Лимонко Лимонков

 • Гост
Фалшивите ТЕЛК решения отидоха при прокурора

Само за две години хората
с ТЕЛК решения са 400 000,
алармира Масларова.

Социалният министър Емилия Масларова внесе при главния прокурор сигнали за фалшиви удостоверения от комисиите на ТЕЛК, с които са източвани парите на хората с увреждания, съобщи БГНЕС.

Проверката ще бъде извършена една година- година и половина назад. Ще уточним с Върховна административна прокуратура срока, няма да я правим твърде назад във времето, защото искаме тя да бъде ефективна и бързо приключила. Поради тази причина тя ще бъде година, година и половина назад, обясни главният прокурор Борис Велчев след срещата с министър Масларова.

Според Масларова реално погледнато около половината от хората, които имат решение от ТЕЛК, са злоупотребили с това право.

Масларова каза, че само за две години хората с ТЕЛК решения са 400 000 без да има никакви природни бедствия и военни действия.

Всъщност, средствата за хората с увреждания не достигат за тях. Считаме, че ще се направи всичко необходимо не само за хората, които издават документи, но и за тези, които ползват документите да бъдат наказани. Освен предвидените глоби, трябва да има и лишаване от свобода, да се промени в нормативната уредба и санкцията касаеща, хората които са нарушили закона и са дали подкуп, поиска министър Масларова .

Предстои тези предложения да бъдат обсъдени и в парламента.

Социалният министър допълни, че ще искат и нарушителите да възстановят средствата от периода, в който ползват фалшивите ТЕЛК удостоверения.

Масларова посочи, че имат конкретни сигнали, а социалните служби извършват проверки.

Имаме документи за хора, които са в чужбина, а има документ, според който те са с пълна слепота и получават всички придобивки, посочи един от примерите Масларова.

Това не е първата среща по този повод и напълно споделяме разбирането на министър Масларова за необходимостта от засилена наказателна правна защита на документите, които се издават от ТЕЛК-комисиите, каза главният прокурор.

Уточнихме се да направим необходимото по делата по конкретните случаи, които са отнесени до нас, да гарантираме присъствието на юристконсултатите на министерството, които като граждански ищци да си поискат дадените от държавата пари, за да можем част от неправомерно даденото да го върнем на бюджета, добави той.

Прокурорът допълни, че отделно от това ще бъде разпоредена надзорна проверка на Върховната административна прокуратура в страната, за да се установи въз основа на какви критерии и стандарти работят тези органи и какъв е контролът върху тяхната дейност.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
И дали ще има полза от това, не се знае! Фалшивите ТЕЛК-решения са внесени в съда, но дали ще има наказани после!...
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Lemon juice

 • Гост
Цитат на: "фен на форумите"
И дали ще има полза от това, не се знае! Фалшивите ТЕЛК-решения са внесени в съда, но дали ще има наказани после!...

Наказани е малко вероятно да има, според мен. Най-вероятно някоя малка глобичка и толкоз!

DJ Живко mix

 • Гост
Учредяват обществен съвет във Видин за хора с увреждания

Във Видин ще бъде учреден обществен  съвет за социално приобщаване на хората с увреждания, информира БНР.

Общественият съвет ще бъде създаден в съотвествие  с националната стратегия за равни възможности за хората с увреждания и ще има за цел създаването на предпоставки за пълноценното  участие на хората с увреждания в  различните сфери на обществения, политическия и социален живот.

Ще бъдат обсъдени възможностите за осигуряването на достъпна физическа и институционална  среда за хората в наравностойно положение. Идеята е на сдружение "Здраве за всички" .

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
В Разград отварят кабинет за инвалиди

Кабинет за лица с увреждания отваря в Диагностично-консултативния център в Разград днес – съобщи зам.-кметът на общината Кина Дякова. Той ще се помещава в бившата аптека на партерния етаж на ДКЦ. Лекарите, които работят на първи и втори етаж на здравното заведение, ще преглеждат хората с увреждания в кабинета. Регистратурата на ДКЦ ще е посредник на хората с увреждания при осигуряване на необходимия за прегледа специалист.От общинската управа обясниха, че се обмисля и изграждане на асансьорна шахта, за да могат хората с инвалидни колички и сами да достигат до лекаря си.
-----------------------------------------------------------
Министерството на труда и социалната политика и "Мобилтел" ще си сътрудничат

В осъществяването на два социални проекта в Априлци ще си сътрудничат Министерството на труда и социалната политика и "Мобилтел". Това е било договорено на среща на министър Емилия Масларова с главния изпълнителен директор на "Мобилтел" ЕАД Йозеф Винацер, съобщиха от пресцентъра на министерството.


Първият от двата проекта на "Мобилтел" предвижда построяването на кухня, в която да се приготвя всекидневно топла храна, а вторият проект включва изграждането на дневен център, който ще разполага с рехабилитационен, физиотерапевтичен център, лекарски и социален кабинет.


И двата проекта са за възрастни хора с увреждания в Априлци, където "Мобилтел" заедно с фондация "Априлци", която е инициатор на проектите, и общината вече са разширили дома за стари хора в града и са построили параклис.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
ДОСТЪПЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Достъпът е основна предпоставка някаква възможност да се реализира и/или да се осъществят важни потребности или права. Достъпът от гледна точка на хората с увреждания – физически и сензорни (липса на зрение, нарушено зрение, липса или нарушен слух) - е логически свързана система, която трябва да се съблюдава и спазва.

 

Правилно осигуреният достъп трябва да цели и максимално удовлетворение от ползването на обществените блага. Достъпът за хората с увреждания е изрична предпоставка, която се основава на принципа за универсалното проектиране във всяка една област на обществото. Универсалността се изразява в придържането и изпълнението на приети и утвърдени стандартни норми, които са съобразени с индивидуалните потребности, вида и степента на увреждането, както и нивото на потребление. За хората с трудности в придвижването достъп означава липса на архитектурни бариери още “от входа”, например чрез обозначаване на паркоместа на прилежаща външна среда, или пък съобразяване на вътрешните пространства на работните помещения.

За хората със сензорни (зрителни и слухови) и интелектуални увреждания достъп означава съчетаване и оформяне предимно на вътрешната среда - употреба на брайлови обозначения, степен на осветеност и светлинни сигнали и интегриране на технически и експлоатационни средства, като брайлови програми и техника.

Безспорно брайловите програми и специалните технически средства са важно условие за достъп до интернет пространството, но не са основното. Ползването на редица фирмени обществени и др. сайтове, би било много по-възможно и лесно, ако допълнително се създават текстови версии на страниците, за да се четат от незрящи. По този начин тези хора ще могат да се възползват максимално от услугите за електронно плащане, достъп до информация и др. Предпочитаната българска говорещата програма за съжаление работи единствено под DOS, а това несъвършенство ограничава възможностите ѝ свива потреблението.

При съвременното разработване на уеб страници обилно се използват езици като JAVA, FLASH, фреймове. Безспорно те придават на уеб страниците една допълнителна зрителна външна ефектност, но именно те не могат да бъдат уловени от DOS програмата за незрящи потребители. Също така, недопустимо е в страницата да се интегрират движещи се текстове или анимация , картинки, които да се ползват като препратка към друг текст, или пък мигащо човече което да подсказва за нещо.

Много често хора, които нямат увреждане смятат, че създаването на достъп до нещо е много скъпо, специално и сложно. А всъщност не познаваме и не осъзнаваме факта, че онова, което е удобно за хората с увреждания ще бъде по-лесно и по-удобно за ползване и от хората без увреждане. В тази връзка често се случва да попаднем на страници, в които липсва датата, месеца и годината към момента на посещаване и то само от гледна точка на не добър дизайн. По този начин един потребител, пък бил той и незрящ, трудно може да придобие точна представа за актуалността на информацията, която ползва. Освен споменатите по-горе дизайнерски ефекти препоръчително е разработчиците на WEB да се придържат към изискванията за фона, а именно той да бъде бял с черни букви, за да може да се възприема без проблем от хората страдащи от далтонизъм.

Вероятно не без основание можем да си зададем въпроса защо към проблемите с достъпа отнасяме и хората с нарушен слух? Отговорът е, че жестомммичният език, който те използват, е “беден език”. Той притежава намален словесен запас от жестове. По този начин те разбират и използват понятия от по-елементарно ниво при общуването си. Това прави някои текстове трудно разбираеми, дори когато са на български език. За хората с нарушен слух българският език се явява втори език, а изучаването на друг е почти невъзможно. От това следва, че не се препоръчва използването на много сложен език и стил на съдържанието. Тук основната насока за промени при създаването на уеб-страниците не е свързана с формата и дизайна, а със съдържателните фактори, което налага да се използва по-опростен език.

В препоръките за правилата на достъп за хората с ментални увреждания, трябва да се има предвид, че при тях са налице намалени мисловни процеси и липса на всеобхватно мислене. Но при по големи педагогически усилия за някои от тях компютърът също може да бъде достъпен.

Приложени принципите за достъп ни превръщат в реални ползватели на Световната Глобална Мрежа. За да станеш неин участник обикновено всичко се свежда само до няколко "кликвания", но понякога светът няма визия. Той е това, което може да се съедини в едно неделимо, което ще чуеш и докоснеш.

Затова нека побързаме със забавените процеси и час по-скоро влезем и станем част от Мрежата. Защото всички сме подвластни на магията която ни свързва с WWW.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.