Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 136211 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
МТСП е отпуснало над 90 млн. лева помощи за 2006 г.

Общо 90 милиона и 340 хиляди лева са еднократните, целевите и месечните социални помощи, с които Министерството на труда и социалната политика е подпомогнало нуждаещи се лица и семейства през 2006 година, съобщиха от министерството.


По данни на дирекциите „Социално подпомагане” в страната, с месечни помощи са подпомогнати 183 122 предимно самотни възрастни хора, лица с трайно намалена работоспособност, самотни родители с деца. Случаите на отпуснати месечни помощи на лица и семейства и лица в под трудоспособна възраст са намалели в сравнение с 2005 година, отчитат от дирекциите „Социално подпомагане”.


Намалели са и случаите на подпомогнатите лица и семейства в трудоспособна възраст, а средствата, отпуснати за тях, са по-малко с 11,7 милиона лева, в сравнение с 2005 година. С 8,2 % са намалели регистрираните безработни в бюрата по труда, които са били подпомагани през 2006 година.


Намаление спрямо 2005 година се наблюдава и на отпуснатите еднократни помощи в страната за здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности.


През 2006 година с целеви помощи за наем на общинско жилище на самотни родители, самотно живеещи възрастни хора над 70 години и сираци до 25 години, както и за пътуване с автобусния транспорт в страната на хора с трайни увреждания и на многодетни майки, са подпомогнати общо 138 035 лица за сумата от 6,7 милиона лева. В сравнение с 2005 година се наблюдава увеличение на случаите с 12,5 % /15 320 лица/ и на средствата с 1,1 милиона лева.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Лимонко Лимонков

 • Гост
16 513 безработни са били лични асистенти през 2006 г.

Общо 16 513 безработни лица са станали лични и социални асистенти на хора с увреждания през 2006 година по програмата на Министерството на труда и социалната политика "Асистенти за хора с увреждания",сочи отчетът за изпълнението на програмата. Тя е един от най-мащабните проекти на МТСП и е насочена към осигуряване на качествена грижа за хора с трайни увреждания в семейна среда чрез дейностите "Социален асистент" и "Личен асистент". Общо 13 955 безработни от цялата страна са станали лични асистенти на хора с увреждания, според отчета. От тях 2294 са се грижили за деца, а 16 лица с увреждания - 8 деца, са били изведени от специализирани институции с помощта на програмата. За да бъдат включени в програмата "Личен асистент", кандидатите трябва да са безработни лица, подпомагани с помощи, или полагащи постоянни грижи за хора с увреждания или тежко болни. Те трябва да са в работоспособна възраст, да са членове на семейството или роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, да живеят в едно и също населено място с лицето, за което ще полагат грижи, да не получават пенсия, както и да не са придобили право на пенсия. Лицата, които искат личен асистент, трябва да са с 90 или повече от 90 на сто трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ, да са деца с 50 или повече от 50 на сто намалена възможност за социална адаптация, или да са изведени от специализирана институция за лица с увреждания. Други 2558 безработни са получили заетост като социален асистент през 2006 г., сочи още отчета на програмата. Безработните, които могат да бъдат включени в програмата, трябва да са в трудоспособна възраст, да не получават или да не са придобили право на пенсия, да бъдат обучени за работа с хора с увреждания.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Общинският транспорт - невъзможен за инвалиди

Общинските автобуси масово са недостъпни за трудноподвижни лица, макар че до края на 2006 г. съгласно нормативите 35% от общия брой курсове за всяка община трябваше да са с пригодени за инвалиди автобуси. Това е отчетено в годишния доклад за равните възможности, който днес ще се обсъжда в кабинета. В документа пише, че общините са провеждали конкурси за възлагане на такива превози, но решенията били обжалвани по съдебен ред и това отлагало с години изпълнението на изискването.
Макар че според закона за хората с увреждания до края на 2006 г. всички публични сгради трябваше да станат достъпни, от отчета става ясно, че това също масово не е спазено. Отбелязва се обаче значителен напредък.
Междувременно бяха обявени датите за специалните Дни на кариерата за хора с увреждания. На 26 април трудовата борса ще бъде във Варна, а на 17 май - в София. Тя се организира за трета година. Чрез нея досега препитание са намерили 40 души. Най-често работодателите, които са склонни да ги наемат, са международни фирми, съобщиха организаторите.

P.S. Управляващите пак разиграват своето политическо шоу! Само, че се пита в задачата, до кога ще се правят статистики, че това и това трябва да се направи, а всъщност нищо да не се прави?!  
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
„Ден на кариерата за хора с увреждания 2007”

На пресконференция днес бе отбелязано началото на националната инициатива „Ден на кариерата за хора с увреждания 2007”.
Инициативата е част от проект „Професионално ориентиране на хората с увреждания”. Проектът се изпълнява от Българско сдружение за личностна алтернатива (БСЛА) вече три години и е съфинансиран по програма на Европейския съюз. Основните цели на инициативата са повишаване на възможността за професионална реализация и на безработицата сред хората с увреждания, обясни председателят на БСЛА Радослав Янков. Други цели, които инициативата си е поставила, са популяризиране на съществуващите преференции, насърчителни мерки и програми в тази област, допълни той. Една от основните дейности на проекта е свързана с ангажиране на общественото мнение, заяви Орлин Денков – главен секретар на БСЛА. За целта ще бъдат проведени медийни кампании и ще се излъчват телевизионни клипове, насочени към потенциални работодатели, обясни той. Проблемът с трудовата реализация на хората с увреждания не е разрешен и една от основните причини е непознаването на програмите, които Министерството на труда и социалната политика организира, категоричен бе Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания. Фирмите, наели инвалиди, се ползват с преференции, като 30% от осигурителните вноски се поемат от държавата, което облекчава и самия работодател. Реализацията на работното място е част от един голям процес на адаптация на тези хора, обясни той. Деница Димитрова – народен представител в 40-то Народно събрание, бе категорична, че намирането на работа за хора с увреждания е най-добрият начин за тяхната интеграция. Тя обясни, че се повече хора с увреждания намират работа в администрацията, като по лично нейни наблюдения, когато дадена фирма наеме човек с увреждане, много скоро започва да търси още такива, защото е изключително доволен от работата му. Тази година „Ден на кариерата за хора с увреждания 2007” ще бъде проведен и във Варна. В София той ще се състои на 17 май, а в морската столица на 26 април.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Ще помагат на безработни инвалиди

Бюрото по труда в Добрич започва работа по програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания. В нея приоритетно ще се включват инвалиди в трудоспособна възраст, регистрирани в бюрото по труда с над 71% намалена работоспособност.Програмата ще подпомага и хора, преминали успешно курс на лечение от зависимост към наркотични вещества.Ще се организират обучения, съобразени с уврежданията на безработните и с потребностите на работодателите, които могат да разкрият работни места за тях. Заетост ще се осигурява за не по-малко от 36 месеца, на пълно или непълно работно време, но не по-малко от 4 часа дневно.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Международна конвенция за правата на инвалидите

Осемдесет държави и Европейската комисия подписаха в централата на ООН в Ню Йорк международна конвенция за правата на инвалидите, чийто брой по някои оценки е 650 милиона в цял свят, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Четиридесет и две държави подписаха и допълнителен протокол, който позволява на инвалиди да подават жалба за нарушаване на човешки права пред експертна комисия след изчерпване на възможностите за решаване на такива проблеми от националните съдилища. "Този исторически момент е пряк резултат от енергичните усилия на инвалидите за поправяне на една историческа несправедливост. Конвенцията забранява дискриминацията на инвалидите във всички области на живота, включително в назначаването на работа, правосъдието, образованието, здравеопазването и транспорта", заяви заместник-генералният секретар на ООН Аша-Роуз Миджиро. В документа се поставя и изискване обществените пространства и обществените сгради да бъдат направени достъпни за инвалиди. Конвенцията бе приета през декември с консенсус от 192-те страни членки на ООН. Процедурите за подписване и ратификация от отделните държави започнаха вчера. Конвенцията ще влезе в сила щом бъде ратифицирана от най-малко 20 държави, което се очаква да стане още тази есен. Първа това направи вчера Ямайка.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
НС отхвърли предложение за по-високи пенсии

Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на ДСБ за нов начин за изчисление на пенсиите, който да увеличи сумите за възрастните хора. Поправките на костовистите в Кодекса за социално осигуряване подкрепиха само 52-ма депутати от опозицията. Идеята беше всички пенсии, отпуснати преди 1 януари 2006 г., да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход в страната за 2006 г., както и да се увеличи надбавката за годините осигурителен стаж. ДСБ настояваше да се използват средства от бюджетния излишък, но управляващите отсякоха, че пари няма.
Парламентът прие предложенията на Петя Гегова от НДСВ и на Министерския съвет. Измененията, внесени от жълтата депутатка, предвиждат управителят на НОИ да получава заплата колкото основното възнаграждение на шеф на постоянна комисия в НС, а подуправителят - колкото редови депутат. Поправките на Министерския съвет са свързани с въвеждане на евродирективи в българското законодателство.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Лимонко Лимонков

 • Гост
България най-щедра на социални помощи в ЕС

Парите за социално подпомагане в България са може би най-щедрите помощи в Европа. От следващата година обаче ще сложим край на професията "социално слаб". Това заяви в Пазарджик социалният министър Емилия Масларова, цитирана от агенциите. През 2008 г. държавата за първи път ще спре помощите на безработните в трудоспособна възраст. Дотогава тези хора имат срок да намерят препитание. Мярката е за срок от 1 година и цели да окуражи хората да търсят активно работа.
Масларова се зарече да продължи и замяната на помощите в брой с директното заплащане на услуги. Социалното министерство ще плаща такси за седмична детска градина за деца от бедни семейства. Така парите ще отиват целево за децата, вместо да се дават на родителите, които често ги използват нерационално, коментира Масларова. По закона за семейните помощи и добавките за деца миналата година бяха заделени близо 6000 лв. за услуги. С тях са платени такси за детски градини и ясли, столово хранене, покупка на облекла, обувки и учебни пособия на 206 деца от 161 бедни семейства.
Социалното ведомство има готовност да подпомогне общините за изграждане на бази за детски ясли и градини, каза още министърът. Част от средствата ще дойдат от проект на Световната банка на обща стойност 58 млн. евро. В Пазарджик Масларова откри 3 социални заведения - комплекс за социални услуги за деца и семейства, защитено жилище за лица с интелектуални затруднения и кризисен център за деца, жертва на трафик.

P.S. Абсолютни глупости приказва Масларката! България никога не е била щедра на социални помощи. Едно нещо ще го дадат, ама след редица увъртания и връщания - това не било наред, онова не било наред...

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
25 662 лв. за осигуряване работа на инвалиди и бивши затворници

25 662 лева са получените средства в област Пазарджик, предвидени по насърчителните режими, съобщиха от Бюрото по труда.


Най-голяма сума – 5 679 лева са за насърчаване на работодатели, които наемат на работа безработни младежи с трайни увреждания до 29-годишна възраст, включително военноинвалиди и младежи от социални заведения, след завършване на образованието си.


2444 лева ще отидат за стимулиране разкриването на работни места в микропредприятия. Предвидени са и стимули за наемане за работа на бивши затворници и хора в предпесионна възраст.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Комисията за защита от дискриминация се самосезира за евровота

На Министерски съвет и на ЦИК са дадени предписания Анели Чобанова от Комисията за защита от дискриминацията заяви, че е самосезирала комисията за евроизборите. В резултат на Министерски съвет и на ЦИК са дадени предписания за осигуряване на достъпна среда за гласуване на хора с увреждания. Всяка трета жалба, подадена в комисията през 2006 г., е била свързана с упражняване правото на труд, съобщи в Русе Чобанова, цитирана от Дарик радио. През 2005 г. водещ признак при сигналите за дискриминация е бил етническият. Тя съобщи, че внесените от граждани сигнали от началото на годината досега са вече 82. За сравнение през 2006 г. в комисията са подадени общо 183 жалби, голяма част от които са сигнали на учители, които се оплакват от уволнение заради възраст или заболяване.
---------------------------------------------
Откриват център за обучение на хора с увреждания

“Oбучителен център за хора с увреждания“ще отвори врати в Плевен на 9 май, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация. Центърът се намира на ул.“Хемус“№ 4 и е създаден в рамките на проект“Мрежа за социално включване на хората с увреждания“, изпълняван от Сдружение“Здраве за всички“Плевен. На откриването ще присъства Майкъл Фриц, директор на Американската Агенция за Международно Развитие. Проектът се финансира от Агенцията със съдействието на Фондация за реформа в местното самоуправление и се реализира в 28-те области на страната. Очаква се около 1000 представители на групата хора с увреждания да бъдат обучени в социално предприемачество.Проектът цели да развие Национална Мрежа за Социално Включване на хората с увреждания, която да повиши капацитета на хората с увреждания и техните организации да участват равноправно в обществото, чрез по-добър достъп до обучение, работа и услуги.
------------------------------------------
Морският бряг на Царево става достъпен за хора с увреждания

Временен подход ще свърже централната улица в Царево с брега на морето, предаде Радио Варна. Съоръжението ще започва оттам, където свършва главната паркова алея и ще осигурява пряк достъп до скалистия нос. То ще даде възможност и на хора с увреждания да достигнат до морето. Оригиналното архитектурно решение е на арх. Нели Бояджиева и инж. Атанас Диков. По-голяма част от стълбите и свързващите ги междинни площадки ще бъдат от метална носеща конструкция и стъпала от масивни дъбови талпи. Самите стълби ще са прозрачни, за да не се отнема от красотата на скалите.
-------------------------------------------
Музеят в Шумен ще е достъпен за хората с увреждания?

Община Шумен кандидатства за финансиране с проект“Адаптиране на Исторически музей – Шумен със съоръжения за достъп на хора с увреждания“пред Агенцията за хора с увреждания. Той цели подобряване на социалната интеграция на хората с увреждания на територията на общината, чрез адаптиране на входната част и вътрешното пространство в сградата със съоръжения за достъп на хора с увреждания.Предвижда се изграждане на три специализирани рампи с предпазни парапети за лесен достъп към основните зали на музея и инсталиране на специализиран асансьор, който ще бъде монтиран в съществуващата асансьорна шахта в централната част на сградата.Проектът е разработен от експерти на общинската дирекция“Европейска интеграция и международно сътрудничество“. Стойността му е 40 285 лв.
----------------------------------------------
Борисов ще открие център за деца и младежи с увреждания

Кметът на София Бойко Борисов ще открие официално днес в 10.30 ч. новия Дневен център за деца и младежи с увреждания "Св. Мина". Центърът е изграден съвместно от Национален център за социална рехабилитация (НЦСР), Асоциация "И нас ни има" и Столична община. НЦСР е нестопанска организация за социални помощ и услуги за хора в неравностойно положение. Центърът ще работи с деца и младежи над 16 г. с трайни увреждания. Основната му задача е да създаде работещ модел за ефективна социална интеграция и за развитие на потенциала на деца и младежи над 16 г. чрез трудова, музикална и арт-терапия, образование и спорт. Дневният център ще осигурява включваща, приемаща и стимулираща развитието среда за младежите с увреждания. Услугите, които ще се предлагат, включват: психологическа подкрепа; рехабилитация и укрепване на двигателните функции; придобиване на нови знания, трудови умения и навици за справяне с дейностите от ежедневния живот и подпомагане успешната интеграция на децата и младежите с увреждания. Дневният център за деца и младежи с увреждания се намира в ж.к. "Младост" 2, 39 ОДЗ (до блок 241).
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
В Бяла, Варненско, откриват обновен дом за възрастни хора

На 15.05.2007 година от 16.00 часа в Община Бяла Министър Масларова и Кмета на града – Илиян Цонев ще открият първи и втори етаж на Дома и Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания „Атанас Янев” – гр. Бяла. Домът е създаден на 01.01.1993 година, и първите негови пациенти са 6 човека с физически увреждания от град Бяла. Той се е помещавал в родната къща на Атанас Сидеров Янев от гр. Бяла, която е била дарена на общината и по волята на дарителя е оборудвана за нуждите на домуващите възрастни хора с физически увреждания. През месец април 2004 година е направена първата копка на новата сграда на сега съществуващият дом. Строителството започва със средства на Социално Инвестиционният Фонд на МТСП – 387 494 лв, за което Община Бяла е спечелила проект през есента на 2003 г. По-късно за доизграждане на Дома общината е участвала и спечелила два проекта по „Красива България”. За завършването на третия етаж на дома, където ще се помещава Дневния център за възрастни хора – една съвременна социална услуга – Общината работи по проект на ФАР с НПО. До момента са изразходвани 734 995 лв. по различни програми на МТСП и 305 361 лв – собствени средства на Общината. Капацитета на Дома за възрастни хора с физически увреждания е 35 места. За домуващите възрастни хора се грижат 19 служители. Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания е с капацитет – 16 места и численост на персонала – 8 щатни бройки.
----------------------------------------------------
Демонстративен урок и спорт за инвалиди в Благоевград

На стадиона на Югозападния университет "Неофит Рилски" демонстративен урок на тема "Спортните занимания за хората с увреждания" ще изнесе на 16 май доцент д-р Кирил Аладжов, съобщиха от висшето училище в Благоевград. Лекторът е преподавател по лечебна тренировка и спорт за инвалиди в Катедрата по кинезитерапия на Факултета по педагогика при благоевградския университет, а в демонстрационния урок ще участва Стела Енева от София. Тя е инвалид III-та степен, двукратен световен шампион по мятане на гюлле, печелила веднъж и световната титла на диск в своята категория. Тя ще бъде придружена от своя треньор Радослав Костов. След демонстрационните упражнения Стела Енева ще участва в дискусия със студентите по проблеми на спортните занимания и спортната база в България, предназначена за хора с увреждания. Участниците в демонстрационния урок ще потърсят в дискусията отговори на въпроса какви са мерките, предприети от ДАМС, респективно на дирекция "Спортни обекти и съоръжения", за осигуряване на равен достъп до спорт в контекста на законодателството и практическия опит на страните от Европейския съюз за хората в неравностойно положение, каква е дейността на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет, ще обсъдят и други актуални теми.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Първи кръг на национален шампионат за хора с увреждания се проведе в Перник

Това съобщи председателят на Съюза на инвалидите Красимир Коцев. Автомобилното рали е с приложен характер и се организира трета поредна година. Участие бяха заявили 30 екипажа от цялата страна и два от Македония. Надпреварата премина през 4 изпитания - движение по зададена пътна книга, прецизна отсечка и няколко варианта на майсторско управление, уточни главният съдия на шампионата Румен Манолов. Наградният фонд беше осигурен от община Перник. Първото подобно състезание е било организирано преди 30 години в Перник от Секул Петров.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
В Административния съд в Сливен са постъпили 100 дела

Около 100 са постъпилите преписки в Сливенския административен съд от началото на дейността му на 1 март досега. Това съобщи в интервю за Дарик Владимир Първанов, председател на Регионалния административен съд в града.

Сливенският административен съд се нарежда по натовареност на едно от първите места в България. Първите разгледани дела в открити заседания са били по Закона за бежанците и по Закона за подпомагане на хората с увреждания.

Предстои насрочване и разглеждане на дела от почти цялата палитра на административното производство, каза Първанов. Той съобщи, че са постъпили преписки по касационни наказателни административни дела, постъпила е жалба срещу текстове от наредбата, приета от общината, свързани с таксите за отпадъци. Постъпила е и жалба, подписана от кмета Йордан Лечков, срещу точки от бюджета.

Четири-пет са приключените дела, които са минали през открито съдебно заседание. Сред тях са дела, свързани с осигуряване на информация, която представлява данъчна и осигурителна тайна.

Сливенският административен съд все още не разполага със собствена сграда, каза още Владимир Първанов. В момента Регионалният административен съд се помещава в една стая в Съдебната палата и ползва една от съдебните зали на Окръжния съд. Има договорка да се ползва и една от залите на Районния съд, допълни Първанов.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

DJ Живко mix

 • Гост
Провеждат в Сливен форум за хората с увреждания и ромите


Регионален публичен форум „Различни възможности, равни права” ще се проведе в Сливен на 16 юни от 10 часа в областна администрация Сливен. Целта на срещата е да бъдат представени различни аспекти на проблемите на социалното включване на хората с увреждания и ромите в България.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за повишаване степента на участието на хората в неравностойно положение в обществения живот и в процесите на вземане на решения. Представители на фондация „Здравето на ромите” ще представят проблемните аспекти на социалното включване на ромите –здравеопазване, образование, трудове заетост и жилища.

Изпълнителният директор на "Център за независим живот" Капка Панайотова ще говори за проблемите на хората с увреждания- асистентите като услуга, интегрирано образование, трудова заетост и достъпна среда.

„Национална кампания за социално включване на хора с увреждания и роми” е инициатива на "Център за развитие на медиите"-София и се осъществява по проект през Европейската комисия по програмата на общността „Борба със социалната изолацияя 2002-2006".

Кампанията обхваща 10 града на страната (Бургас, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и Шумен) . Тя има за цел да насърчи по-добрата комуникация между представители на местните власти, неправителствени организации и медиите, както и повишаване степента на участието на хората в неравностойно положение в обществения живот и в процесите на вземане на решения.

DJ Живко mix

 • Гост
Масларова похарчила м.г. 100 млн. лв. за бедните

Малко над 100 млн. лв. е похарчило социалното министерство по програми за ограмотяване и заетост на най-бедните, голяма част от които са роми. Това стана ясно от отчет на зам.-министъра Баки Хюсеинов пред международния комитет на Десетилетието на ромското включване. Най-голямото перо е за осигуряване на работа по програмата от социални помощи към заетост за 82 550 безработни. То е глътнало 99 278 156 лв.
Ден по-рано Емилия Масларова обяви, че почти половината от тези хора вече са трайно заети. Малко над 1,3 млн. лв. е струвало пък ограмотяването на 2720 безработни. Те са получили основни знания по български и математика, обясни Хюсеинов. По регионални програми са ограмотени скромен брой хора - 45, а други 151 са посещавали курсове за професионална квалификация.

П.П. Чудя се само, за кои точно бедни е похарчила тези 100 млн. лв.! Дали за истински нуждаещите, или за лъжливите!