Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 136210 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Микробус, адаптиран за хората с увреждания, показват в Сливен

Информационен микробус, адаптиран за нуждите на хора с увреждания пристига в Сливен. Вратите му ще бъдат отворени 10 до 14 часа пред сградата на Областна управа за всички, които искат да научат повече за приобщаването на хората с увреждания.

Гражданите ще получават информация за проблемите на достъпността на средата, интегрираното образование и услугите в общността. Информационният автобус съпътства провеждането по същото време регионален публичен форум по проблемите на социалното включване на хора с увреждания и роми.

Инициативата е на Център за развитие на медиите, София, и подобни форуми ще бъдат проведени в 10 града на страната в рамките на национална кампания „Различни възможности-равни права”.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Инвалид в Сливен означава "ненужен"

Здравите са далеч от проблемите на хората с увреждания. Не зная какво е да бъдеш пленник на собственото си тяло и да не можеш да направиш нищо без чужда помощ. Не зная какво е да мечтаеш да ходиш нормално, да тичаш, да скачаш. Не зная какво е да живееш в свят на абсолютна тъмнина и да "виждаш" само образите от фантазиите си. Не зная какво е да нямаш работа, само защото си различен. Не зная какво е да имаш увреждане, но зная, че никой не е застрахован от нещастията... Обикновено наричат хората с увреждания инвалиди. В буквален превод обаче "инвалид" означава "невалиден", "ненужен", а повечето от тези хора са всичко друго, но не и безполезни. Всъщност това са най-онеправданите хора. Не само, защото природата ги е наказала, а и защото живеят в държава като нашата, в град като нашия. Че Сливен е непригоден за нормалното съществуванена хората с увреждания, че почти всички обществени и частни сгради са недостъпни за тях, че няма специализиран транспорт за тях, всичко това отдавна се знае. Че общината е бездушна към проблемите им, също не е изненада. Преди дни в редакцията дойдоха Камелия Грозева от фондация "Милосърдие", и Десислава Андрова и Ваня Байрактарова от фирма "Киара АБ". Трите разказаха за проблемите, които срещат вече повече от година в създаването на център за социална интеграция на млади хора с увреждания. Идеята за това е на Камелия. Тя има син с увреждания, който е на 33 години. "Преди години беше в много тежко състояние, разказва тя. Не излизаше никъде, беше се затворил в себе си. С много усилия успях да го изкарам от това състояние и в момента работи заедно с баща си в едно заведение. Чувства се реализиран, защото е полезен и е сред хората". Виждайки промяната в своето дете, тя решава да създаде център, в който да се събират младежите с увреждания, да преминават различни обучения, да бъдат заедно и да се чувстват добре. Така през януари 2006 г. тя наема помещение на ул. "Ген. Столетов", а през март подава документи в общината за преустройване на помещението в център за хора с увреждания.
Избира строителна фирма и през август със свои средства започва ремонта. Преустройството обаче гълта над 22 хиляди лв. и през октомври работата спира, тъй като фондацията не успява да плати дължимите суми. Камелия започва да търси средства от бизнесмени, за да довърши ремонта на помещението, но удря на камък. През февруари фондацията организира благотворителна вечеря с цел събиране на средства. От поканените десетки гости идват съвсем малко и идеята за събиране на пари се проваля. С помощта на майка на момиче с увреждане обаче Камелия успява да се срещне със сина на Едоардо Миролио, който ги свързва с Ротари клуб в Алба, Италия.Така фондацията получава 5 хиляди евро,с които да направи външна рампа и да купи техника. "Парите бяха преведени в сметката ни още през март. Изискването на дарителите бе до 11 юни да купим техниката - компютри, два климатика и др. Купихме ги, но не можем да ги ползваме, защото помещението не е завършено, трябва да се оправят тавана, пода, мазилките. А гаранцията им тече", споделя Камелия.
Партньор на фондация "Милосърдие" в търсенето на пари за довършването на центъра е фирма "Киара АБ". Тя се занимава с изготвянето на проекти към европейски и социални фондове, затова и Камелия потърсила помощ там. Управителките Десислава Андрова и Ваня Байрактарова изготвили проект за 118 хиляди лв. и го внесли в Социално-инвестиционния фонд през декември 2006. Проектът включвал довършителни работи в центъра, купуването на специализиран автомобил за хора с увреждания, изграждане на втора вътрешна рампа и др. "Искаме тези млади хора да намерят своята среда, да ги съберем заедно, да решаваме заедно с тях проблемите им, да им дадем това, от което имат нужда - интеграция в обществото", казва Десислава. На 3 май получили писмо от фонда, че проектът им не е одобрен за финансиране. "В писмото няма нито обосновка на отказа, нито обяснение защо не е включен в инвестиционния план на фонда, споделя Ваня. Затова ще отидем при ръководството на фонда и ще попитаме кое в проекта не им е харесало и защо има пари за други проекти, а за хората с увреждания все няма."
В един момент трите жени решили да помолят за помощ и кмета. "Нали е известен с щедрото си сърце, помислихме, че ще помогне, разказва Камелия. Няколко пъти ходихме при секретарката му и ни беше отказвана среща. Един септемврийски ден случайно го видяхме на улицата и го спряхме. "Г-н кмете, искаме да разговаряме с вас", казахме ние."Кво има? Аз бързам!", отвърна той. "Бързате, но проблемите на инвалидите са по-важни", казах му аз и той омекна. Дори ни покани до кабинета си, и говорихме пред вратата. Поиска ни 12 документа за фондацията и центъра, и аз му ги занесох. Обеща да ни даде пари. Не каза колко, но каза: "Ще ви дам!". Още чакаме. Преди време общинският съветник Димитър Митев, явно запознат с фондацията, помолил Камелия да отиде в общината и да потърси Мария Григорова. Тя е член на фондацията на кмета "Стоте войводи", в която постъпва заплатата му и се ползва за различни дарения. "Григорова каза, че ще ни отпуснат 200 лв., но ще се позабавят малко, защото преди нас списъкът бил дълъг, спомня си Камелия. Представяте ли си каква подигравка с нас и дейността ни бе това?" Камелия, Десислава и Ваня продължават да търсят начини за набавяне на нужните средства за центъра. Решени са да се борят докрай с трудностите. Камелия дори обмисля да продаде апартамента си, за да може да се разплати със строителната фирма. За довършването на ремонта са нужни още 35 хиляди лева. "В крайна сметка излезе, че в този град на никого не му пука за хората с увреждания, смята Десислава. Инвалидните колички често се повреждат, но в Сливен няма сервиз за тях? И че хората с увреждания си звънят по мобилните телефони, за да се издърпат един друг? В един блок пък човек, живеещ на 4 етаж, си е направил сам асансьор, за да може все пак да излиза навън. Това е трагедия, за която никой не говори".
Преди години майката на момиче с увреждане решава да направи от гаража в двора на къщата си център за интеграция. Щилияна Бончева обаче разбира, че реализацията на идеята й е невъзможна и се отказва от нея. Майката на 34-годишната Милена помага в работата на фондацията с каквото може. Посреща ни в китния двор на спретнатата си къща, пълен с цветя, и води Милена. Чаровното момиче е родено със страшното заболяване левостранна хемипареза, т.е. лявата част на тялото й е парализирана. Но е надарена с ум и невероятна жажда за живот. Колкото и умна да е Милена, тя не може да се развива в обществото. Не може да отиде на работа, не може да пътува свободно, нуждае се от придружител непрекъснато. "Липсват ми контактите с млади хоракато мен, казва тя. Хубаво ще е да направят центъра, защото няма да стоят затворени в домовете си, а ще имат развлечения, ще се събират, ще вършат това, което искат. Примерно аз се занимавам с козметика от девет години и много ми харесва. Затова искам в центъра да правя точно това, да има щанд с козметични продукти. Аз се гримирам сама, мога да гримирам и други хора, мога да помагам с всякакви съвети. Зная абсолютно всичко за козметиката." Разказва, че приятелите й са най-различни хора - журналисти, учители. Най-добрите й приятели са бивши и настоящи служители от местната кабелна телевизия. Знае, че може да разчита на тях, говорят по телефона всяка седмица, споделя притесненията си, те идват да я видят. Има приятели и сред хората с увреждания, но няма възможност да се вижда с тях, а си говорят само по телефона. "Като отидем някъде, всички ме гледат така, сякаш съм извънземна, споделя Милена. После винаги ми се извиняват. Иначе нямам проблеми с хората, но трудно ме възприемат. Докато учих в Спортното училище и Икономическия техникум, съучениците ми винаги ми помагаха и ме обичаха. И все още идват на гости, класният ми също. Но като цяло обществото ни възприема много трудно".
35-годишният Веселин Василев пък върви затруднено в следствие на ревматично заболяване. В момента работи като технически сътрудник в Клуба на инвалидите по програма на Бюрото на труда. "Спрямо хората с увреждания в Сливенима политика на дискриминация,казва младият човек. Здравната каса, която ни е много необходима, е недостъпна за повечето от нас, а служителите там са неприветливи. В началото на лечението ми сам си поех скъпоструващото хормонално лечение за възстановяване на костите. Имаше такъв парадокс: за лекарства, изписани от лекарите, Здравната каса иска да доплатя 17 лв. при цена 20 лв. А свободно това лекарство струва 11 лв. Нали уж Касата се грижи да нас, как се получава тогава този батак? Сега давам половината си месечно обезщетение за инвалидност за лекарства. Или градският транспорт - той е непригоден за нас, а шофьорите не ни изчакват да се качим. Трудно намираме работа, защото не можем да вдигаме тежко, да работим при лоши метеорологични условия, и т.н. Има политика на нехайство спрямо нас и от страна на държавата, и на общината", допълва той. И е категоричен, че центърът за интеграция е нужен, защото ще предложи не само интересни неща на младежите с увреждания, но и шанс за реализация на някои от тях.
Проблемите на незрящите пък са до болка познати на Атанас Митев. 34-годишният мъж, който вече 5 години е началник склад в "Гражданска защита", има заболяване на очите и вижда съвсем слабо. "Усещам отношение на разбиране от страна на колегите ми, винаги ми помагат, казва той. Проблемите са другаде - архитектурните бариери.
Преди години светофарите на големите кръстовища са имали звукова сигнализация. Но тъй като пречела на живеещите в блоковете наблизо, тя била премахната. На много места няма и жълти предупредителни или водещи линии. В София на светофарите има специални релефни плочки, по които незрящите се ориентират в каква посока да тръгнат. Наскоро направиха училище за кучета-водачи. Но ми е интересно как в Сливен ще възприемат качването на куче-водач в автобус. Сигурен съм, че ще стане фурор." Младите хора с увреждания в Сливен продължават да се чувстват излъгани и изоставени. Те все пак вярват, че някак си ще успеят да намерят нужните пари за своя център и най-после ще се почувстват нужни.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Веселин Василев

 • Глобален модератор
 • Напредващ
 • ****
 • Публикации: 329
 • Пол: Мъж
  • Профил
Моля обърнете внимание, че в първото мнение на тази тема ще поставяме линкове на Портали  и Сайтове "на" и "за" хора с увреждания. Искаме да  помолим всеки който знае за такива сайтове и портали да ги добавя в свое мнение по темата и ние ще ги добавим като линк към общия списък в първото мнение. Това го правя с цел всички линкове да са на едно място а не разпокъсани. Иначе някои от порталите имат вътре в тях списъци с организации на хора с различни увреждания от цялата страна. В малко по-късен етап ще добавим тези линкове и на нашата уеб-страница www.invalidisliven.sliven.net
Илли, Илли, лама савахтани!

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Библиотека "Зора" - Сливен

Библиотека "Зора" в град Сливен е една от най-старите в България. Интересен за отбелязване е фактът, че създаването на библиотеката предхожда с пет години създаването на читалището, като тя става предвестник на това гражданско обединение. Началото на библиотечната колекция е поставено през 1854-1855 година от големите възрожденци Добри Чинтулов и д-р Иван Селимински, чиито фигури имат национални измерения в българската история и култура. Те заедно с други учители и интелигенти предоставят книги от личните си библиотеки за ползване от всички граждани на Сливен.
Днес Библиотека "Зора" разполага със собствена функционална сграда на площ 560 кв.м и фонд 121 000 библиотечни единици – книги, албуми, периодика, грамофонни плочи, компактдискове, а хронологичните граници на фонда са от 16 век до днес. Посещенията годишно са около 30 000. Библиотеката е общообразователна публична институция, водеща читалищна библиотека за Сливенска област. Съобразявайки се с най-новите тенденции в библиотечната практика ние променихме изцяло технологията на работа, изхождайки от убеждението, че съвременната библиотека не е просто хранилище на документи, а и информационен център, който трябва да обслужва читателите не само чрез своите фондове. Доскоро в библиотеките се осъществяваше непосредствен контакт човек – документ. Ние вече работим в посока на гарантиране на дистанционен достъп до желаната от потребителя информация. Чрез финансиране на наши проекти от неправителствени организации е въведена поетапно пълна автоматизация на библиотечните процеси по пътя на книгата – обработка на документите, каталогизация, обслужване. Всички отдели разполагат с компютризирано работно място и функционират в режим на локална мрежа, което осигурява бързина и удобство при обслужването. Разполагаме със собствени електронни бази данни, които се поддържат от 1993 година. За ползувателите на библиотеката предлагаме безплатен достъп до Интернет, има автоматизирани работни места само за читатели. Библиотека “Зора” има свой сайт: www.zora.sliven.net, до края на 2005 г. чрез него ще бъдат достъпни и библиотечните бази данни, както и една нова услуга – виртуална справочна служба. Библиотека “Зора” отскоро е в партньорски отношения и с Районна съюзна организация на Съюз на слепите в България и Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи, с които работи по въвеждане на услуги за хора със сензорни увреждания.

Библиотека "Зора" - Сливен
Сливен 8800, п. к. 111
тел.: 044/ 622865
email: zorasliven@slivenbg.net / zora@sliven.net
web: http://www.zora.sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
„Microsoft България" отново помага на хората със зрителни проблеми

Компанията направи дарение на фондация „Хоризонти", която работи за пълноценната интеграция на хората със зрителни увреждания в обществото. Ян Мулфайт, вицепрезидент на Microsoft за държавни и корпоративни стратегии за Европа, Близкия изток и Африка, връчи официално чека със сумата на Хюсеин Исмаил, председател на фондация „Хоризонти".
Проектът предвижда през 2007 г. да се издадат четири мултимедийни диска със звукови обучителни уроци за работа със софтуерния продукт Speech Lab — синтезатор на говор за разчитане на български текстове от Интернет или други документи (Word, Outlook, PowerPoint, Excel). Дисковете ще се разпространяват напълно безплатно след предварителна заявка до фондацията.
Средствата, дарени от Майкрософт, ще позволят да продължи работата и на обучителния център за инструктори, който бе открит през 2006 г. в София. През тази година ще бъдат обучени около 100 души в София, Варна и Пловдив, които преподават информационни технологии на хората със зрителни увреждания в цялата страна.
Това е вторият проект на фондация „Хоризонти", който „Microsoft България" финансира. Първият бе през 2005 г, когато в партньорство с Българската асоциация за компютърна лингвистика беше разработен продуктът Speech Lab. За него до момента са дадени над 700 лиценза на библиотеки, училища, университети, неправителствени организации и отделни граждани.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
951 лица с трайни увреждания са получили помощи от началото на годината

951 лица с трайни увреждания от област Сливен са подпомогнати от Дирекции "Социално подпомагане" през първото полугодие на годината, съобщиха от дирекцията.

Родители на деца с трайно увреждане са получили 852 месечни добавки в размер на 70 на сто от минималната работна заплата. За същия период консултативните комисии към общинските социални дирекции са изготвили 1 344 социални оценки, съдържащи мотивирано предложение за отпускане на конкретни месечни добавки за социална интеграция, в зависимост от вида и степента на увреждане и индивидуалните потребности на оценяваното лице.

321 лица са назначени по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания" - дейност "Личен асистент". От тях 72-ма родители се грижат за деца с трайно намалена възможност за социална адаптация и определена чужда помощ.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Започва информационна кампания по схема за финансиране от Европейския социален фонд

Ще представят възможностите за кандидатстване по тази схема
Агенцията за социално подпомагане (АСП) стартира информационна кампания по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности “Социален асистент” и “Домашен помощник”, която се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В поредица от информационни дни експерти от АСП ще представят възможностите за кандидатстване по тази схема, целите и обхвата на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” в областта на социалното включване на уязвими групи. Ще бъде представена и детайлна информация относно насоките за кандидатстване по стартиралата схема за безвъзмездна финансова помощ, изпълнявана от АСП като междинно звено в оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Графикът на информационните дни е както е 27 август – Пловдив и Русе; 30 август – Варна и Бургас; 3 септември – София; 4 септември – Видин.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Lemon juice

 • Гост
Кабинетът отпуска още 6 млн. лв. за инвалидите

Кабинетът ще обсъжда днес да отпусне 6 млн. лв., за да покрие разходите за ДДС върху техническите помощни средства за инвалиди. Целта е да се покрият данъчните разходи на социалното министерство за инвалидни колички, протези и др. От тази година те се облагат с 20% ДДС. Това обаче допълнително оскъпява уредите, за които министерството има ограничен бюджет. За тази година са заложени общо 30,3 млн. лв. Веднага след въвеждането на промяната хора с увреждания се оплакаха, че заради ниските цени държавата ще им осигури некачествени продукти. Неуспешно завършиха и опитите да се въведе по-ниска ставка. ДДС е изискване на европейските директиви. Затова в края на миналата година финансовото министерство обеща, че ще покрие облагането на уредите с ДДС, за да не се отразява на качеството им.

Лимонко Лимонков

 • Гост
Хора с увреждания протестираха заради Наредбата за личен асистент

Представители на различни сдружения на хора с увреждания дойдоха в общината, за да протестират срещу невлизането реално на Наредбата за личен асистент на Столична община. Правилата за наредбата трябваше да са готови до 26 август и от 27 август хората с увреждания да могат да подават заявления към комисията за личен асистент. Ваня Пандилиева каза, че от четири години очаква да има личен асистент и това забавяне изключително много я затруднява, тъй като тя е на инвалидна количка. Заместник-кметът по здравеопазване и социална дейност Ирина Папанчева обясни, че забавянето е станало поради ваканцията и изключителната заетост на кмета Бойко Борисов и той е успял да подпише правилата към наредбата в началото на септември. Тя допълни, че от днес, най-късно от утре, заявленията за личен асистент ще бъдат качени на сайта на общината или получени в съответните социални служби. Хари Хараламбов, експерт към социалния отдел на общината, обясни, че комисията ще заседава на три месеца и поясни от къде могат да се вземат заявленията. Според хората с увреждания е много дълъг срока между заседанията на комисията и вземането й на решения, което допълнително ги затруднява. Доктор Даниела Данчева, председател на Асоциацията на шофьорите с увреждания, подчерта, че наредбата е несъвършена и в нея липсва контрол върху дейността и изисквания към личните асистенти. Тя е смутена от факта, че в наредбата се описва какви комисионни могат да взимат различни организации, които поемат дейността на личния асистент. Според нея това е задължение на общината без да има необходимост от посредници.

DJ Живко mix

 • Гост
Едва 1182 сгради у нас достъпни за инвалиди

Едва 1182 сгради, държавна и общинска собственост, са приведени в съответствие с изискванията за достъпна среда, пише в шестмесечния отчет по Плана за действие за равните възможности за хората с увреждания за 2006-2007 г., който министрите ще обсъдят днес. До края на м. г. по закон всички сгради в държавата трябваше да станат достъпни.
В отчета на социалното ведомство обаче няма и намек за неизпълнение на мерките. "В областта на достъпната среда дейностите и мерките се изпълняват поетапно от отговорните институции", пише в документа. Добри постижения имало и при осигуряване на достъпен транспорт. Вече има договор между БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" и БЧК за подпомагане достъпа на трудноподвижните лица до специализираните транспортни средства, пише в отчета. Пуснати са по основните жп линии специализирани вагони с хидравлична платформа за лицата в инвалидни колички.
През учебната 2006/2007 г. броят на интегрираните деца се е увеличил близо три пъти - от 1538 на над 4000. Деца и ученици със специални образователни потребности се обучават в 714 общообразователни училища и 178 детски градини в страната.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
15 – октомври Международен ден на незрящите

Международният ден на белия бастун е провъзгласен в Париж през 1980 година на заседание на Световния съюз за благополучие на слепите. За първи път в света през 1931г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване.

През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Белият бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите в пространството.

Посредством него, прилагайки определени похвати, невиждащите получават по тактилно двигателен път информация за обстановката по своите маршрути и преодоляват една от най-тежките последици на слепотата – силно намалената способност за ориентиране и придвижване в пространството.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен фен на форумите

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 201
 • Пол: Мъж
  • Профил
Масларова обмисля такса за явяване пред ТЕЛК

За възможността да се въведе такса за явяване пред трудово- експертните лекарски комисии, определящи процента на работоспособност на хората с увреждания, намекна социалният министър Емилия Масларова. Вчера тя и представители на здравното ведомство запознаха социалната комисия в НС с предложенията за оптимизиране на издаването на медицински експертизи.
"За конкретен размер на таксата все още не може да се говори, става въпрос само за идея, която да е с дисциплиниращ ефект за злоупотребяващите", коментира Масларова. Причината за това е, че голяма част от издадените от ТЕЛК решения са фалшиви.
"Защо ще се вземат пари от нуждаещите се вместо от лекарите, които вземат 3-4-цифрени суми за издаване на фалшив документ", възмути се обаче Стела Банкова от "Атака".
Сред другите предложения са да има 3 вида комисии - за децата до 16 г., за хората в работоспособна възраст и за лицата над 64 г. В момента всички се явяват пред една комисия. Така според Масларова ще се облекчи достъпът и ще се съкратят сроковете за издаване на експертни решения.
Петър Мръцков от БСП обаче категорично не одобри идеята да има отделна комисия за над 64-годишните.
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите свършват.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Искат по-добра квалификация за хората с увреждания

Работодателити трябва да повишат квалификацията на хората с увреждания, които работят във фирмите, стана ясно на вчерашната среща, посветена на трудовата интеграция на хората с увреждания. Според експертите около 14% от европейците страдат от увреждания, като половината от тях не работят. Според статистиката хората с увреждания у нас са около 20 000. Много малка част от тях обаче работят.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Инвалид с инсулт чака "Бърза помощ" 16 часа

Инвалид е чакал повече от 16 часа намеса на "Бърза помощ" в Асеновград, съобщи БНТ. През това време роднините му се опитвали да накарат медиците да дойдат и да помогнат на 79-годишния Стефан Ангелов. При приемането му в болница се доказало, че болният е с исхемичен инсулт.
"3 пъти се обадих на спешна помощ и 3 пъти отказаха да дойдат вкъщи да прегледат баща ми", обясни синът на потърпевшия Анастас Ангелов. Вместо да пратят линейка, отсреща давали съвети как да го лекуват и какво да правят.
Има и други откази от екипите на "Бърза помощ" в Асеновград през последните месеци. При един от тях помощ не била осигурена дори на 2-годишно дете.
От Районния център по здравеопазване обещаха да проверят случая и да наложат наказания, ако е отказана помощ без причина. Роднините обаче се заканиха да съдят здравното министерство.
От БНТ не са открили личния лекар на пострадалия и дежурния в спешния център за коментар.
***************
Пореден ъпсурт в нашата държава! И то не за първи път...
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Инвалиди и незрящи отбелязаха Деня на българския спорт с шахматен турнир

Шахматисти от Спортен клуб на инвалида „Сини камъни” и Спортен клуб на незрящите „Туида” се срещнаха днес на турнир по повод 17 май – Деня на българския спорт. В Клуба на инвалида в кв. „Даме Груев” четири победи в древната игра завоюва СК „Сини камъни”, една победа СК „Туида” и една от срещите е завършила реми – съобщи за Дарик председателят на СК „Сини камъни” Николай Илиев.

За победителите са били осигурени награди и грамоти.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.