Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 132823 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Сливенски клуб първи на Републиканското за хора с увреждания

Тенис отборът на Спортен клуб „Сините камъни” е първи в комплексното класиране по тенис на маса на провелото се в Бургас Републиканско първенство за хора с увреждания. Мъжете имат две първи места в дисциплината, жените са се класирали на второ място, съобщи за Дарик председателят на клуба Николай Илиев. В първенството в морския град са се включили 9 спортни клуба от 7 града в страната.

Дисциплините, в които са се надпреварвали хората с увреждания, са тенис на маса, вдигане на тежести и плуване. В последната дисциплина Спортен клуб „Сините камъни” е завоювал две трети места.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Лимонко Лимонков

 • Гост
Спорт в клуба на слепите

От началото на годината в Районния клуб на слепите в Сливен е открита спортна секция, която прави всичко възможно хората с увреждане на зрението да се почувстват по-добре.
До сега те са участвали в няколко състезания, между които е шах турнирът с Клуба на инвалидите в града и тридневна среща с шах-секцията от Клуба на слепита в Бургас. Турнирът се проведе от 2 до 4 юни на Карандила и в него участваха осем човека. В края на месеца сливенските шахматисти ще участват в съвместна проява с клубове от Шумен и Силистра.
Освен с шах, членовете на Районния клуб на слепите могат да разнообразяват времето си и в секциите по туризъм и спортен риболов.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Неизпълнени обещания или как се живее в сливенския омагьосан кръг

Изминаха няколко месеца от последните избори в Сливен, но съвсем скоро ни очакват следващите такива, в които отново ще ни се обещава светло розово бъдеще. Измина времето на обещанията, но идва времето и на новите. Замислете се само колко много неща ще ни обещаят на нас - хората с увреждания в гр. Сливен. Но преди да тръгна към обещанията, бих искала накратко да Ви запозная с това, колко много неща са направени за хората с увреждания в родния ни град.

Сега ще Ви ги изброя, а Вие се замислете дали си заслужава да слушаме обещания, които така и не стават действителност :
1. Свободно се движим из града - всичко вече е достъпно за нас : тротоари, обществени сгради, паркове, градинки, сгради с обществено предназначение. Няма препятствия за нас. Вече не сме обречени на постоянна изолация и дискриминация. Прекрасна благоустройствена политика, за която сме благодарни на Община Сливен.
2. Проблемите в транспорта са вече разрешени - без проблеми се качваме в автобуси и тролеи и без проблеми слизаме от тях. Разрешен е проблемът с придвижването на хората със зрителни увреждания - всички коли на автобусния транспорт са вече със звукови ефекти, за което също сме много благодарни.
3. Оцеляваме със 70 лв. на месец. Но какво от това? Ние и без това нямаме възможности за трудова заетост и реализация. А може и да имаме, но просто не знаем за тях. Общината вече ни предлага програми за подходящи специализирани работни места, достъпна работна среда и превоз до работното място. Какво е виновна тя, че ние искаме да бъдем изолирани и не искаме да бъдем полезни за обществото и българската икономика.
4. В здравеопазването всичките ни проблеми са разрешени. Безпроблемно получаваме медикаменти, технически средства, рехабилитация, обслужване.
5. Разрешени са проблемите в образованието. Вече спокойно може децата с увреждания да „ходят на училище". Само не се знае как количките ще се доберат до училищата. А в училищата вече има изградени специализирани кабинети, адаптирана училищна среда, съвременни образователни програми, специализирани пособия.
6. По отношение на туризма - всичко, което можеше да бъде направено за нас е вече направено - информационни центрове за туризъм, културен туризъм, адаптирани са културни сгради и паметници.
7. Да не говорим за това, че вече спокойно може да посещаваме театрални представления, централната библиотека и други институции, свързани с богатото ни културно и историческо наследство.
8. Спокойно вече се занимаваме със спорт - имаме създадени специализирани спортни клубове и адаптирани спортни съоръжения, но защо ли не знаем за тях?
 
Дали не забравих нещо? Може би?
 
Но с разрешаването на толкова много проблеми на хората с увреждания през изминалите години от страна на Община Сливен и държавата, се питам : защо продължаваме да сме в изолация, поддържана вече с години ? Може би, защото държавата ни има нужда от общности, нуждаещи се и различаващи се по определен белег - хората с увреждания.

Накрая искам да завърша с думите : Благодаря на Община Сливен за това, че разреши посочените по-горе проблеми на хората с увреждания. Надявам се и в бъдеще да продължи да работи за тях, но със съжаление констатирам, че не останаха проблеми за разрешаване.

Радка Сиренкова - Регионален директор на Център за Психологически Изследвания Сливен
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
КИЦ НАТО организира поредната кръгла маса тази вечер

По наболели за града ни и обществото проблеми се дебатира тази вечер на поредната кръгла маса, организирана в КИЦ НАТО. Общинските съветници от група "Обединени за промяна на Сливен" ще имат официална среща с граждани, потърсили съдействие при разрешаването на засягащи ги проблеми. Срещата беше от 18 ч. Две са основните теми, залегнали в дневния ред на кръглата маса:

1. Проблемите на хората с увреждания на територията на област Сливен:

- нужда от работеща и действаща регионална структура и седалище в полза на хората с увреждания в областта;

- инфраструктурно неудобство и създаване на благоприятни условия за хората с инвалидни проблеми.

2. Ситуацията с битака:

- легитимност на документацията около покупко-продажбата на терена;

- нужда от нов терен.

На кръглата маса присъстваха:  Атанас Митев - компютърен специалист и член на сдружението; Рая Попова - клиничен психолог в помощното училище;  Николай Николов - зам. председател на сдужението за диабетици; Радка Сиренкова - регионален директор на центъра за психологически изследвания;  Ели Карамфилова - координатор на съюза на инвалидите в областта; Веселин Василев - касиер и член на съюза; Тончо Тончев - председател на общинска организация на инвалидите; Санда Къдрева - майка на дете с инвалидни проблеми; Живко Иванов - социален работник в Центъра за работа с деца от улицата; Николай Колев - началник сектор КАТ; представители на гражданско сдружение „Битак", и др.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хора с увреждания от Сливен спечелиха награди

За първи път Сливенската регионална организация на инвалидите участва в републиканския фестивал на хора с увреждания в Перник. Участниците от фолклорна група „Детелини” с художествен ръководител Митьо Вълков получиха грамоти за групови и индивидуални изпълнения на народни песни, съобщиха от пресцентъра на общината.

Златен медал за авторска песен получи дуетът Иванка Георгиева и Пенчо Курумилев към Общинската организация на инвалидите в Твърдица. Със златен медал, за представените картини и цялостно творчество в областта на изобразителното изкуство, беше награден Христофор Семерджиев от общинската организация в Сливен.

Участието на групата бе осъществено с подкрепата и съдействието на община Сливен и кмета Йордан Лечков, чрез осигуряване на транспорт до град Перник.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Не паркирайте на местата за инвалиди!

Да не се паркира на местата, определени за инвалиди призова началникът на РПУ – Сливен Неделчо Неделчев. Знаци Д-21 има поставени пред институциите, банките и лечебните заведения в града.

Оказва се, че местата определени за паркиране на личните автомобили на хората с увреждания са винаги заети, въпреки много паркинги в Сливен, коментира Неделчев. Оплакване до началника на районното управление е отправил и председателя на Дружеството на хората с увреждания.
------------------------------------------
Информират инвалидите за свободните работни места в Сливен

Веднъж месечно служител на дирекция „Бюро по труда” ще консултира хората с увреждания в Областна администрация Сливен, съобщиха от администрацията. Консултациите за инвалидите ще се провеждат в центъра за административно обслужване на Областната администрация всеки първи работен ден на месеца от 14.00 до 16.00 часа.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Удобства за инвалидите

В Областна администрация - Сливен се състоя среща на областния управител Христина Чолакова с директора на Дирекция "Инспекция по труда" Здравко Пехливанов и главния секретар на "Главна инспекция по труда" - София, Румяна Михайлова.
Една от разискваните теми бе създаването на условия за по-добро обслужване на хората с увреждания, чийто достъп до сградата на инспекцията е затруднен.
Чолакова предложи да се подходи по аналогичен начин на инициативата за изнесен прием в Областна администрация на Дирекция "Бюро по труда" - Сливен и двамата приеха предложението й в същия ден и час, когато той се организира, да присъства и експерт на "Инспекция по труда".
Според областния управител съчетаването на приемните дни на двете институции в достъпната за инвалидите сграда на Областната администрация освен удобство за ползване на услугите, ще спести и време на хората с увреждания.
Напомняме, че през юли Чолакова прие предложението на ръководството на "Бюро по труда" в сградата на Областна администрация да се организира изнесена приемна за инвалидите.
Тя е в центъра за административно обслужване, където хората с увреждания имат възможност всеки първи работен ден на месеца от 14 до 16 часа да бъдат консултирани и да ползват безпроблемно услугите на Агенцията по заетостта.
За инициативата Чолакова уведоми с писмо председателя на Регионалната организация на инвалидите в Сливен Ели Карамфилова, с молба да бъдат информирани хората с увреждания.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
МЕРКИ СРЕШУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА ИНВАЛИДИТЕ ТРЪГВАТ ОТ СЛИВЕНСоциалното включване на хората с увреждания обсъждат на започналата в заседателната зала на Областна управа представителите на различните съюзи на хората с увреждания, община Сливен, Регионалния инпесторат на МОН, Бюрото по труда, Сливенска митрополия. На форума, който е по инициатива на НДСВ бяха поканени и министър Николай Василев и бившия социален министър Христина Христова, но в последния момент те бяхя определени за групата на преговарящите в момента представители на тройната коалиция за нашумялото напоследък разходване на натрупания бюджетен излишък.

“Не ми се иска да коментирам предложението на БСП за безплатна почивка на 5 хиляди пенсионери, но мисля че с тези пари могат да се направят по важни неща, които да служат за повече време на хората”, коментира депутатът от НДСВ Деница Димитрова.

“Един засега процент е квотата за назначаване на хора с увреждания в администрацията, квота залегнала в проектозакон, обсъден от министерски съвет. Администрации с личен състав над 25 човека ще трябва да назначават по един човек. Според готвения закон всяка администрация ще има длъжности, на които трябва задължително да се назначават хора с увреждания, а за мениджърите, които нарушават текста ще бъде налагана глоба от инспектората на държавната администрация в размер на от 2 до 5 хиляди лева. Назначаването на хора ще стане с централизиран конкурс, но съгласно проектозакона ще се даде и възможност на администрациите да провеждат местни конкурси и ако за длъжността не се появи подходящ кандидат, администрацията няма да има право да назначава здрав човек и ще се проведе нов конкурс до 4 месеца”, обясни Димитрова.

“В България интеграцията на хората с увреждания определено се забавя има и недостатъци в образователната система, все още малко деца с физически увреждания посещават масовите училища. На политически съвет на НДСВ преди 3 месеца е обсъдено важни сгради да бъдат адаптирани за инвалиди, защото сега дори в сградите на Социално подпомагане в някои големи градове все още няма достъп и аз например не мога да вляза в такава сграда във Варна”, констатира Деница Димитрова, която също се придвижва в инвалидна количка. Тя уточни стандарт за помощните рампи, където наклона не трябва да бъде повече от 5 градуса, но на много места много от рампите са неизползваеми дори за майки с детски колички.

Областният управител Христина Чолакова също коментира идеята на премиера за пенсионерските почивки, като предложи те да се заменят със закупуването на 500 автоматизирани колички за инвалиди.

Христина Чолакова говори за държавната политика за хората с увреждания, като се спря по-конкретно на тази в област Сливен. Работата в това направление намира израз в напомняне на институциите за осигуряване на достъпна среда, създаването на регионален център за интеграция на ученици със специфични потребности, превенция за намаляване броя на изоставените деца, работата по национална програма „Асистенти на хората с увреждания”, партньорството с РЦИР за изграждане на бизнес-инкубатор за хората с увреждания, подпомагането на Дома за медико-социални грижи за деца в Сливен с подмяна на дограмата, работата по проекта „Дари усмивка” и др. Областният управител изтъкна, че още през 2004 г. Областна администрация – Сливен е изпълнила изискването за достъпна среда за инвалидите, а от август с цел подобряване на условията за обслужването им в сградата на администрацията периодично работи изнесена приемна на дирекциите Бюро по труда и Инспекция по труда – Сливен.

 

“ Повечето от обществените сгради в Сливен имат изграден достъп, но ще предложим такъв да бъде създадено до културно-исторически сгради, музеи и галерии. Кръглата маса, която правим днес е един трамплин за решаването на хората с увреждания в област Сливен”, заяви преди началото на събитието общинскиат координатор на НДСВ Стамен Раев.

“За това каним действително важните хора, от които зависи това решаване евродепутатът Биляна Раева, която има поглед как тези проблеми са решени в Европа, Деница Димитрова е пряко ангажирана с проблемите и местните организации, социални служби, инспекторат по образованието. Резултатът от тази среща ще бъде подписването на декларация за бъдещите решения за всеобща работа”, съобщи Раев.

В средата на месец октомври по тези проблеми депутатът Христина Христова ще направи отворена приемна в Сливен. Планираме финансовата част на проблемите да бъде включена в проектобюджета за 2009 година”, каза още Раев.

 

“Декларацията, която ще приемем днес ще помогне, защото малко хара знаят какви са проблемите на хората с увреждания, изказа мнение Радка Сиренкова от Центъра за психологични изследвания. .

“Системата не работи, тя е под нулата. Родителите на ддецата с проблеми са стигнали до положение да завиждат на възпитаниците на дома в Могилино, защото нама никаква подкрепа за семействата, специалистите бягат и не могат да бъдат задържани със заплати от 300 – 400 лева. Няма да съборим матрицата, но трябва да започнем, за да съборим дискриминационната и геноцидна система спрямо нас. Не е достатъчна квотата от 1 % за работещи в администрацията, защото според приетия Закон интеграция на хората с увреждания квотата е 2 %, но все пак и това е нещо.

Една част от големия бюджетен излишък е натрупан благодарение именно на хората с увреждания, защото много от тях не могат да използват транспортните средства. Родителите на такива деца трябва да водят децата си по 4 пъти в годината на прегледи в София, Варна, Плевен и не могат да ги качат на влак или автобус, защото са на инвалидни колички или са с тежки множествени увреждания, пътуват със собсвен транспорт и не могат да ползват добавки. Всичко това представлява икономии за държавата. Как може Министерството на труда и социалната политика с редица актове да не отпуска средства и хората да се лишават от редица добавки. Третират хората с увреждания наравно с други, които не са работили нито един ден в живота си и не са внесли нито един лев данък и те да имат преференции, а си изоставят децата по домовете. В това отношение ние сме едни нещастници в очите на управляващите, възмущава се Сиренкова.

Бизнесът не може да бъде задължен да назначава инвалиди, при положение, че досега никакъв вид администрация не е помислила досега, държавата бяга по всякакъв начин от отговорност и за това са показателни кампаниите с sms по Коледа и Великден напримери колко много семейства в България са в положенитето на това на Мануела Горсова, довърши черната картина Сиренкова.

Посочвайки редица примери на социална изолация на хората с увреждания в нашата страна, евродепутатът Биляна Раева разказа за европейската политика, включваща програма за подкрепа на семействата с увредени деца, услугата домашна помощница за хора с много тежки увреждания, индивидуален бюджет за такива хора, търсенето на подходящи професии за тях. „Европейският парламент е място за следене на такива добри практики и се надявам те да намерят приложение и в България. Европолитиката към такива хора е, че това са активни хора и като към такива трябва да се отнасяме”, отбеляза тя. Най-важното според Биляна Раева е предоставянето на достъпна инфраструктура и възможност за обучение.

С тематични изказвания се включиха и представители на различни институции, обхващайки темите за предизвикателствата към общинската администрация за социално включване на хората с увреждания, как върви този процес съответно в сферата на образованието и на трудовата реализация и ролята на църквата в него. Отец Силвестър постави проблема за непригодната рампа за инвалиди в многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински” в Сливен, а в отговор областното и общинското ръководства на НДСВ поеха ангажимента да проверят случая и да окажат съдействие за неговото разрешаване. Майка на близнаци с увреждания изтъкна проблема с недостига на рехабилитатори заради ниското заплащане в социалните домове, което пречи на пълноценната работа с увредените деца. От името на присъстващите депутати Деница Димитрова обеща при обсъждането на бюджета за 2009 г. да настоява за повишаване на средствата за издръжка на социалните домове. Всички постъпили по време на кръглата маса предложения бяха връчени на народната представителка, която обеща да съдейства и за тяхното разрешаване, а отнасящите се за сектор образование - да връчи на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

Сред участниците бяха още депутатите Коста Цонев, Иван Славов, представители на Сливенска митрополия, Областна администрация, на регионални структури на държавни институции, обществени и неправителствени организации, работещи с хора с увреждания, както и на социални заведения от областта.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Стартира Национална Акция ”Достъпна среда за всички”

С акцията, ще бъдат посочени недостъпните обществени сгради, като ще се поставя символично стикер ”забранено за хора с увреждания” и с надпис НЕДОСТЪПНО.Active Image Целта на акцията е: Всички обществени обекти да са архитектурно достъпни за хората с увреждания, като се прилага Европейската концепция за достъпност.
 
   Това е поредната ни Акция за достъпна среда на Хората с увреждания, като на предишните изразихме своя протест на скокове с бънджи и летене на мотоделта планери.
 
    Ние, Хората с увреждания призоваваме всички съпричастни хора, организации, институции и медии, да ни подкрепят в исканията за Достъпна среда за всички.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Много депутати говориха за проблемите на инвалидите

Кръгла маса на тема "Социалното включване на хората с увреждания - ще стане ли реалност?" се проведе вчера в Областна администрация - Сливен. Тя бе организирана от областното и общинското ръководство на НДСВ - Сливен с подкрепата и домакинството на областния управител Христина Чолакова.
Чолакова говори за държавната политика за хората с увреждания, като се спря по-конкретно на тази в област Сливен. Работата в това направление намира израз в напомняне на институциите за осигуряване на достъпна среда, създаването на регионален център за интеграция на ученици със специфични потребности, и др. Областният управител изтъкна, че още през 2004 г. Областна администрация - Сливен е изпълнила изискването за достъпна среда за инвалидите, а от август с цел подобряване на условията за обслужването им в сградата на администрацията периодично работи изнесена приемна на дирекциите Бюро по труда и Инспекция по труда - Сливен.
Депутатът от ПГ на НДСВ Деница Димитрова засегна проблема за социалното включване на хората с увреждания, като подчерта, че преди няколко години с приемането на Закона за хората с увреждания се промени цялостната философия и се даде се старт на това социално включване. Все още обаче не е изпълнено изискването всички обществени сгради да са достъпни за инвалиди, отбеляза депутатката и сподели желанието си част от бюджетния излишък да отиде за тази цел.
Посочвайки редица примери на социална изолация на хората с увреждания в нашата страна, евродепутатът Биляна Раева разказа за европейската политика, включваща програма за подкрепа на семействата с увредени деца, услугата домашна помощница за хора с много тежки увреждания, индивидуален бюджет за такива хора, търсенето на подходящи професии за тях.
Сред участниците бяха още депутатите Коста Цонев, Иван Славов, представители на Сливенска митрополия, Областна администрация, на регионални структури на държавни институции, обществени и неправителствени организации, работещи с хора с увреждания, както и на социални заведения от областта.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Стартира проект за хора с увреждания и диабетно болни

Ели Карамфилова
16 души обслужващ персонал оказват помощ на хора в Сливен по проект „Грижа в семейна среда за самотно живеещи и хора с увреждания”. Това съобщи директорът на проекта Ели Карамфилова. От тях 10 домашни помощници се грижат за хигиената на хората с ментални заболявания и диабетно болни, почистват и поддържат чистота в домовете им. Социалните асистенти водят болните или възрастни хора до личен лекар и придружават хора с ментални увреждания „от” и „до” работното място.

В момента от тази услуга се възползват 5 жени от „Защитено жилище” в Сливен. Грижат се и за организиране на свободното им време и тяхното социално включване в обществения живот.

Сключени са 84 договора с ползватели на услугата. Те заплащат потребителска такса. Най-ниската цена е 19 стотинки на часа, а най-високата е 1,70 лева. Тя се определя от гарантирания минимален доход, който е 55 лева. Хора с доход под минималния ползват услугата безплатно.

Продължителността на проекта е една година и се организира от Общинската организация на инвалидите в партньорство със Сдружение „Съюз на диабетно болните” в Сливен.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
В помощ на хората с увреждания

Министерство на извънредните ситуации подготвя Национална информационна кампания за обучение за защита при бедствия на хора с увреждания или с хронични заболявания.
Кампанията поставя началото на съвременно, "приобщаващо обучение" за защита при бедствия, което да бъде достъпно за хората с увреждания и/или хронични заболявания. Двете основни дейности: издаване и разпространение на информационни материали и организиране и провеждане на информационна кампания за обучение, са насочени към хората, техните лични асистенти, родители, близки, директори на масови и специализирани училища, на дневни центрове за деца и възрастни с увреждания. Очакваният ефект от реализирането на кампанията е стимулиране на индивидуалния потенциал за справяне в бедствена ситуация на една голяма част от обществото, отчитайки степента на ограничение на личната изява при защита и самозащита.
Важен резултат е и постепенната промяна в отношението на обществото към обучението и готовността на хората с увреждания да се защитят при бедствие.
В седмицата от 3 до 10 ноември 2008 г. Териториална дирекция "Гражданска защита" - Сливен ще отвори вратите си за хора с увреждания и с хронични заболявания, за да ги запознае с дейността на аварийно-спасителните екипи, апаратура, костюми, противогази, както и с различни техники за спасяване. С филми, беседи и информационни материали специалисти от дирекцията ще помагат на хората с увреждания да усвоят правилата за поведение при бедствия леко и достъпно.
През този период ще бъдат проведени срещи и дискусии с Общинската организация на инвалидите, Регионалната съюзна организация към Съюза на слепите в България, Центъра за рехабилитация и социална интеграция на незрящите, Помощно училище "Д-р Власаки Шуманов" Сливен, Дневния център и Ресурсния център.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Публикуван е проект на наредба за достъпна среда
 
От вчера Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна да приема коментари и въпроси относно проект на Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за население, включително за хората с увреждания.

Проектонаредбата е актуализация на действащата Наредба №6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.
 
Новите изисквания на проекта са свързани преди всичко с достъпността на съществуващите елементи на урбанизираните територии и съществуващите сгради и съоръжения. При разработването й е използвано "Ръководството за проектиране без бариери на градската среда и сградите", публикувано от Организацията на обединените нации.
 
Документът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
 
В нея са включени експерти от дирекции „Технически правила и норми”, „Правна”, „Устройство на територията и проекти” и „Административно-териториално устройство и местно самоуправление” на МРРБ; представители на Министерския съвет, на редица организации на хора с увреждания, на Агенцията за хората с увреждания, на Националното сдружение на общините в Република България и на Камарата на архитектите.
 
Предложения могат да бъдат изпращани на следния e-mail адрес: N.Georgieva@mrrb.government.bg

« Последна редакция: 29.01.2009 17:04:15 от Станимир »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
Близо 10 000 души с трайни увреждания с помощи

9 075 души с трайни увреждания са подпомогнати с месечни добавки за социална интеграция в област Сливен през месец февруари, това съобщиха от Регионална дирекция социално подпомагане.

683 родители са получили месечни добавки за дете с трайно увреждане в размер на 186 лева- 70 на сто от минималната работна заплата.

241 лица са назначени по Националната програма “Асистенти на хора с увреждания” – дейност “Личен асистент”. От тях 55 родители се грижат за деца с трайно намалена възможност за социална адаптация и определена чужда помощ.
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11390
 • Пол: Мъж
  • Профил
УБИЙСТВО:

Около 09.30 ч. на 26.04.2009 г. в РУМВР – Сливен се явило лицето Йордан Тодоров на 77 години от град Сливен и е направило самопризнания за това, че е убил синът си Веселин Тодоров на 49 г. От извършения оглед е установено, че на посочения адрес се намира труп на мъж. Смъртта е настъпила вследствие множество посечни рани с брадва в областта на лицето и тила. Назначени са съдебно-медицинска експертиза и аутопсия. Образувано е до съдебно производство. Извършителят е задържан за срок от 24 часа.

Поклон пред светлата му памет! Веселин Тодоров беше член на клуба на инвалидите в гр. Сливен.
« Последна редакция: 27.04.2009 22:21:41 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.