Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 122914 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
След ТЕЛК-задължително на рехабилитация

Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда и социалната политика. Идеята на ведомството е заложена в концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността, на база на която ще се отпускат инвалидни пенсии.
От 2019 г. болните работници ще преминават през две комисии – медицинска и социална. При първата ще се определя степента на увреждане на служителите, а при втората ще се издава експертиза на работоспособността, т.е. ще се определя дали служителите могат да продължат да работят въпреки заболяването си.
В новите регионални комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще участват лекари по трудова медицина, а при необходимост и невролози, ортопеди и рехабилитатори и психолози. Оценката на работоспособността ще се издава въз основа на отпусната медицинска експертиза и без лична среща. В случай на съмнение експертите от новите социални комисии обаче могат да поискат допълнителни изследвания.
Издаването на оценката за работоспособност ще става за не повече от 2 месеца. „С оглед избягването на корупционен натиск, лицето не взаимодейства с комисията или нейни представители до явяването си за освидетелстване“, се казва в концепцията на социалното министерство.
След като експертиза за работоспособност бъде издадена за пациентите има няколко варианта. Първо, службата по трудова медицина ще провери дали работникът може да продължи да изпълнява задълженията си при стария си работодател. В случай че болестта му пречи да продължи да изпълнява задълженията си, ще се търси възможност служителят да бъде трудоустроен на друга позиция в предприятието. В случай че и двата варианта са невъзможни, пациентът се насочва към Агенцията по заетостта. Там експертите ще посредничат на нуждаещия се да намери подходяща работа или ще го насочат към квалификационно обучение. През това време дирекциите „Социално подпомагане“ ще търсят възможности заболелият да започне рехабилитация или да получи подходящи социални услуги.
Последният етап е, когато НОИ на база на експертизата за работоспособност реши дали служителят има право на инвалидна пенсия.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Новата концепция за реформа в ТЕЛК-овете – защо засегнатите са против

Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на реформиране на експертизата на работоспособността.
Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.
Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но никога не сме се съгласявали на това, което е предложено – разделяне на експертизата на две комисии, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Адриана Стоименова – Стефанова, която е представител на такава организация. Нашето предложение е създаването на мултидисциплинарна комисия, която да оценява био-психо-социален модел на едно лице, посочи тя.
Внесената в Народното събрание концепция не отчита нашето предложение, посочи друг представител на организациите – Веска Събева. Тя добави, че са в контакт с Обединени патриоти и са поискали среща и с другите парламентарно представени групи, „за да можем да обясним. Защото това е много сложна материя. Промяната в ТЕЛК ще засегне всички хора, не само тези в работоспособна възраст, ще засегне и децата, и хората в след пенсионна възраст“, посочи тя.
В срещи със социалния министър и вицепремиера Валери Симеонов ни казаха, че е възможно за работещите хора напълно или процентно да отпадне пенсията, посочи Стоименова – Стефанова. Ние сме против оценка на работоспособността по документи в НОИ, добави тя. Настояваме да има контрол, предложили сме представител на НОИ да влезе в тези комплексни комисии, да се въведе електронното здравно досие, което да проследява дали едно лице се лекува, как, къде, за да може да има прозрачност при установяване на неговата намалена функционалност.
Не отричаме, че има фалшиви ТЕЛК-ове, но цифрата, която се носи в публичното пространство, е абсолютно невярна, посочи Събева. В неофициални разговори ни казаха, че са около 5% тези, които са с неправомерно издадени ТЕЛК-ове. Не виждам как от 5% ще се съберат 1,6 млрд.
Ако се прави някаква реформа, да се направи такава, че и хората с увреждания, които неправилно търпят санкции и обиди за това, че са фалшиви, да могат да излязат на светло и да бъдат спокойни, че могат да си намерят и работа, призова тя.
Пенсията, която получават хората с увреждания, е относно поддържане на техния здравен статус – за нужната подкрепа, за да стигат до работното си място, за нужната рехабилитация, обясни Стоименова – Стефанова. Тя посочи и че работещите хора с увреждания работят по националните програми за насърчаване на заетостта, където заплатите са минимални. Отделно в малките населени места намирането на работа на такива хора е изключително трудно. Отново по неофициални данни на НОИ пенсията за хора с увреждания е средно около 200 лв.
Събева посочи, че „социалната система не е достатъчно готова, не е разработена така, че да поеме това, което ще отпадне като пенсия“./Източник: bTV

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Само за година още 57 хиляди българи са си извадили ТЕЛК
Общо 729 000 възрастни и 45 000 деца са с увреждания и получават социална помощ от държавата


Близо 57 хил. българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 хил. души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г.

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 хил., или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността". Според експерти 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 - 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода - съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход - се е понижил до 55%.

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане. Депутати от "Обединените патриоти" поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков коментира и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Безработни, младежи и хора с увреждания ще могат да започнат собствен бизнес с европари

Стартиращи или социални предприятия, както и такива, създадени от безработни, младежи до 29 години и хора с увреждания ще имат достъп до нисколихвени кредити между 5000 лева и 48 895 лева (равностойността на 25 хиляди евро).
Това съобщиха днес на пресконференция заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.
Първите споразумения за микро кредитиране по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха подписани днес . Те са първите, които Фондът на фондовете подписва с финансови посредници през този програмен период, съобщи БТА.
От януари вече ще има достъп до договорените средства – 3, 4 млн. лв., като споразумения са подписани с финансовите посредници "Микрофонд" АД за 2 млн. лв. и "СИС Кредит" АД за 1, 4 млн.лв.
Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките, обясни заместник-социалният министър Зорница Русинова.
Срокът за погасяване на заемите е до 10 години с възможност за двугодишен гратисен период. Лихвеният процент на кредитите е значително по-нисък от пазарния – между 2, 9 на сто и 7,2 на сто.
По думите на Русинова така ще бъдат подкрепени предприемчиви българи, които имат идея, но поради това, че предприятието няма опит и активи, нямат достъп до кредитен ресурс.
Важна е и подкрепата на млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. Това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес, каза Русинова.
Финансира се придобиване на материални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието (само наето лице или покриване на други разходи, свързани с основната стопанска дейност).
В рамките на срока за усвояване на кредитите ще има семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове.
За стартиращо предприятие се приема такова, което функционира до 2 години.
Общият ресурс от Оперативна програма "Развитие на Човешките ресурси", насочен към кредитните инструменти е 70 милиона лева.
ОПРЧР има сериозен напредък в изпълнението и програмирането на средствата, които са на разположение на България от Европейския социален фонд, отчетоха от социалното министерство.
Разгърнатите мерки и проекти в изпълнение допринасят за подобреното състояние на пазара на труда и ниските нива на безработицата, които са рекордно ниски за страната от десетилетие насам, допълват от министерството в информация по темата.
Подкрепа със средства по ОПРЧР са получили близо 180 000 души, като значителна част от тях – близо 50 000 души са получили услуги за мотивиране за започване на работа или са включени в обучения, 45 000 безработни са започнали работа, 40 000 младежи са започнали първа работа или са преминали обучение или стаж, над 48 000 хора с увреждания или невъзможност за самообслужване са получили социални услуги.
Програмата заема челните места в нивото на програмиране и степента на реално извършените плащания.
Близо 82 на сто е достигнало нивото на програмираните средства.
Разплатени са 22% от общия бюджет на програмата. В изпълнение са 48 операции на обща стойност 1 милиард и 340 млн. лв. Сключени са 1750 договора за постигане на по-качествена заетост и социално включване на уязвими групи от населението.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Всеки трети нов пенсионер е инвалид

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2017 година.

Тази година заради болежки трудовия пазар са напуснали 25 638 човека, което е с 684 души по-малко спрямо 2016 г. Въпреки спада, 30,7% от новоотпуснатите пенсии са били за инвалидност заради общо заболяване. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 83 541 българи. Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст. Основна причина за спада на прекъсналите служба униформени е промяната на условията за пенсиониране. През 2016 г. за служителите на силовите ведомства беше въведена и пенсионната възраст. Така за да излязат в заслужен отдих тази година, служителите под пагон трябваше да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Строят нови центрове за хора с увреждания

Шестте най-големи общини в страната ще получат по 1 млн. лева за изграждането на иновативни центрове за хората с увреждания по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" през 2018 г., обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по БНР.

Изграждането на центровете е най-новата обявена схема по социалната оперативна програма. Парите ще бъдат разпределени между общините Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София и те ще имат за задача да усвоят максимално рационално средствата. "Целта на тези проекти е да създадем истински, интегрирани и модерни центрове, да дадем реална дневна и почасова услуга за хората с увреждания, както и да започнем да развиваме мобилни услуги през тези центрове", посочи Зорница Русинова.

Приоритетно през следващата година трябва да приключи извеждането на децата от институциите и да се тестват новите модели за грижа, насочени към хората с увреждания, обобщи Зорница Русинова. През 2018 г. трябва да бъдат затворени последните домове за деца, лишени от родителски грижи, както и на останалите домове за медико-социални грижи за деца, които са в правомощията на Министерството на здравеопазването. Със 74 милиона лева ще бъдат подкрепени общините след приключване на инфраструктурните мерки, за да създадат възможност за коренно различен начин на живот на над 1500 деца (например в домове от семеен тип), добави социалният заместник-министър.

Стандарт нюз
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хора с увреждания изработват сувенири за евроделегатите
Несесерите от плат и кожените ключодържатели им осигуряват работа за няколко месеца


Хора с увреждания, самотни и многодетни майки в Бургас изработват сувенири за българското европредседателство. Несесерите от плат и кожените ключодържатели им осигуряват работа за няколко месеца.

Гергана Димова е с увреден слух. Спряла да чува на година и половина след усложнение от поставена инжекция. Младата жена сама се грижи за 4-годишния си син Георги.

"Майка ми ме научи как да говоря, как да правя изречения". Той знае, че аз съм с увреден слух и аз му казвам да говори по-бавно и когато звъни телефонcj, той идва и ме бута: "Мамо, телефонът ти звъни!", разказа Гергана.

Изработването на сувенири е първата й постоянна работа, а поръчката за евросувенири – най-голямата досега за малкото предприятие, в което, заедно с Гери, работят още 7 души."За хората тук работата е изключително важна", каза Ваня Петрова, управител на социалното предприятие „Морски знаци”.

Многодетната майка Дора Андонова разказа, че навсякъде са й отказвали работа като чуят, че е с три деца, малкото от които е на 2-3 години.

Първите 100 несесера предават през ноември. Трябва да изработят още 600, както и 700 ключодържателя до края на януари.

Сувенирите са с българска шевица и българска роза, и ще запознаят делегатите с красотата в традициите ни. Хората, които ги изработват, не очакват повече. 

bTV
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.