Автор Тема: ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ !!!  (Прочетена 132764 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
След ТЕЛК-задължително на рехабилитация

Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда и социалната политика. Идеята на ведомството е заложена в концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността, на база на която ще се отпускат инвалидни пенсии.
От 2019 г. болните работници ще преминават през две комисии – медицинска и социална. При първата ще се определя степента на увреждане на служителите, а при втората ще се издава експертиза на работоспособността, т.е. ще се определя дали служителите могат да продължат да работят въпреки заболяването си.
В новите регионални комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще участват лекари по трудова медицина, а при необходимост и невролози, ортопеди и рехабилитатори и психолози. Оценката на работоспособността ще се издава въз основа на отпусната медицинска експертиза и без лична среща. В случай на съмнение експертите от новите социални комисии обаче могат да поискат допълнителни изследвания.
Издаването на оценката за работоспособност ще става за не повече от 2 месеца. „С оглед избягването на корупционен натиск, лицето не взаимодейства с комисията или нейни представители до явяването си за освидетелстване“, се казва в концепцията на социалното министерство.
След като експертиза за работоспособност бъде издадена за пациентите има няколко варианта. Първо, службата по трудова медицина ще провери дали работникът може да продължи да изпълнява задълженията си при стария си работодател. В случай че болестта му пречи да продължи да изпълнява задълженията си, ще се търси възможност служителят да бъде трудоустроен на друга позиция в предприятието. В случай че и двата варианта са невъзможни, пациентът се насочва към Агенцията по заетостта. Там експертите ще посредничат на нуждаещия се да намери подходяща работа или ще го насочат към квалификационно обучение. През това време дирекциите „Социално подпомагане“ ще търсят възможности заболелият да започне рехабилитация или да получи подходящи социални услуги.
Последният етап е, когато НОИ на база на експертизата за работоспособност реши дали служителят има право на инвалидна пенсия.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Новата концепция за реформа в ТЕЛК-овете – защо засегнатите са против

Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на реформиране на експертизата на работоспособността.
Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.
Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но никога не сме се съгласявали на това, което е предложено – разделяне на експертизата на две комисии, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Адриана Стоименова – Стефанова, която е представител на такава организация. Нашето предложение е създаването на мултидисциплинарна комисия, която да оценява био-психо-социален модел на едно лице, посочи тя.
Внесената в Народното събрание концепция не отчита нашето предложение, посочи друг представител на организациите – Веска Събева. Тя добави, че са в контакт с Обединени патриоти и са поискали среща и с другите парламентарно представени групи, „за да можем да обясним. Защото това е много сложна материя. Промяната в ТЕЛК ще засегне всички хора, не само тези в работоспособна възраст, ще засегне и децата, и хората в след пенсионна възраст“, посочи тя.
В срещи със социалния министър и вицепремиера Валери Симеонов ни казаха, че е възможно за работещите хора напълно или процентно да отпадне пенсията, посочи Стоименова – Стефанова. Ние сме против оценка на работоспособността по документи в НОИ, добави тя. Настояваме да има контрол, предложили сме представител на НОИ да влезе в тези комплексни комисии, да се въведе електронното здравно досие, което да проследява дали едно лице се лекува, как, къде, за да може да има прозрачност при установяване на неговата намалена функционалност.
Не отричаме, че има фалшиви ТЕЛК-ове, но цифрата, която се носи в публичното пространство, е абсолютно невярна, посочи Събева. В неофициални разговори ни казаха, че са около 5% тези, които са с неправомерно издадени ТЕЛК-ове. Не виждам как от 5% ще се съберат 1,6 млрд.
Ако се прави някаква реформа, да се направи такава, че и хората с увреждания, които неправилно търпят санкции и обиди за това, че са фалшиви, да могат да излязат на светло и да бъдат спокойни, че могат да си намерят и работа, призова тя.
Пенсията, която получават хората с увреждания, е относно поддържане на техния здравен статус – за нужната подкрепа, за да стигат до работното си място, за нужната рехабилитация, обясни Стоименова – Стефанова. Тя посочи и че работещите хора с увреждания работят по националните програми за насърчаване на заетостта, където заплатите са минимални. Отделно в малките населени места намирането на работа на такива хора е изключително трудно. Отново по неофициални данни на НОИ пенсията за хора с увреждания е средно около 200 лв.
Събева посочи, че „социалната система не е достатъчно готова, не е разработена така, че да поеме това, което ще отпадне като пенсия“./Източник: bTV

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Само за година още 57 хиляди българи са си извадили ТЕЛК
Общо 729 000 възрастни и 45 000 деца са с увреждания и получават социална помощ от държавата


Близо 57 хил. българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 хил. души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г.

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 хил., или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността". Според експерти 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 - 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода - съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход - се е понижил до 55%.

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане. Депутати от "Обединените патриоти" поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков коментира и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Безработни, младежи и хора с увреждания ще могат да започнат собствен бизнес с европари

Стартиращи или социални предприятия, както и такива, създадени от безработни, младежи до 29 години и хора с увреждания ще имат достъп до нисколихвени кредити между 5000 лева и 48 895 лева (равностойността на 25 хиляди евро).
Това съобщиха днес на пресконференция заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.
Първите споразумения за микро кредитиране по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха подписани днес . Те са първите, които Фондът на фондовете подписва с финансови посредници през този програмен период, съобщи БТА.
От януари вече ще има достъп до договорените средства – 3, 4 млн. лв., като споразумения са подписани с финансовите посредници "Микрофонд" АД за 2 млн. лв. и "СИС Кредит" АД за 1, 4 млн.лв.
Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките, обясни заместник-социалният министър Зорница Русинова.
Срокът за погасяване на заемите е до 10 години с възможност за двугодишен гратисен период. Лихвеният процент на кредитите е значително по-нисък от пазарния – между 2, 9 на сто и 7,2 на сто.
По думите на Русинова така ще бъдат подкрепени предприемчиви българи, които имат идея, но поради това, че предприятието няма опит и активи, нямат достъп до кредитен ресурс.
Важна е и подкрепата на млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. Това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес, каза Русинова.
Финансира се придобиване на материални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието (само наето лице или покриване на други разходи, свързани с основната стопанска дейност).
В рамките на срока за усвояване на кредитите ще има семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове.
За стартиращо предприятие се приема такова, което функционира до 2 години.
Общият ресурс от Оперативна програма "Развитие на Човешките ресурси", насочен към кредитните инструменти е 70 милиона лева.
ОПРЧР има сериозен напредък в изпълнението и програмирането на средствата, които са на разположение на България от Европейския социален фонд, отчетоха от социалното министерство.
Разгърнатите мерки и проекти в изпълнение допринасят за подобреното състояние на пазара на труда и ниските нива на безработицата, които са рекордно ниски за страната от десетилетие насам, допълват от министерството в информация по темата.
Подкрепа със средства по ОПРЧР са получили близо 180 000 души, като значителна част от тях – близо 50 000 души са получили услуги за мотивиране за започване на работа или са включени в обучения, 45 000 безработни са започнали работа, 40 000 младежи са започнали първа работа или са преминали обучение или стаж, над 48 000 хора с увреждания или невъзможност за самообслужване са получили социални услуги.
Програмата заема челните места в нивото на програмиране и степента на реално извършените плащания.
Близо 82 на сто е достигнало нивото на програмираните средства.
Разплатени са 22% от общия бюджет на програмата. В изпълнение са 48 операции на обща стойност 1 милиард и 340 млн. лв. Сключени са 1750 договора за постигане на по-качествена заетост и социално включване на уязвими групи от населението.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Всеки трети нов пенсионер е инвалид

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2017 година.

Тази година заради болежки трудовия пазар са напуснали 25 638 човека, което е с 684 души по-малко спрямо 2016 г. Въпреки спада, 30,7% от новоотпуснатите пенсии са били за инвалидност заради общо заболяване. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 83 541 българи. Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст. Основна причина за спада на прекъсналите служба униформени е промяната на условията за пенсиониране. През 2016 г. за служителите на силовите ведомства беше въведена и пенсионната възраст. Така за да излязат в заслужен отдих тази година, служителите под пагон трябваше да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Строят нови центрове за хора с увреждания

Шестте най-големи общини в страната ще получат по 1 млн. лева за изграждането на иновативни центрове за хората с увреждания по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" през 2018 г., обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по БНР.

Изграждането на центровете е най-новата обявена схема по социалната оперативна програма. Парите ще бъдат разпределени между общините Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София и те ще имат за задача да усвоят максимално рационално средствата. "Целта на тези проекти е да създадем истински, интегрирани и модерни центрове, да дадем реална дневна и почасова услуга за хората с увреждания, както и да започнем да развиваме мобилни услуги през тези центрове", посочи Зорница Русинова.

Приоритетно през следващата година трябва да приключи извеждането на децата от институциите и да се тестват новите модели за грижа, насочени към хората с увреждания, обобщи Зорница Русинова. През 2018 г. трябва да бъдат затворени последните домове за деца, лишени от родителски грижи, както и на останалите домове за медико-социални грижи за деца, които са в правомощията на Министерството на здравеопазването. Със 74 милиона лева ще бъдат подкрепени общините след приключване на инфраструктурните мерки, за да създадат възможност за коренно различен начин на живот на над 1500 деца (например в домове от семеен тип), добави социалният заместник-министър.

Стандарт нюз
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хора с увреждания изработват сувенири за евроделегатите
Несесерите от плат и кожените ключодържатели им осигуряват работа за няколко месеца


Хора с увреждания, самотни и многодетни майки в Бургас изработват сувенири за българското европредседателство. Несесерите от плат и кожените ключодържатели им осигуряват работа за няколко месеца.

Гергана Димова е с увреден слух. Спряла да чува на година и половина след усложнение от поставена инжекция. Младата жена сама се грижи за 4-годишния си син Георги.

"Майка ми ме научи как да говоря, как да правя изречения". Той знае, че аз съм с увреден слух и аз му казвам да говори по-бавно и когато звъни телефонcj, той идва и ме бута: "Мамо, телефонът ти звъни!", разказа Гергана.

Изработването на сувенири е първата й постоянна работа, а поръчката за евросувенири – най-голямата досега за малкото предприятие, в което, заедно с Гери, работят още 7 души."За хората тук работата е изключително важна", каза Ваня Петрова, управител на социалното предприятие „Морски знаци”.

Многодетната майка Дора Андонова разказа, че навсякъде са й отказвали работа като чуят, че е с три деца, малкото от които е на 2-3 години.

Първите 100 несесера предават през ноември. Трябва да изработят още 600, както и 700 ключодържателя до края на януари.

Сувенирите са с българска шевица и българска роза, и ще запознаят делегатите с красотата в традициите ни. Хората, които ги изработват, не очакват повече. 

bTV
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Заменят думата "инвалид" с "човек с увреждане" или "хора с увреждания"

Снимка: БГНЕС
На днешното парламентарно заседание, депутатите приеха окончателно да отпадне думата "инвалид" от българското законодателство. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за държавните такси, предложени от левицата, съобщава bTV.

„Инвалид” се заменя с „човек с увреждане” и „хора с увреждания”, което налага промени в още редица закони.

Според вносителите така се улеснява социалната интеграция на хората с увреждания и се допринася за преодоляване на стереотипното мислене за тях като неспособни.

Павел Шопов от „Обединени патриоти” посочи, че решението е безсмислено, защото няма да доведе до реална промяна. Не виждам какво обидно има в думата „инвалид”, от нея никой не трябва да се засяга, коментира депутатът, цитиран от БТА.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и на друго място

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да практикуват свободно професията си  и да работят и на друго място. Това предвиждат промените в Закона за здравето, които депутатите приеха на второ четене в НС. Така занапред отпада забраната членовете на експертните комисии да упражняват професията си и да извършват консултативна дейност, свързана с установяване на увреждане или временна наработоспособност. Причината за забраната досега беше избягването на конфликта на интереси. В закона обаче остават други текстове, които няма да допускат това. Когато в ТЕЛК се разглеждат документи на пациент, ако някой от специалистите, го е лекувал в кабинета си, ще напусне заседанието. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия. С новите текстове се създава възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.

Монитор
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хора с увреждания искат да се увеличи броят на специалните места за паркиране в синята зона на Сливен

Управителят на Синя зона в Сливен Димитър Пантелеев се срещна днес с представители на трите дружества на инвалидите в града под Сините камъни – Общинска организация на инвалидите, Областна организация на диабетно болните и ЦСРИ на незрящите. На срещата бе обсъдено предложение за внасяне на изменения в наредбата за „Синя зона“ на град Сливен, касаещи водачите с трайни увреждания.

От изготвения списък с предложения става ясно, че хората с увреждания искат да се осигурят по-голям брой места за преференциално паркиране на МПС, да се въведе режим на преференциално паркиране на паркомясто от автомобил с карта за не повече от 3 часа след паркиране, да се предвидят финансови облекчения върху плащането на годишния налог за ползване на Синя зона, да могат да паркират на най-близко стоящите места, ако няма свободни места, обозначени с пътен знак „инвалид“.

От срещата, която се проведе в клуба на инвалидите в Сливен, стана ясно още, че хората с увреждания са недоволни от сегашното положение и се надяват след промените ситуацията в града да се подобри и да могат да паркират спокойно, без риск че могат да бъдат глобени.

sliven.net
« Последна редакция: 20.02.2018 23:20:50 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хората с увреждания се стягат за протести през април

Снимка: Thinkstock/Getty Images
Национално представителните организации на хората с увреждания се отказаха от диалога с държавата за планираната реформа в ТЕЛК и започват подготовката на протести, които ще се проведат през април.

Сметките на правителството, свързани с реформата, предвиждат отпадането на около 150 до 200 хиляди души от системата на инвалидните пенсии, което ще спестява по 600 милиона лева годишно, разказа пред Дарик Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Според концепцията за провеждане на реформата освидетелстването на хората с увреждания ще става на две стъпки - медицинска комисия, която ще определя вид и степен на увреждането, и трудова комисия, която ще преценява доколко работоспособен е човекът.

От организациите не приемат възможните варианти за установена работоспособност, представени от управляващите за първи път през миналата седмица.

"Имаш човек със степен увреждане, констатирано с ТЕЛК, но оценен от комисията за работоспособност като работоспособен. И срещу това, извън концепцията, което е изключително некоректно, в парламента демонстрираха, че този човек няма да получава инвалидна пенсия. Втората група хора са с ТЕЛК със степен на увреждане над 50 на сто, който комисията ще го оцени като частично работоспособен на база неясни критерии той ще получава частична пенсия. Тава пак се появи на среща в парламента. И трета група хора с много тежка форма на увреждания ще бъдат класифицирани като неработоспособни и те ще получават пълна пенсия", каза Долапчиев.

Не е ясно, когато човек мине в друго ниво на работоспособност, ще има ли право на помощ за технически средства, ще има ли право на медицинска и социална рехабилитация, ще има ли право на друг тип подкрепящи политика като храна за хора, които се нуждаят от диета, лекарства и така нататък, коментира председателят на Съюза на слепите.

В протестна нота на хората с увреждания, връчена на министъра, се задават генерални въпроси, на които ведомството по думите на Долапчиев не желае да отговори. Не питаме за първи път, това е големият проблем, казва той.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Намаляват лимитните цени на медицински изделия за хората с увреждания?

Снимка: Thinkstock/Getty Images
Социалното министерство предлага намаляване на лимитните цени на някои от медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, по които те се заплащат от държавния бюджет. Сред тях са цифровият слухов апарат, чиято цена трябва да спадне двойно, ринговата инвалидна количка и комбинираният стол за баня и тоалетна.

Актуализацията на цените е базирана върху анализ на Агенцията за хората с увреждания, който показва усреднените цени на търговците на дребно, вписани в държавния регистър, съобщи за Дарик зам.-министърът на труда Росица Димитрова.

Предлага се също увеличаване на цените на някои изделия и включването на три нови изделия за децата с увреждания - вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. Държавата планира и улесняване на процедурата за отпускане на медицинските изделия и помощните средства, а бюджетът, с който ще ги заплаща през тази година, се запазва в рамките на 46 млн. лева.

При запазване на общия ресурс, който се харчи за помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания, социалното министерство предлага увеличаване на пределните цени на слуховите апарати за деца и учащи, но и намаляване на цените на цифровите слухови апарати и ринговите инвалидни колички. "Ако към момента пределния размер на цена на цифровите слухови апарати е 406 лева, с новата актуализация предлагаме да бъде 170 лева", разясни ресорният зам.-министър Росица Димитрова.

Техническото средство трябва да осигурява качествен живот на човека с увреждане и да му се отпуска според индивидуалната оценка на потребностите му, смята Ваня Пандиева, която използва акумулаторна инвалидна количка. Държавата заплаща за покупката на такава до 3020 лева.

Във връзка с лимитните цени Ваня поставя въпроса за качеството на средствата и периода им на използване. "В тази символична цена нищо от тези средства не може да издържи за срока, за който те се отпускат в България. И сме с най-окаяните помощни технически средства. И много от нас са принудени да се справят с "направи си сам", за да можеш да живееш", заяви тя.

В момента, за да получи дадено изделие или техническо средство, човек трябва да подаде молба до социалните, след това да отиде отново, за да получи заповедта за отпускане на средства, да изчака превеждането им и тогава да си закупи нужното от търговец. Следва ново посещение при социалните, за да се отчетат парите.

Министерството подготвя нова, улесняваща хората процедура, обясни зам.-министър Росица Димитрова.

"Лицето по настоящ адрес ще подаде в дирекция "Социално подпомагане" заявление. Следващото посещение на лицето в дирекцията ще бъде да си получи заповедта. С получаване на заповедта ще посети самостоятелно избран от него търговец на медицински изделия", обясни Димитрова. Оттам нататък държавата ще се разплаща с търговците на медицински изделия и помощни средства, без участието на човека с увреждане.

От национално представителните организации, които защитават правата им, настояват лекарите да описват много точно спецификацията на изделието, което е нужно на даден човек. Адриана Стефанова от Центъра за психологически изследвания.

"Бихме искали точна и конкретна характеристика и спецификация на техническото помощно средство или медицинското изделие, така че да отговаря на индивидуалните нужди и потребности на лицето с увреждания, така че да не се получава допълнително увреждане", заяви тя.

Организациите настояват медицинските изделия за хората, които са във временна нетрудоспособност, да се заплащат от здравната каса чрез лечебните заведения, а ресурсът на социалното министерство да осигурява качествени изделия за хората с трайни увреждания.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хората с увреждания няма да получават пари на ръка за помощни средства

Нов регламент за плащане на помощните средства за хората с увреждания предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, по който се отпускат медицинските изделия. Занапред на нуждаещите се от помощни средства или техния ремонт няма да се отпускат пари на ръка, а сумите ще се превеждат на търговците. "По този начин ще бъдат ограничени възможностите за неизползване на финансови средства от бюджета по предназначение", мотивират се от социалното министерство. Така ще се пресече и друга практика - да се купуват инвалидни колички, ортопедични средства и т.н. от търговци или производители, които не са в регистъра на Агенцията на социално подпомагане.

В момента хората с увреждания получават целевата помощ от дирекциите по социално подпомагане и с нея купуват съответно медицинско изделие или помощно средство. Занапред нуждаещите се ще получават изделията от търговците само срещу заповедта, че са одобрени за финансиране, а след това социалните ще превеждат парите на фирмите.

Промените предвиждат и поява на "процедура за установяване на недобросъвестност и/или неизползвани по предназначение целеви помощи". От дирекциите по социално подпомагане ще могат да правят проверки - по собствена преценка или по сигнал, и ако установят, че действително помощта не е използвана по предназначение, проверяваният ще трябва да възстанови сумата за нея в пълен размер.
....................................
ОБЛЕКЧЕНИЕ
Месечната добавка за социална интеграция и целевата помощ вече ще се отпускат по настоящ адрес, а не само по постоянен, както е в момента.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11377
 • Пол: Мъж
  • Профил
Започва мащабна проверка на сградите за достъп на хората с увреждания

Снимка: Интернет
Все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда. Това каза председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева пред "Хоризонт".

Тя съобщи, че предстои мащабна национална проверка на Комисията на различни институции: "Нашата идея е да покажем не само местата или сградите, в които има недостъпна архитектурна среда, а да покажем и добрите модели в България и искаме кампанията да има позитивен отзвук".

Джумалиева предлага да се помисли за обособяването на специален фонд, който да финансира изграждането на достъпна среда в държавните и общински институции: "Изграждането на достъпна архитектурна среда е обикновено процес, свързан със сериозни финансови средства. Когато говорим например за държавна институция е много по трудно и сме имали случаи, в които ръководител на институцията има желание да изгради подобна среда, но това е свързано със специални средства, които трябва да бъдат предвидени в бюджета. Може би държавата и институциите трябва да помислят, дали след като е толкова трудно, след като е свързано с такива финансови средства и затруднения осигуряването на достъпна среда, дали не е добре да се помисли за някакъв специален фонд, който да бъде създаден, от който фонд да могат спокойно да бъдат финансирани институциите и сградите с подобни средства".

При констатиран проблем КЗД има правомощията да налага глоби, обясни Джумалиева: "Те могат да стигнат от 100 лева до 20 хиляди лева при повторно нарушение, в случай че трети път констатираме, че дадено нарушение не е поправено, или пък не е осигурена достъпна архитектурна среда".

"Снимките са най-лесният начин да се докаже недостъпност на средата. Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече", обобщи доц. Джумалиева.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.