Автор Тема: Чия собственост е частта от ел. мрежата между ел. таблата...  (Прочетена 8572 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Анна Влахова

 • Нов
 • Публикации: 44
  • Профил
  • http://anjito.hit.bg
Чия собственост е частта от ел. мрежата между ел. таблата на апартаментите и централното ел. табло на жилищните блокове, което все още на повечето места се помещава в мазето на блока? Към кого трябва да се обърне човек при авария в тази част от електрическата мрежа? Кой е виновен за нанесени щети поради неизправност в тази част на ел. мрежата?
Задавам този въпрос след като дежурен екип на Електроразпределение съвсем човешки ми обясни, че тяхно задължение е електрозахранване да има на централното табло на блока. От там нататък нещата не са техен ангажимент.

Неактивен Калчо Василев

 • Администратор
 • Напредващ
 • *****
 • Публикации: 242
 • Пол: Мъж
  • Профил
Относно собствеността
« Отговор #1 -: 19.10.2007 11:20:12 »
Здравей Ани,

По документи електроразпределителното дружество отговаря и се води за собственик до и включително електрическите табла. След тях (ел.таблата с елктромерите) проблема е за собствениците на апртаментите, къщите или каквото и да е.

В твоя случай, при повреда в часта между таблата на апартаментите и централното табло трябва да се повика друга фирма ил иел.техник за да оправи проблема. Виникника за проблема се търси навсякъде другаде но не и при енергото.

От личен опит зная колко проблемни ситуации възникват в подобни случаи. Правилно са ти обяснили от екипа им, ако не си случила на хора като съседи - стискам ти палци, сменяй блока/апартамента  :D
Насила хубост не става !

Неактивен Анна Влахова

 • Нов
 • Публикации: 44
  • Профил
  • http://anjito.hit.bg
Ами какво да се прави...
« Отговор #2 -: 19.10.2007 11:26:22 »
Здравей, Калчо!
В конкретния случай двама приятели, електротехници, оправиха проблема. Просто ми стана интересно как може нещо, до което на практика нямам достъп и се държи под ключ, да е моя собственост. Говоря за ел. таблото в мазето. Как можеш да определиш къде не е наред един кабел, когато държиш само единия му край....
Добре, че сме кадърни ние, българите. И всички сме от кръжока "Направи си сам". Иначе и Бог не може да ни помогне....

Неактивен Виктор

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 440
  • Профил
Цитат
НАРЕДБА № 6 от 9.06.2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи
...
Раздел VII

Граница на собственост на електрическите съоръжения

Чл. 27. Границата на собственост между електрическите съоръжения на преносното или съответното разпределително предприятие и тези на потребителя се определя от:

1. начина на присъединяване; и


2. вида на съоръженията за присъединяване.

Чл. 28. (1) Когато доставяната на потребителя електрическа енергия се измерва без токови трансформатори, граница на собственост са изходящите клеми на средството за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след него предпазители или прекъсвачи.

(2) В случаите по ал. 1 средствата за търговско измерване, управляващите тарифите и други спомагателни устройства се монтират в самостоятелни табла или шкафове, наричани по-нататък "електромерни табла".


(3) В отделна секция на електромерните табла съгласувано с разпределителното предприятие могат да се поставят спомагателни и свързани с повишаване на сигурността на електроснабдяването и със защитата от пренапрежения устройства.


(4) Електромерните табла се доставят и монтират от и за сметка на разпределителното предприятие. Потребителят заплаща на предприятието цената на допълнителната секция.


(5) Електромерните табла се монтират до или на границата на имота на потребителя на място, определено от разпределителното предприятие.


(6) Разпределителното предприятие може да монтира електромерните табла в жилищни сгради, етажна собственост, на определено от него място в общите части на сградата.


(7) Разпределителното предприятие може да монтира електромерни табла на фасадите на сградите на потребителите.


(8) Електромерните табла, без съоръженията в отделната секция по ал. 3, са собственост на разпределителното предприятие и се поддържат от и за негова сметка.


(9) Съоръженията в отделната секция по ал. 3 са собственост на потребителя и се поддържат за негова сметка.

Чл. 29. (1) При присъединяване на електропроводна линия, собственост на преносното или съответното разпределително предприятие, към електрическа уредба на потребител, когато измерването на електрическата енергия се извършва чрез токови трансформатори, границата на собственост е:

1. мястото на присъединяване на кабелните накрайници към уредбата - при кабелен електропровод;


2. клемите за присъединяване проводниците на електропровода към проходните изолатори за преминаване през външните стени на уредбата - при въздушен електропровод и закрита уредба;


3. клемите за присъединяване на проводниците към съоръженията на уредбата - при въздушен електропровод и открита уредба.


(2) Алинея 1 се прилага и когато електропроводна линия, собственост на потребител, се присъединява към електрическа уредба на преносното или съответното разпределително предприятие.


(3) В случаите по ал. 1 средствата за търговско измерване на електрическа енергия се монтират в електрическата уредба на потребителя, до или на границата на имота му, а в случаите по ал. 2 - в електрическата уредба на преносното или съответното разпределително предприятие.


(4) Средствата за търговско измерване на електрическа енергия, токовите и напреженовите трансформатори към тях, управляващите тарифите и други спомагателни устройства се доставят от и за сметка на преносното или съответното разпределително предприятие и са негова собственост.


(5) В случаите по ал. 1 устройства за защита от пренапрежения, разположени преди границата на собственост откъм страната на електропроводната линия, са собственост на потребителя и се доставят, монтират и поддържат от него и за негова сметка.

Чл. 30. (1) Когато електрическите уредби с високо и средно напрежение се използват за пренос на електрическа енергия без трансформация към друг потребител, се прилага чл. 117, ал. 5 ЗЕ.

(2) Електрически уредби с високо и средно напрежение се изграждат за сметка на преносното или съответно на разпределителното предприятие и са негова собственост, с изключение на тези по ал. 1 и чл. 117, ал. 5 ЗЕ.


(3) Електрическите уредби и електропроводни линии с ниско напрежение, които се намират извън имотите на потребителите, се изграждат за сметка на разпределителното предприятие и са негова собственост.


(4) Електропроводните линии и другите съоръжения, чрез които се извършва присъединяване на електрическите уредби на потребителя към разпределителната или към преносната мрежа, се изграждат за сметка на разпределителното, съответно на преносното предприятие и са негова собственост.


(5) В случаите, когато електрическите уредби с високо или средно напрежение на потребителя се присъединяват към електрически уредби, собственост на преносното или съответно на разпределителното предприятие, разположени непосредствено до границите на имота на потребителя, електропроводните линии, чрез които се извършва присъединяването и които са разположени в имота на потребителя, се изграждат за сметка на потребителя и са негова собственост.

Чл. 31. (1) Инсталациите на потребителя, по които преминава електрическа енергия преди нейното измерване, устройствата по чл. 29, ал. 3 и електрическите вериги между тях, се защитават срещу неправомерен достъп.

(2) Средствата за търговско измерване и на управляващите тарифите устройства по чл. 29, ал. 3 се разполагат така, че потребителят да има възможност да наблюдава показанията на средствата за измерване.
...

 :roll: