Автор Тема: РЕПОРТАЖ - Градът на Чинтулов, Радой и анцузите  (Прочетена 5408 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Свежо утро

  • Гост
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2788&sectionid=5&id=0001201
в-к СЕГА

РЕПОРТАЖ

Градът на Чинтулов, Радой и анцузите
   
Червеният Мартин Славов оспорва първенството на Йордан Лечков в Сливен

Галя Горанова

"Който е тръгнал да яха магарето, ще трябва да му диша и зловонието" - така кандидатът на социалистите за кмет на Сливен Мартин Славов перифразира Санчо на Сервантес. Сварваме го огорчен от компромата, на който е станал жертва същата сутрин. В дебат по Нова тв подставено лице размахва неактуален документ за кредит от 600 хил. лв. на Славов. Внушението е ясно. След 10 минути щабът предоставя извлечение за чистото му кредитно досие, но предаването е свършило, целта е постигната и никой не разбира за оригинала. Кметът Йордан Лечков отказа категорично да дебатира с опонентите си, но затова пък се яви като зрител на театрото.

"Изборите се балканизираха",

обобщава Славов. Докато едни разработват платформи и послания, други просто раздават пачки. От щаба на десния кандидат Румен Андонов прогнозират цена от 1000 лв. за глас в деня на вота. Сега тарифата била около 100. Най-щедър бил скритият кандидат на Лечков - Галин Кънчев, подпрян и от ДПС, въпреки официалната подкрепа на Доган за левия претендент.
В града на сините камъни червеният Мартин Славов е основната заплаха за подкрепения от ГЕРБ Лечков. Дели ги топяща се разлика и двамата вече се готвят за балотаж. Освен тях още 13 мераклии се борят за доверието на 116-те хиляди сливенски избиратели.
От четири години родният град на Чинтулов и Радой Ралин се управлява от бившия футболист. Контрастът има и урбанистични измерения. Пред бароковата зала на галерията, в която е изложена чудната графична колекция на Богомил Райнов,

небръснати мъже с анцузи пият сутрешното си кафе

Мястото е познато като сборен пункт на сливенските сводници - широко разпространена професия в града с най-много любовни жрици на глава от населението. Въпрос на престиж е да си сърбаш кафето точно тук. Някои дори се преструват на сутеньори - за повече авторитет.
Пробивът на Лечков на последните избори тук се възприема критично. Кръгът "Империа" (по името на едноименния му хотел) е сложил ръка върху всяка стотинка, която излиза от общината, твърдят и леви, и десни. 17-18 фирми, регистрирани от трима приближени на кмета, печелят без търгове всички обществени поръчки в града, обясняват ми и от двата щаба. "Фирмата на доскорошен кравар асфалтира два от най-големите сливенски квартали със заем на общината от 22 млн. лева, изтеглен, не щеш ли, точно два месеца преди изборите. И парите вече са усвоени, без конкурс", възмущава се Мартин Славов. Фирмата на барман, роднина на Лечков, пък се борела за газифицирането на Сливен, но ВАС й отнел лиценза. За 4 години общинските съветници в града така и не получили отговор, въпреки многократните си запитвания, колко пари е похарчила общината за коктейли и нощувки в хотела на Лечков. За целия му мандат нито един гост на общината не бил настанен в друг хотел, макар че има още 7-8 чисто нови. "Този своеобразен монопол унижава и обезсмисля сливенското предприемачество", смята Славов. Според него Лечков тенденциозно провежда политика на изолация на сливенските фирми.
"В момента

вълчата софийска фирма "Волф" чисти Сливен,

а всички служители на местната общинска фирма за чистота бяха удостоени с високото звание "безработен". Това са около 260 души", продължава Славов. Уличното осветление пък се поддържало от ямболска фирма, собственост на тамошния кандидат-кмет от ГЕРБ Георги Славов, близък на Лечков. Договорът е подписан еднолично от кмета и вече втора година се пази в тайна, въпреки че по закон е публично достояние. "В Сливен има над 12 мандри, а киселото мляко, което се разнася на гражданите по линия на социалния патронаж идва от Монтана", добавя още Славов. Затова сливенският бизнес ходел на гурбет из други райони на страната. "Кметът се е обградил с шепа негови лакеи, на които се дават всички обществени поръчки, под масата, естествено. Общината е най-големият работодател тук, което означава, че бизнесът е в окаяно състояние", заключава той.
Пак еднолично кметът разрешава харченето на парите от заема, който сливналии ще изплащат 10 години. Пренебрегнато е решението на общинския съвет 22-та милиона да се харчат и с неговото одобрение.
"Крайно време е да се развенчае митът "Лечков", създаден благодарение на медиен уют и спортна слава", апелира Мартин Славов. Затова първата му грижа ще е да прекрати феодалния режим в общината и да върне доверието на местния бизнес.

"Лечков докара общината до фалит",

чувам и от третия в сондажите Румен Андонов, подкрепен от 12 десни партии. Самият той е безпартиен, бивш главен счетоводител на "Нефтохим", а допреди 2 години и зам.-кмет. Напуска, когато Лечков разпоредил и на четиримата си заместници да подадат оставки без дата, за да може да ги освободи щом поиска. Малко след него си тръгват и останалите трима. Половин мандат кметът кара без заместници. "Комерсиализира общината, направи я еднолична фирма", твърди Андонов, който е запознат с общинските дела. И той говори за обръча от фирми на градоначалника, за отблъснатия местен бизнес в името на личната изгода. "Кметът не може да гледа на общината като на х-л "Империа", тя не е печалбарско дружество", обяснява Андонов с мек тон. "За четири години той не успя да стане политик и администратор, а си остана футболист", заключава той.
"Ами, който си потопи ръката в кацата, може да му остане малко по пръстите, нали?". Така бившият национал контрира обвиненията. "Не съм имал намерението да ставам феодал. Нямам го и сега", бърза да уточни времената. Пък и какво лошо имало в това един човек да взима решенията и да знаеш, че може да ти реши проблемите. "Кметът на Ню Йорк - Блумбърг, който е милиардер, работи само с неговите фирми, ама градът е подреден, нали така? Защо трябва да разсъждаваме така негативно", сърди се кметът, когато го питам за фирмите от кръга "Империа".

Твърди, че е инвестирал 50 млн. лева в града,

има хотел, заведения, ресторанти, пицария, сега строи втори хотелски комплекс на концесия. Признава, че подписал концесията сам със себе си, защото я спечелил преди да стане кмет, а я узаконил вече като градоначалник. Обаче нямало нищо нередно, заключила проверка на прокуратурата.
Сред успехите си изтъква уличното осветление на града (ямболската фирма) и компютъризацията на общината. Сега подменя водопреносната мрежа и преасфалтира два квартала - "Дружба" и "Сини камъни". С парите от заема, разбира се. Но какво лошо - нека и държавата да взима заеми да прави магистрали! Работел за този заем отпреди година и половина, но чак сега дошли парите.
Изненадан е, че знам коя фирма чисти града. Уверява ме, че това било само временно. Обижда се като наричам Сливен "Лечковград" (по аналогия с крепостта на Фидел Беев - Велинград). И уточнява, че той, за разлика от депесаря имал чисто съдебно досие.
"Очаквам Христо Манчев (зам. главният прокурор) да ми се извини, дето каза, че източвам пари от САПАРД", заканва се Лечков и държи да го напиша точно така. Не признава и заключението на Сметната палата, че общинското счетоводство е непрозрачно и се губят около 2 млн. лева.
Отрича фирмата за газификация на града да е близка до него. Била просто "лицензиант, който е получил лиценз от ДКЕВР". С опонентите си на тия избори нямало какво да дебатира, дебат можел да води само с премиера и министрите. Отбива и критиките, че е единственият кмет без приемен ден. "Да не съм гинеколог! Който е поискал, ме е намерил", отсича Лечков.
Истините му за живота са прости. "Винаги става въпрос за пари и за еб..е". "Йордан Лечков е марка, институция и като каже нещо, става", не скромничи излишно кметът.

Неактивен Анализатора

  • Младши
  • *
  • Публикации: 87
    • Профил
Защо пак анцунг?
« Отговор #1 -: 22.10.2007 19:31:40 »
Управлението на Лечков е своеобразно повторение , разбира се в по-малки мащаби (по отношение на територия), но не и по размери на кражбите, на управлението на България от Тодор Живков. Дори Тодор Живков макар и необразован, като Лечков беше по-интелигентен от футболиста.
При Лечков се наблюдава този синдром на простия човек успял в една област, където ритане, щипане, наплюване, бръкване в окото (ей така с няколко пръста, "неволно" в борбата за топката) е нещо нормално. Та за какъв синдром иде реч?
Ще го обясня с един паралелен пример. Представете си човек израснал в едно село с триста жители, от които:
(200) двеста неграмотни,
(50) петдесет с второ отделение,
(40) четиридесет с трето,
(5) пет с четвърто незавършено,
(4) четири с шести до седми клас и
(1) един единствен в това село е с осми незавършен, но той е най-образования човек на това село и затова там в селото всички го превъзнасят и носят на ръце. Наричат го със странни имена: - "инженера" (ако е имал намерение да продължи образованието си в техникум по студена обработка на металите), "доктора" (ако е възнамерявал да се подчини на родителския натиск да отиде в зоотехникум), "агронома" (ако перспективите пред него са били да се пробва в сескостопански техникум) или "професора" (ако срещу две заклани прасета и едно теле е имало шанс да го запишат в гимназията на близкия град).
Когато един такъв хибрид ("инженеро-агрономски-докторо-професор") попадне в големия град, където по законите на конкуренцията и естествения подбор хората са си попаднали на местата, започва един продължителен процес на съзряване на комплексите. За някои хора процеса е по-кратък, за други е по-продължителен, но общото е страданието от сравнението със "селската" среда и новата градска среда в която трябва да се учат много нови неща, а мозъкът за тази работа е останал недоразвит. Колкото по-малко е натоварен човешкия мозък в най-ранна детска възраст, толкова по-голямо е изоставането в умствения потенциал в по-зряла възраст. Могат да се наваксат само някои умения свързани с извършването на по-елементарни и прости манипулации (като заетост в някаква занаятчийска сфера). За по-сериозна умствена дейност и дума не може да става. Примери много. Навремето имаше един почин да се учи от т.нар. "рабфак". За по-младите ще поясня, че няма връзка с английското "ФАК" (FUCK), а означава просто - "РАБОТНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ". Имаше едни верни на партията и народа младежи, които на прехода към зрялата възраст биваха изпращани да учат. Тези "другари" бяха като наши батковци, че и чичковци, защото понякога бяха на възрастта на родителите ни и се случваше някой студент-аджамия да се обърка и да ги помисли за преподаватели, защото те не ходеха с дънки, като нас (простите редовни студенти), а с костюми и вратовръзки. Някои (единици) от тях бяха свестни и станаха качествени специалисти, но 95% от масата им си бяха първокачествен боклук от който се роди една мазна номенклатурна класа от началници. Те попълниха и банките във великото народно събрание през 1990г., а голяма част от тях станаха "професионални" политици.
Не се учудвайте, че нещата в държавата не вървят. Няма как да тръгнат. Сега София се тресе и гърчи в проблема наречен "ТРАФИК". Става дума не за нарко-трафик, а за автомобилните задръствания по софийските улици. Този проблем скоро ще се усети и в малкия Сливен. Когато се усети обаче ще бъде късно да се прави каквото и да било за разрешаването му. Простия човек сменил чобанския ямурлук с тогата на управленец не е в състояние да реши наближаващия проблем, защото мозъкът му е неспособен да мисли креативно и напред. Управлението на стадо с триесе крави или хотел с тринаесе камериерки, или верига от дваесе и трима дилъри на трева не е като управлението на един град па макар и само стохиляден. Майната им на кравите, ако ги порази мастит, майната му на хотела ако паяци опънат мрежи по тоалетните чинии, майната им на дилърите, ако не успеят да насилят някое глупаво дете да се надруса. Какво става с града ни? Майната му или какво?
Ще станем ли градът на стоте анцунга (мутри, сутеньори) или ще станем градът на стоте професори, писатели, културтрегери това си зависи само и единствено от нас. Ако сред нас преобладават умните хора - превес ще вземе умът. Ако глупците са преобладаващата част - чака ни още поне един мандат на простия анцунг.
Моля Ви бе хора, гласувайте за разума. Не искам повече да го анализирам тоя прост човек и деформациите от неговия произвол. На път съм да намразя всяко нещо свързано с футбола. Моля Ви не ми причинявайте това на мене и на себе си! На път съм да сменя местожителството си. Цонко от Каварна е готов да ме приеме като почетен гражданин на град Каварна за да пиша анализи за положителното и възходящо развитие на морското градче превърнало се в европейска РОК-СТОЛИЦА. :(

informiran

  • Гост
Анализатор, напълно съм съгласен с твоето мнение относно вероятността следващите четири години Сливен да бъде като"хотелска тоалетна с паяджина" :).Много умело сравнение!
За да не стане това зависи най вече от мислещите избиратели, които за голямо съжаление според мен са малцинство. Сливен вече не е град на стоте войводи , а на 100 000 мишоци :(((! Ще се извиня пред всички ако на 28.10 ме опровергаят!