Автор Тема: ЗА ПРОМЯНА ПРИ ИЗБИРАНЕТО НА КМЕТОВЕ  (Прочетена 4535 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Анализатора

  • Младши
  • *
  • Публикации: 87
    • Профил
Имам предложение, което искам да обсъдя с няколкото ентусиазти, дето не си начесаха езиците (пръстите).
Като анализирам ситуацията в момента и от последните няколко местни избори стигам до заключението, че в системата има нещо порочно. В какво се състои точно порочността?
Един кмет го избират постоянно живеещите в населеното място. В това няма нищо лошо. Когато обаче се избира кмет на община се получават определено някакви инфекции, при това отразяващи се нездравословно на управленския климат. Става въпрос за това, че кметът на общината се избира и с гласовете на хората от населените места на територията на общината и точно в това е порочността.
Предлагам да се премахне понятието кмет на община, а заедно с него и възможността да го избират от цялата община.
За управлението на общината си има орган и той се нарича - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, а ние го наричаме "малкия парламент" (оная говорилня в която наред с простотиите понякога се вземат и сравнително рационални решение, на които все по-рядко ставаме свидетели).
Общинския съвет е оня представителен, съвещателен и пр. и пр. орган, който ще изрази съотношението на силите в цялата община, но сегашния избор на кмет на община е несправедлив. Как ще се почувствате, ако за домоуправител във вашия блок съседите от квартала изберат човек, когото не познавате някога да е живял като ваш съсед?
СЕЛО - СЕЛСКИ КМЕТ
ГРАД - ГРАДСКИ КМЕТ
ОБЩИНА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ОБЛАСТ - ОБЛАСТЕН СЪВЕТ (съставен от общинските съвети)
ДЪРЖАВА - ПАРЛАМЕНТ