Автор Тема: Да се научим да шофираме  (Прочетена 15012 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

testov

 • Гост
Да се научим да шофираме
« -: 18.02.2009 16:11:33 »
От много време се каня да напиша нещо по въпроса. Последните няколко години в Сливен стана невъзможно да се шофира, не толкова заради трафика, колкото заради нагли шофьори. Ще Ви дам следните примери:
1. Когато се ходи до някой от хипермаркетите в града задължително се спира пред магазина, а не на изградения за целта паркинг. Това ужасно много затруднява движението около обекта. Аз го отдавам като признак на ниска култура и избиване на някакви комплекси.
2. Когато се пристрояваме на кръстовище винаги се намира поне един, който да се пристрои в лентата за направо и да завие наляво сечейки пътя на всички. И побеснява когато някой не го види и не го пусне да мине.
3. Когато спра на пешеходна пътека или дам път на някой да се включи в движението зад мен настъпва потоп - свирене, псуване, дори някои ме изпреверват с риска да сгазят пешеходеца, на който съм дал път.
4. Пешеходците пресичат по диагонал и се движат почти като охлюви. Пешеходните пътеки са последното място където се пресича.
5. Тотално непознаване на пътната маркировка и пътни знаци. Пример: идвайки по "Бр. Миладинови" (от Стария спортен магазин) и стигайки до "Розова градина" има лента за пристрояване на ляво. Маркировката е еднин квадрат с една стрелка на ляво. Много хора не знаят, че това е лента за пристрояване за следващото кръстовище т.е. за тези, които искат да завият на ляво по Хр.Ботев. Доста шофьори си мислят, че този квадрат в маркировката означава, че това е място за обратен завой, а то точно този квадрат придружен със стрелка указваща посоката означава, че е място за пристрояване за следващото кръстовище.
6. Обратен завой. Всички сме ставали свидетели, че ако някой прави обратен завой на кръстовище, то той се е пристроил в дясната лента и едвам прави завоя (все едно, че завива с автобус) - направо умирам от смях като наблюдавам подобни "шофьори". Има едно просто павило, че когато правиш обратен завой не е необходимо да се пристрояваш в дясната лента, а просто трябва де се навлезе малко по-навътре в крастовището и там да се направи маневрата.

Ако някой се сеща за друго нека пише тук и да се надяваме, че повечко хора ще го прочетат!!!

Неактивен Борис Беленски

 • Младши
 • *
 • Публикации: 125
 • Пол: Мъж
 • 78' limited edition
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #1 -: 18.02.2009 16:29:56 »
Мен много ме ядосват шофьори навлезли в еднопосочните улици. След въвеждането на еднопосочните улици в центъра на града, много хора се правят на чукнати и за да не обикалят и вдиш ли да изгорят с 20-30 ст., навлизат в енопосочните улици. Аз най-много наблюдения имам за улицата от кръстовището под "Рубин" до Библиотека "Сава Доброплодни". Ако беше някоя неоживена уличка... ок, ама по тази дребна улица се излива доста сериозен трафик към центъра.

Неактивен Виктор

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 440
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #2 -: 19.02.2009 20:31:14 »
Има ли полза от еднопосочните улици?

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #3 -: 19.02.2009 21:50:13 »
Ползата е да се разтовари движението, ако се спазва забраната да се движат в обратната посока! Казвам ако, защото съм забелязал, че пазарската улица е уж еднопосочна, но се опитват някои шофьори да се движат и в обратната посока, щото ги мързи да заобиколят!
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен tosch

 • Нов
 • Публикации: 28
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #4 -: 21.02.2009 02:18:18 »
Може да не е правилно така да се прави обратен завой като се изтегляш в съсезната лента, но ако пък навлезеш повече в кръстовището за да обърнеш на по-широкото някой идиот отзад така хубаво може да реши че просто ще завиваш бавно и да ти се мушне набързо отвътре и ще се спречкате едно хубаво. Просто културата ни е много ниска на нас защото няма контрол! Защо в другите държави не е така, ами защото там за най-малкото веднага те глобяват солидно. Освен това вече е абсурдно да се паркирват колите в дясната лента на най-натоварените булеварди в града като Братя Миладинови. Крайно време е да се направи нещо по въпроса там да не се паркирват коли. Стават ужасни колони и задръствания заради тях. Да се направят едни паркинги в нея зона и това е. То даже си има подземни паркинги, над които няма нищо. Може да се застроят още 1-2 етажа и ще се открият сумати паркинг места още. А и самата паркинг конструкция не е скъпа колкото да строиш жилище. Крайно време е уважаеми г-н Кмете на град Сливен.
YOU CAN FIND ME ON THE ROAD...
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

testov

 • Гост
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #5 -: 21.02.2009 14:06:54 »
Проблемът с паркирането няма да се разреши скоро. Ако се изградят паркинги, то таксите ще бъдат такива, че пак никой няма да паркира там. Но въпреки това трябва от някъде да се започне. Например могат да се увеличат данъците на МПС-тата. Ако ги направят около 1000лв на година доста неизползваеми коли ще изчезнат и ако накрая на годината педставиш квитанциите за паркиране от паркинги да ти връщат парите за паркиране нещо може и да се постигне. Вярно, че 1000лв са прекалено много за данък, но като ти върнат парите от паркинг ще падне доста (около 2 лв на ден средно ще има от паркинги) и в крайна сметка нещата ще се нормализират. Това естествено е само расъждения на глас от моя страна.
И още нещо паркингите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са общински, а не часни. Защото ако са часни ще се източват парите във фирмите, които ги стопанисват.

Неактивен Виктор

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 440
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #6 -: 21.02.2009 20:28:44 »
Проблемът с паркирането стана, защото централната част на града се презастрои без да се осигурят нужните по закон паркоместа. Нещо повече - самите паркинги се застроиха. Погледнете една по-стара карта, между ул. Хаджи Димитър, Славянска и Ген. Драгомиров имаше огромен паркинг, част асфалтиран, част не. Сега там е пълно с банки, магазини, офиси, жилища... Уличките тесни, няма място дръвче да се засади, то няма и да поникне де, от сянката... Всеки офис, жилище, магазин, банка - води след себе си коли.
На много места се повтарят нещата, застрояването на центъра и сега продължава. Всичко ще се задръсти. След това как се оправят нещата, се събарят сгради ли? Не естествено. Вечно ще е задръстено.
Или трябва да направят целият център пешеходна зона, да забранят автомобилите, обаче банка без автомобили има ли?
Язък за хубавия град.

Неактивен Веселин Василев

 • Глобален модератор
 • Напредващ
 • ****
 • Публикации: 329
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #7 -: 21.02.2009 20:36:02 »
Това да се увеличават такси и данъци за да се реши някакъв проблем е невероятен цинизъм спрямо по-социално слабите граждани. Звучи ми малко като, богатите тарикати не искат да им се моткат в движението разни шушуминги в евтини возила и хоп - дай да им отрежем главите. Ами за идеята да връщали таксите от паркинг в края на годината - нали първо ще ни ги вземе някой тези пари - и то за какво за това че сме заели за час два общинско място да си свършим работа и после да се приберем в мизерните кутийки ли? Земята е общинска - тоест на всички граждани а кмета и общинския съвет трябва да решават проблемите и с паркирането и с трафика - другото е работа на КАТ. Второ както сами констатирате проблемите до голяма степен идват от липсата на дисциплина - ама това кой го прави - "умните бизнесмени" с дебели вратове и вече бели якички, вероятно разни дечица на същите тези новобогаташчета, които си мислят, че предимствата в правилника за движение се определат от това кой кара по-скъпа кола, и малобройните пришълци, които както и повечето от нас не могат да се оправят с невероятните промени от последната една година в движението на града, а някои които идват от селата си мислят че не е необходимо да се спазват всички знаци - особенно тези за еднопосочно движение. Да не говорим за паркингите на големите магазини - Била 1 и 2, Кауфланд и Технополис. Там специално въпреки, че има указани места за паркиране на хората с увреждания, а на Била едно са нарисувани и в син цвят със специален знак на паркоместото, най-често предимството на тези хора се отнема от джипове и скъпи лимузини. В Германия, където имам наблюдения, а и господин кмета е бил, ако нещо такова се получи - идва полицията и зашива такава глоба на наглия тип или мутреса, че повече не си и помислят да нарушават каквато и да е подобна забрана или предимство. Да не говорим че там има и запазени места за жените - на първо място - майките с детски колички или малки деца въобще, и после въобще за жени - ей така жените дапаркират на най-удобното за тях място, най-близо до входа на магазина и пр. Питах моите германски приятели - и какво полицията да не би да стои и да чака да види мъж ли ще дойде или жена от магазина. Казват ми не обикновенно но е голям срам да паркираш на място за инвалид или жена. Ха сега де - кога ще го разберем ние това - има няма 50 години още - аз поне така го виждам!!!
Илли, Илли, лама савахтани!

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #8 -: 21.02.2009 20:47:16 »
Явно германците са по-напреднали от нас в това отношение, според твоите виждания, но жалкото е, че ние доста изоставаме! Дано в бъдещите 50 години да го разберем това, въпреки че аз не вярвам! Поне 1 век ще трябва...
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

testov

 • Гост
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #9 -: 22.02.2009 12:56:16 »
Веселин Василев,
Не е хубаво да се делят хората и аз не съм имал това предвид, но без увеличение няма как да стане. Има различни начини по които може да се направи. Например в семейство с един автомобил данъците да са едни, като за всеки следващ се увеличават и то много. Да не говорим, че по пътищата стоят и много МПС, които не се карат, а само заемат място. Хората каращи престижни скъпи лимузини също да плащат повече (това не е делене на бедни и богати, а да се плаща за престижа както е в нормалните държави).
Сега например ако автомобилът ти е до 5г. получената сума се умножава по 2.8 т.е. ако имаш нов автомобил, който е технически изправен и не замърсява околната среда плащаш 3 пъти по-голям данък от този, който има 15 годишна кола. За мен данъкът трябва да зависи от на първо място от вредните емисии и после от мощността. И по този начин да се изчислява за автомобилите до среден клас. А за луксозните возила да важат други правила.
Социално слабите (то реално погледнато всички сме в соц.минимум сравнени с ЕС) не са виновни, че нямат пари, но не ги оправдавам когато става въпрос за спирачките. Преди две седмици в един дъжд един с една жигулка щеше да ме блъсне ако не му бях избягал. ЧОвека се опита да спре, но неможа. Попитах го какво стана и той ми отговори "Спира ми само едното колело". Това за мен е потенциален убиец, който извършва умишлено престъпление. Ако не друго то поне нека спирачките да са наред!
А относно паркирането - този проблем ще съществува докато не се направят паркинги и не се глобява масово за нарушения. Полицията трябва да е на всяка крачка.
Бях забравил да пиша и за друг проблем: "Защо трябва да се кара на дълги светлини през деня?". И защо е необходимо да се слагат китайски ксенони по автомобилите, които само заслепяват повече. Оригиналният ксенон е друго нещо - той не заслепява. Има конструктивни различия.
А който иска да му светят добре светлините  миа много добри крушки на Филипс, Осрам, Бош, които бият китайските ксенони и не заслепяват така.

Неактивен tosch

 • Нов
 • Публикации: 28
  • Профил
Re: Да се научим да шофираме
« Отговор #10 -: 24.02.2009 03:29:56 »
Това с увеличенията няма абсолютно никакъв смисъл. Достатъчно са надути цени и такси на всичко. Искаш ли да знаеш как много бързо ще започнат да паркирват по бъдещите евентуални паркинги в центъра макар и да са платени, ами като тръгне един паяк и вдига всяка неправилно паркирала кола, или скоби, или глоби от общината в ръзмер с пъти по-голям от сегашните 30 лв ли колко са за неправилно паркиране. Това е смешна глоба. Нека да е 200 лв и тогава да видим кой ще паркирва където му падне, но и не само да са големи глобите, а и контролните органи да си вършат работата постоянно. Но естествено за да стане това, първо трябва да се изградят места за паркирване. Иначе се въртим в омагьосания кръг.
YOU CAN FIND ME ON THE ROAD...
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

Неактивен AleksievWl

 • Нов
 • Публикации: 34
  • Профил
Re:Да се научим да шофираме
« Отговор #11 -: 23.07.2009 20:00:21 »
Ха, testov, а аз си мислех, че съм единствения дето съм видял маркировката до Розова градина. (А тя е такава от както се помня). Сливенските шофьори незнаят и правилито на дясностоящия на нерегулирани кръстовища, и че можеш да се движиш с по-голяма скорост в дясното платно при повече платна в едната посока.

Неактивен AleksievWl

 • Нов
 • Публикации: 34
  • Профил
Re:Да се научим да шофираме
« Отговор #12 -: 16.12.2009 12:51:49 »
Моля да бъда извинен. Вместо "лента" съм написал "платно".
За обратен завой има цял раздел в Правилника за движение. Прочетете го!

Неактивен AleksievWl

 • Нов
 • Публикации: 34
  • Профил
Re:Да се научим да шофираме
« Отговор #13 -: 15.12.2010 11:18:30 »
Хе хе! testov, на лентата за престрояване на бул. Братя Миладинори са сложили знак Ж9. Сега каде да се престроявам ???

Неактивен Веселин Василев

 • Глобален модератор
 • Напредващ
 • ****
 • Публикации: 329
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re:Да се научим да шофираме
« Отговор #14 -: 15.12.2010 18:16:22 »

Група „Ж“ – Пътни знаци за указване на направления, посоки, обекти и други » Ж9 „Място за завиване в обратна посока“

Ж9 "Място за завиване в обратна посока"

И каква стана тя сега - уж беше забранен обратния завой, а сега?!?! Ами по всяка вероятност ще се продължава по средната лента напред и след кръстовището веднага се заема лявата лента - това е!
Илли, Илли, лама савахтани!