Автор Тема: ГЕРБ ще прави ИТ министерство  (Прочетена 3837 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanivanov2009

  • Гост
Computerworld - бр. 3, 2009 / Вести

ГЕРБ ще прави ИТ министерство

ИКТ ще бъде основен приоритет на бъдещото правителство, ако ГЕРБ вземе властта

Информационните и комуникационни технологии ще са основен приоритет за следващото правителство, ако ГЕРБ бъде избрана да състави новия кабинет. За целта ще бъде създадена стратегия и програма за действие с реалистични цели и конкретни срокове за изпълнение, които да бъдат готови в рамките на 2 до 3 месеца. Това заяви Цветан Цветанов, председател на политическа партия ГЕРБ, при подписването на Меморандум за разбирателство и общи намерения с БАИТ.

„ИКТ и развитието на информационното общество трябва да се превърнат в основен приоритет на държавната политика на България, тъй като по този начин ще се постигне икономическа стабилност, устойчиво развитие на икономиката на страната, качествено подобряване на условията на живот и интегриране на България в европейското общество на знанието. Това отговаря и на целите, заложени в Лисабонската стратегия, и на политическата рамка на Европейската комисия i2010“, каза още Цветанов. ЕС има изключително активна политика в ИКТ областта и затова нещата се развиват много динамично, така че България трябва непрекъснато да е в крак с процесите в общността, смята още председателят на ГЕРБ. Освен по отношение на ангажиментите към ЕС, България трябва да следва и националните си ИКТ приоритети. „ИТ трябва да проникнат ускорено във всички области на обществения и икономически живот у нас, в бита на гражданите. Затова ще подкрепим инициативи от типа „Компютър в къщи“, разработена и лансирана от БАИТ. Освен това модерните ИКТ са страшно необходими за постигане на енергийна ефективност, също и в земеделието, образованието“, каза Цветанов.

Според разработения от експертна комисия по ИТ към ГЕРБ работен документ, в следващия кабинет ще бъде създадено Министерство по информационните и комуникационни технологии, което да развива секторната политика и да отговаря за пълното и ефективно прилагане на ИКТ в управлението на държавата. „Трябва да има много силни ИТ звена във всяко министерство. Наложително и създаване на парламентарна комисия по ИКТ, която да разработва нормативната рамка. Ще бъде създадена и система за мониторинг и контрол на ИКТ на ниво Министерски съвет“, допълни Цветан Цветанов. Според него, всички ведомства трябва да разполага с интегрирани ИС, които да „говорят“ помежду си и да обслужват всички граждани и фирми. „ИКТ да се използва за една отворена политика“, каза още той.

Меморандумът за разбирателство на ГЕРБ и БАИТ се обсъжда от 3-4 месеца, като целта е създаване на реална ИКТ стратегия за изпълнение от следващото правителство. Ангажиментите на двете страни са политическа воля от ГЕРБ, а от БАИТ – дългосрочно партньорство и експертна помощ. Двете организации се ангажират и с изграждане на нормативната и законодателна база за обезпечаване на публично-частни партньорства. Те ще се стремят към запазване и реализиране в България на интелектуалния потенциал на страната.

Стратегията, разработена от експертите на ПП ГЕРБ, за периода 2009 – 2015 г. ще бъде подложена на обществено обсъждане на кръгла маса в неделя, 25 януари, в Благоевград, в сградата на Американския университет, обясни доц. д-р Румен Николов, ръководител на катедра „Софтуерни технологии“, участващ в експертната група на ПП ГЕРБ. Предложенията от това обсъждане ще бъдат използвани от партията за превръщането на стратегията в програма за действие с конкретни срокове и мерки. Това ще стане и с помощта на БАИТ, тъй като подписаният между двете организации меморандум предвижда в 10-дневен срок да бъде създаден общ Консултативен съвет за генериране на работната програма.

CW/Б

 
http://computerworld.bg/24180