Автор Тема: Хвърлянето на кръста - отбиване на номер или необходим ритуал  (Прочетена 3047 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sirma

  • Гост
Хвърлянето на кръста - отбиване на номер или необходим ритуал?

Казват, че за ваденето на кръста на Йордановден се искало смелост.От години този ритуал в Сливен е занимание приятно и изпълнено със смях. Фонтана пред общината, който цяла година само се прави на фонтан, т.е. сух е, за този знаменит празник се пълни с вода. Ама да не мислите, че е прелял!? Миналата година мъжете нагазиха до коляно, а тази - до глезените. Само някакви си 18 см! Няколко момчета цопнаха, колкото да намокрят подметките и докато рехавото общество се усети, победителят изскочи от фонтана! И добре, че имаше една дама, която показа телеса, та поне позастарелите мъже да не са на сухо.
То бива подигравка с празниците и ритуалите, ама това минава всякакви граници. Тази година поне новоселската река е пълноводна, пък и тополите вече не пречат на гледката, да се бяха сетили да използват естествен водоем.
Ужким кмета Йордан! Ама то, ритуала на ужким, празника на ужким и кмета ни май наужким!

sirma

  • Гост
Драга Сирма, на Богоявление, сиреч на 6 януари, в 10,30 ч. никой в общината не знаеше къде ще бъде ритуала по изваждането на кръста. Още преди една година свещеници казаха, че следващият ритуал ще бъде в някоя от сливенските реки, защото местни вестници изроптаха срещу това претупване на ритуала – да се ползва някакво си полупразно шадраванче. Но така отците не намериха воден терен, а кой друг да им го търси? Нали празника е преди всичко църковен. Не мога да разбера докога църквата ще чака на готово – и за Йордановден ли общината да се грижи, защото кметът е Йордан?
Все пак добре, че имаше хора пред шадраванчето, иначе язък за събляклата се по бански смела и сигурно вярваща женица!