Автор Тема: Размисли на глас  (Прочетена 16024 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Choko

 • Гост
Размисли на глас
« -: 29.01.2010 10:40:10 »
Днес, е повратен момент за мен. Малко огорчен и малко облекчен. Размислих се по конкретен повод за политическото номадство – това да минаваш от партия в партия. Чудех се как ли трябва да се нарича преминаването от съюз на хора с увреждания в съюз на хора с увреждания. В България има достатъчно съюзи. Човек докато ги обиколи може един човешки живот да не му стигне. Започнах да се чудя кое е първото „кокошката или яйцето”. Съюзът ли е първо или преследването на целите за извоюване на правата ни. Някои ще кажат че е Съюзът други Целите. Предполгам че аз навремето съм избрал целите.

Бях млад и мислех че ако човек достатъчно силно иска да промени съдбата си, че ще трябва да се бори. И вероятно бях прав и вероятно съм прав и сега. Напуснах ССБ – съюза на слепите в България и с гордо вдигната глава подадох молба в СИБ – съюза на инвалидите в България. Доста години беше така и лошо не съм видял. Но така до като реших че освен да съм някакъв „член” е хубаво да съм и човек който дава идеи и предлага решения. Хареса ми мотивацията и борбеният дух на ЦПИ – центъра за психологически изследвания. Започнах борба с вятърните мелници. И ударите не закъсняха. На война като на война. С позволени и непозволени средства. С клевети и неистини. Явно и тайно. Някой управник не хареса това че аз изкам достъпна среда за всички, достъпност до транспорт, достъпност до културни ценности и изобщо интеграцията на хората с увреждания.

Днес ми бе категорично отказана правото да си платя членският внос в СИБ, защото противоречало на устава им т.е. бил съм член на ЦПИ. Моите доводи явно не значат нищо.

Според мен двете организации са коренно различни като философия. Едните са „организации на хора с увреждания”, а другите са „организации за хора с увреждания”. Имат различни цели и ръководства, изповядват колкото сходна толкова и противоположна философия. Но явно не съм удобен. Не вярвам моят случай да е единствен. Няма значение градът. Няма значение човека или какво значение има казуса. Керванът си върви кучетата си лаят. Тази мъдра поговорка е много вярна.

Много от нас в тази мрежа се опитваме да променим съдбата си и мисленето на управляващите, а те не искат. И ги разбирам защо. Никой не иска да му развалят рахатлъка. Може би за това съюзите и техните ръководители ще управляват несменяемо, а може би вечно. Според моите виждания човек се изхабява след 8 години управление и не може да даде повече от това което е дал. За това в страните с развита демокрация има ограничение за броя на мандатите.

Трябва да се промени духа и буквата на закона за хората с увреждания. На нас да се гледа не като достойни за съжаление, а като хора не по-различни от всички останали, но ощетени от съдбата. Аз смятам /това е мое лично мнение и казано всичко до тук/, че ние хората с увреждане сме можещи, знаещи и способни хора. Факта че сме се обединили в национална мрежа, която е надпартийна, неправителствена, мрежа на свободно сдружени хора без оглед на – раса, религия, етническа принадлежност. Този факт показва че сме узряли и проумяли че обединението прави силата. Сега гласът ни е шепот, но се надявам да стане вик. И след време да разказваме на внуците си за „тъмните времена”, когато хората бяха изолирани в домовете си и забравени от обществото. Сещам се в този ред на мисли за онази приказка в която се разказва за царят който избивал старците защото нямало голяма полза от тях, а един поданик скрил възрастният  си баща....

Вероятно съм прав да мисля, че не съюзът а целите са важни и няма да скърбя за СИБ. Предполагам че и те няма да скърбят за мен. Това че не ме искат в редиците си може и да е за добро.

Борете се за правото да съществувате, аз не съм се отказал!

Лимонко Лимонков

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #1 -: 01.02.2010 15:12:17 »
Прав си Choko, от всичко прочетено до тук разбрах едно: организациите за хора с увреждания са преди всичко развъдник на пари, но само за определени хора(личности). Останалите да духат супата. И то ще е така, освен ако не бъдат спрени от компетентните органи. Органи, които да контролират всяка тяхна стъпка. И ще работя в тази насока до край. Говоря ти го това като родител, който е загрижен за бъдещето на инвалидите. Така, че ти не се отчайвай, поел си в правилна насока, бори се!

Неактивен doktor boh

 • Младши
 • *
 • Публикации: 81
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #2 -: 01.02.2010 16:10:17 »
Дръж се човече! Трябва и настоявам, сливенското гражданско общество да се ангажира да помага на хората с увреждания! Те немогат сами.
 Познавам шефката им Капка Панайотова- София, но тя се грижи само за себе си и свои познати! Чрез фондацията си " Център за достоен живот" тя получава милиони уж, че с тези пари тя ще подпомага инвалидите! Раздава тук там някоя троха пред погледите и камерите на журналисти, за да се документира измамата и  така се отчита пред своите донори. Проверете в Гугъл как тази жена си живее живота въпреки, че е инвалид! Живее в охолство така както не живеят мутрите в България!
 В Сливен и в други провинции се работи по същия начин. Болните хора дори не знаят, че се получават толкова много средства за тях и никой не ги контролира! Аз апелирам Прокуратурата и Икономическа полиция да провери каква дейност развиват в тази посока Регионалния Център за Икономическо развитие / РЦИР/на Жулиета Николова, Красимир Недев и компания..., Център за социално подпомагане на Емилия Дескова и Стела Костова шеф на Ромската организация покровителствана от кмета ...
 ПРОСТО, ТАМ СА ВАШИТЕ ПАРИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ!!!!!!  Настоявяйте за граждански ежедневен, ежеседмичен и ежемесечен контрол на дейностите им!!! Аз съм ЗА!!!

китаеца

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #3 -: 01.02.2010 22:07:04 »
Браво Чоко, поздравявам те за твоята мъжественост, да посрещаш неволята с гордо вдигната глава! Смачкай им фасоня на тези господа и дами(да не кажа по-силна дума) от клуба на инвалидите Сливен, ти препоръчвам аз. И продължи напред, все едно нищо не се е случило!

Бай Ганьо

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #4 -: 02.02.2010 19:25:34 »
Добре казано Китаец, само че трябва да преодолее Чоко онзи тарикат-слънчоглед, който много добре се ориентира от къде духа вятъра на политическия небосклон. Избра футболиста за кмет и после се покри като плъхок. Става въпрос за Тончо Тончев - като му гледам профила, не е влизал от 12 януари. По-нататък ще му е лесно на Чоко.

Неактивен Веселин Василев

 • Глобален модератор
 • Напредващ
 • ****
 • Публикации: 329
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #5 -: 02.02.2010 20:04:54 »
Понеже господин Митев си е пуснал едно и също мнение(ТЕМА) на повече от едно място в този форум, считам за необходимо да му отговоря и тук: Ето какво на практика се получава на пръв прочит? Господин Атанас Митев, когото ние много ценим и уважаваме като наш член, се записва за членство и в така наречение Център за психологически изследвания(ЦПИ), който първоначално започва да функционира като независима и необвързана с членска маса фондация. ЦПИ в началото си не е национално-представителна организация на хора с увреждания и съответно не ползва държавна субсидия за това. В последствие организацията - ЦПИ, набира членове и кандидатства за национално-представителна организация, която по изработения критерий - членски състав, съответно започва да получава държавна субсидия за издръжка и текущи дейности. Държавната им субсидидя в момента възлиза на около 160-180 хиляди лева, което показва, че те имат доста голям числен състав. Законът от друга страна не позволява едно лице да членува в две такива организации, по причина, че трябва да се плаща от държавния бюджет субсидия на базата членска маса, както на едната организация, така и на другата, което е двойно плащане за едно и също лице и ощетява бюджета. За съжаление тази мярка е необходима според така въведения критерий - членска маса на организациите, които кандидатстват за държавна субсидия. Ние не искаме нашите членове да се огорчават и да мислят, че проявяваме някакъв личен подбор - напротив самите ние имаме интерес от това да имаме по-голяма членска маса, което определя и по-голяма субсидия за следващата година, но правната рамка не ни позволява, ако знаем, че едно лице членува в друга национална организация за хора с увреждания, да му вземаме членски внос и да го приемаме като член и при нас. Така, че ако господин Митев прекъсне членството си в едната организация той веднага може да бъде приет в друга - по негов избор! Ние се надяваме, че господин Атанас Митев храни само най-добри чувства от досегашното си членство при нас и отчита добрите резултати, които сме постигнали в съвместната си работа! Уверени в неговите качества, като професионалист и личност, ние му пожелаваме искренно да постигне още много успехи в работата си и да осъществява и за в бъдеще своите обществено-полезни идеи!!!
Сега относно господин Тончо Тончев, няма да предприемам да му ставам адвокат - аз лично си имам мнение по въпроса, но ще оставя той да отговаря за своите решения!
Илли, Илли, лама савахтани!

Бай Ганьо

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #6 -: 03.02.2010 11:04:02 »
субсидидя
Ето аз пак съм тук на пост, човека лингвист! Е такова словосъчетание и по мое време нямаше! Много неволни грешки правиш!  ;D Както каза някой, мисля че Китаеца беше, че си франкофон! Прав е излязъл.  ;D И Moderator Club е забелязъл същата грешка в другото ти мнение в форума на хората с увреждания.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11643
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #7 -: 03.02.2010 15:50:07 »
Проверете в Гугъл как тази жена си живее живота въпреки, че е инвалид! Живее в охолство така както не живеят мутрите в България
Доктор Бох, дай линк да видим как живее г-жа Капка Панайотова, според твоите думи! Нещо не откривам информацията в Гугъл! :)
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Choko

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #8 -: 03.02.2010 17:15:46 »
Надявам се още хора да се включат в дискусията а да не се спотайват по кьошетата. Да не чакат свобадата да им дойде на крака и да не чакат други да извоюват правата им. Защото аз така знам "Който ни освободи той ще ни пороби".

Неактивен doktor boh

 • Младши
 • *
 • Публикации: 81
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #9 -: 04.02.2010 00:10:55 »
Ако искате да видите с какво се занимава Капка Панайотова, просто напишете на кирилица двете и имена в Гугъл! На десетки страници ще намерите много, много информация за нейните "благородни" дейности! Естествено, не вярвам да откриете банковите и сметки и стойноста на заплатата и?! Казах ви , че я познавам лично, ходил съм на нейни сбирки, на които се занимавахме с глупости! Жалкото е, че тя е инвалид като много други хора, но живее като мутра... Правеха ни снимки ,снимаха ни с камери и така се отчете харченето на парите пред донорите!  Умее да говори омайващо и участието и в спорове  са аргументирани! Тя е от старата школа английско говорящи! Преди 1989 г. такива като нея бяха задължително в отделите на Държавна сигурност! Обиколила е света поне два пъти с цел участие в международни форуми за защита на хората с увреждания за които никой не знае!! Поне да беше помогнала на 10-20 човека за да спи спокойно!!!Тънкостите ги знаят всички които работят в тази свера и с пари от чужди донори, но не всеки може да се докопа до печелившите проекти! Ако искате да я видите и да се срещнете с нея, предполагам, че нейния адрес и ел.поща ги има в компютъра! Приятно четене!!!

Неактивен doktor boh

 • Младши
 • *
 • Публикации: 81
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #10 -: 04.02.2010 01:19:45 »
Поредни разкрития за далаверите на Капка Панайотова, собственик на "Център за независим живот" са публикувани в бр. 12, страница 20 на вестник "168" часа.
Цитирам много малка част от материала:
"Милион и 250 хиляди евро е похарчило сдружението Център за независим живот".
"На въпроса колко души са ползвали услугите на сдружението Капка Панайотова отговори - бяха стотици хиляди"! Гнусна лъжа!
"Месечната заплата на изпълнителния директор е 1500 лева, на програмния 1200 лева, на пиара - 1000 лева".
"Купувани са скъпи самолетни билети до САЩ, Швеция, Холандия. Купени са Лаптоп за 5450 лева, шрайбпроектор за 4350 лева, телевизор и видео за 2200 лева".
"Капка Панайотова - аз не вземам пари. Издържам се от преводи и консултантски услуги"

Бай Ганьо

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #11 -: 05.02.2010 18:33:24 »
Надявам се още хора да се включат в дискусията а да не се спотайват по кьошетата.
Младеже Чико(пардон Чоко), същото се отнася и за теб! Толкова работи изписахме какво мислим, а ти влизаш и излизаш, без да ни изкоментираш! Също като другият тарикат-слънчоглед:

Choko

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #12 -: 05.02.2010 18:56:06 »
Обръщам се към бай Ганя от Сливен. Аз както виждаш отворих темата за хората с увреждания в града ни и казвам каквото мисля не само във форумите. Може за справка да погледнеш другият ми пост в този форум. Имам и собствен блог в един национален сайт. Тук не е важно аз какво мисля, а какво хората с увреждания и гражданите на Сливен мислят и дали изобщо някой има желание да промени съдбата си. Интересува ме какво институциите правят за да улеснят живота ни. И какво пишещите братя могат да направят за нас за да се чуе гласът ни.

Неактивен doktor boh

 • Младши
 • *
 • Публикации: 81
  • Профил
Re:Размисли на глас
« Отговор #13 -: 05.02.2010 22:42:22 »
Така е Чоко!
Така трябва да се расъждава! Нека всеки да поеме отговорност за решаване на проблемите! Ето аз отново казвам, че трябва да настояваме за граждански контрол върху всички общински и държавни институции в града ни! Този форум е за това: Да отворим очите на сливналията, да разбере кой го мами!!! Ако решим чрез форума да се организираме/ ето в сайта - Фейсбука на в-к "Седмица се обединяваме в това да разкрием всички мръсотии на кмета и неговото обкръжение/, може да реагираме срещу измамите и простотиите които се вършат в службите за подпомагане на хората с увреждане! Да се срещнем лично с тях и да ги попитаме!?? Да ангажираме всички сливенски и ържавни медии за проблема чрез пресконференция!!

йото

 • Гост
Re:Размисли на глас
« Отговор #14 -: 07.02.2010 20:56:12 »
Ей,хора откъде тая злоба у Вас?Скакво съм привлякъл  Вашето внимание,че влязох в устите Ви.Ами като искате да  направите  нещо за  инвалидите  в Сливен направете,докажете ,че го можете и искрено го желаете,а не само да философствате из форумите.Направете нещо и кажете -ето  ние  това направихме за  инвалидите в Сливен.Аз по принцип не  обръщам внимание на простотиите на  хората -та  толкова им е  пипето.Като не  могат друго  и нямат  работа  сядат и  пишат.Да сте ми  живи  и здрави и Господ здраве да  ви  дава ,но и от  малко акъл и възпитание  имат нужда някои злобни  драскачи,както се  назовават -бай Ганьо и Китайци.Що не си караш  Тир-а бе  бай Ганьо ,а ти  Китаецо научи се поне малко  на  култура от германците ,ако наистина живееш там.На 45години един  мъж  трябва да  раздъждава  малко повече какво пише из форумите ,още  повече ,че живота и действителността трябва  да са ви  научили на много неща.Не бива толкова  злоба да  има  у Вас момчета.Не забравяйте ,че има  кой да ни  съди,но това не сте  Вие .И все пак ние  от  общ.организация на  инвалидите сме направили не  малко  неща  за нашите членове.Ако иска някой да помогне на нас -да заповяда ,а иначе  отстрани да се  гледа  сеир и  критикува  е много лесно никой няма  да  върнем ,но на празни и гръмки приказки сме се  наслушали много,такива  четем и по  форумите ,че някой като се  изхвъли,не се  усеща ,че  пада  в  очите на хората и става  смешен.Но има една мъдра приказка - по делата ще ги  познаете .А нас хората ни  познават и са видели какво сме  направили през  изминалите години.Но не забравяйте и че  всичко става с пари както е казал шопа и то с много пари.А ние такива нямаме и не сме имали.Правили сме всичко с доброволен труд и желание да помогнем на нашите членове.Въпреки трудностите които сме срещали в нашата работа,не сме  спирали,живота ни  е научил да  вървим напред и се борим с тях.Нека всеки който има желание да направи  нещо за  инвалидите да го направи,но не само с приказки и гръмки слова.Очакваме Ви ,Патриоти и  съмишленници!