Автор Тема: Богатство, което всеки град би желал да притежава  (Прочетена 2838 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11385
  • Пол: Мъж
    • Профил
Богатство, което всеки град би желал да притежава

Ларгото е интересна улица: на нея има и цветни блокове, и заведения, и магазини. Между кафене и банка е и жълтата къща на Роза Донкова, деятелка на женското дружество "Майчина длъжност", развивало дейност през 30-те и 40-те години на миналия век. Къщата, изскочила сякаш от старите албуми, е създадена по проект на арх. Боян Стоянов. Днес в тази красива къща се намира постоянната експозиция "Западноевропейска графика", дарена на Сливен от Богомил Райнов. За жалост малко хора в града знаят, че сградата всъщност е Художествена галерия "Димитър Добрович". А зад стените й се крие уникално наследство, с което всеки град би се гордял...
В галерията са изложени 303 графични отпечатъци, събирани три десетилетия от Богомил Райнов. През 50-те години на 20 век пазарът на гравюри в Париж е бил доста по-богат от днешния, купувачите били по-малко, а цените - по-ниски. Райнов отделял по два-три часа всеки следобед да обикаля парижките галерии и да търси гравюри. Така събира уникална колекция, която показва развитието на графиката от 17 до 20 век. В колекцията са застъпени всички художествени насоки: класицизъм, романтизъм, реализъм, импресионизъм, нови течения. Представени са над 200 автори като Гойа, Жерико, Дьолакруа, Гаварни, Мане, Реноар, Шагал, Пикасо, Рафаели и много други. Най-голям е броят на френските творци. Сливенският храм на изкуството, който пази уникалната колекция, има своите верни пазители. Това са Мария Димова, Снежана Тодорова и Диян Динев. Двете симпатични дами са информатори в галерията. Те поддържат цялата къща и де факто съхраняват цялото богатство в нея. Мария е служител тук от 20 години, а Снежана - от 28. Разказват, че обичат работата си и че дават всичко от себе си, за да поддържат уюта в красивата галерия. Понякога, ако екскурзоводът по някаква причина не е в галерията, се налага ние да посрещаме посетители и да им обясняваме накратко за експозицията, казва Снежана. Развеждаме групите по етажите, разказваме им за 303-те творби, дарени от Богомил Райнов. Той е бил културен аташе в Париж и там е събирал творбите.
Трудно е да определя коя е любимата ми гравюра, казва Мария. За нас всички творби са изключително ценни. И все пак бих посочила графиките на Шагал, Пикасо... Двете дами са категорични, че сградата на Ларгото е подходяща за интересната експозиция. Разказват, че графиките трябва да се съхраняват при точно определени условия - влажност на въздуха и температура. В момента обаче има проблем с климатичната инсталация. Дано я оправят по-бързо, защото сега в залите е по-студено, отколкото трябва да бъде, притесняват се двете жени.
Притесняват се и от факта, че през зимата посетителите са малко. Билетите за вход са на символични цени: 2 лв., а за пенсионери и ученици са левче, казва Снежана. През лятото идват повече хора, има доста групи от чужденци. Сегашната криза явно се отразява и на любителите на изкуството, хората обедняха. А преди години беше друго: имаше моменти, когато едвам успявахме да съберем желаещите да разгледат някоя нова изложба в галериите. Днес по-редовно ни посещават ученици от ПМГ, Хуманитарната гимназия, други училища, често идват художници. Наскоро ни гостува и министърът на културата Вежди Рашидов, идва и стилист Капанов. Всеки път, когато е в Сливен, ни посещава и бившият министър на културата Георги Йорданов.
Екскурзоводът Диан Динев е започнал работа в галерията само преди няколко седмици, но вече говори с любов за работата си. Дори е разказал за графиките на няколко ученически групи. Още в първите ми работни дни дойде една французойка, заедно с приятелката си - българка. Французойката беше много компетентна по отношение на авторите и творбите им и си записа на листове имената на всичките 303 графики, спомня си Диан. Сега на първия и втория етаж на галерията са изложени графиките от 17 и 18 век, а в сутерена са подредени творбите от съвременното изкуство.
Младият мъж е възпитаник на ПМГ и признава, че винаги е бил свързан с изкуството. Родителите му са художници. Диан познава в детайли всяка изложена творба в залите на галерията и може подробно да разкаже за автора й. Сливен притежава тази колекция от графики на световноизвестни творци, благодарение на Георги Йорданов. Преди години Богомил Райнов изявил желание да дари колекцията си. Георги Йорданов разговарял с него и му обяснил, че Сливен е най-подходящото място за нея, защото е град с богата култура и традиции.
За първи път експозицията е показана в Сливен на 24 май 1987 г. Сливенци чакали с часове, за да влязат в галерията и да я разгледат. След време обаче дарението на Богомил Райнов е прибрано в специални метални шкафове, тъй като условията в галерията се оказали неподходящи за творбите. Благодарение на кмета Лечков и неговия екип, експозицията е извадена от хранилището през 2004 г. Всяка графика е била поставена в специална антирефлексна рамка, в залите е инсталирана климатична инсталация. Докато експозицията е била в хранилище, в галерията е била изложена иконната сбирка, която сега може да се види в криптата на галерия "Сирак Скитник".
С подобно дарение могат да се похвалят само един или два български градове, казва директорът на Художествената галерия Даниела Ненчева. За жалост, много хора подминават нашата сграда, има такива, които дори не знаят, че е галерия. А само на метри от нас се намира Историческият музей, който се посещава десетократно повече. Да, там има злато, но и нашите творби са злато за ценителите на изкуството. Всеки интелигентен човек би трябвало да има нужда да види графиките. Тук има много интересни неща, които Богомил Райнов неслучайно е събирал с години. В тях са отразени цели епохи, които са претворени по уникален начин в графичните отпечатъци.
Ако все още не сте разгледали постоянната експозиция от западноевропейска графика, направете го. Ще останете очаровани от графиките на Пикасо, Шагал, Реноар и ред други известни художници. Вярно е, че живеем в трудно време. Но не допускайте кризата да убие усета ви към красивото. Със сигурност ще излезете от галерията обогатени и пречистени от видяното.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.