Автор Тема: Вече знаем къде е погребан Стефан Панаретов  (Прочетена 2864 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11622
  • Пол: Мъж
    • Профил
Вече знаем къде е погребан Стефан Панаретов

С успех приключи инициативата на областния управител Марин Кавръков да се намери информация за това къде са погребани тленните останки на видния гражданин на Сливен и първи български посланик в САЩ Стефан Панаретов. Министърът на външните работи Николай Младенов реагира на молбата на сливенци за съдействие. След запитване в общината на американската столица Вашингтон чрез българското посолство в Сливен бе получена информация от Службата за публични регистри на федералната столица. Съдействие по въпроса е оказано и от кабинета на кмета Ейдриън Фенти.

Професор Панаретов е погребан на 21 октомври 1931 г. в гробището Рок Крийк (Rock Creek Cemetery). От посолството са изпратили снимки на гроба и карта на гробищния парк, предоставени са и копия от смъртния акт и завещанието на покойния.

Стефан Панаретов е роден в Сливен през 1853 година. Възпитаник на Робърт колеж, той е дългогодишен преподавател по български език. Избран е за действителен член на Българската академия на науките. В продължение на 11 години е посланик на България в САЩ и има лична заслуга в установяване на отлични двустранни отношения, съдействали за защитата на важни български национални интереси. Като член на българската делегация взема участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е български делегат в Обществото на народите.

Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.