Автор Тема: Библиотека "Зора" отбелязва Националната библиотечна седмица  (Прочетена 9688 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11852
  • Пол: Мъж
    • Профил
Библиотека "Зора" отбелязва Националната библиотечна седмица

За пета поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 17 до 21 май и ще включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страната. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество, в изграждането на икономика на знанието и ученето през целия живот; в процесите на опазване и достъп до културното наследство; в реализацията на проекта за електронно правителство. Библиотеките са най-демократичните институции за достъп до информация за гражданите.

Библиотека „Зора" се включва със свои инициативи в националната библиотечна седмица. На 17 май /понеделник/ библиотеката отворя врати за всички граждани, които искат да се запознаят с предлаганите услуги, да ползват безплатно Интернет, да получат безплатни читателски карти. В сряда, на 19 май от 17.00 часа в зала Читалня ще бъде представянето на библиографския указател, издаден от библиотеката "Литературна България след Освобождението". Представянето ще бъде с участието на ст.н.с. д-р Антоанета Тотоманова от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и председател на научната секция по библиографознание.

Честването на 150-годишнината на Читалище „Зора" и 155-годишнината на Библиотека „Зора" е повод да бъде издаден библиографският указател, който е поредна стъпка в опита ни да извадим на светло книжовното богатство, съхранявано в библиотеката. Библиографията „Литературна България след Освобождението" има за цел да представи една сравнително точна и обобщена картина на първите публикации на наши писатели и литературни критици в литературните ни издания от 80-те години на XIX в. до 40-те на XX в. Съставители са Августина Савова, Петя Янчева и Мария Маринова. Като източници са използвани съхранените в Библиотека „Зора" литературни списания от посочения период, прегледани de vizu. Фондът от периодични издания 1878-1944 г. на библиотеката и до днес съхранява богата колекция от заглавия - добра основа за представяне облика на литературния живот в страната ни през преломния период, когато се сменят литературни нрави, поколения и поетики.

Указателят е ретроспективен и научно-спомагателен. Състои се от три части : 1/ Първи публикации на художествени творби от български писатели ; 2/ Етюди, критика, рецензии; 3/ Справочен апарат. Съставителите се надяват изданието да допринесе за подпомагане изследователската работа на научни работници, преподаватели и други специалисти. Библиографията би могла да бъде полезна също на студенти и ученици със засилен интерес към литературата.

Организаторите са поканили на среща в библиотеката и общинските съветници от постоянната комисия по култура към Общински съвет, за да се запознаят с библиотеката, нейната работа, постижения и проблеми, защото проблемите на българските библиотеки не са проблеми само на библиотекарите; това са проблеми на държавното и местно управление, както и на цялото общество.

СЛИВЕН НюЗ
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.