Автор Тема: КРЪГЛА МАСА ЗА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ И ГИБЕЛТА НА КРЪСТЬО АСЕНОВ  (Прочетена 991 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
КРЪГЛА МАСА ЗА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ И ГИБЕЛТА НА КРЪСТЬО АСЕНОВ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В СЛИВЕН

Кръгла маса по повод 107 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асенов, племенник на Хаджи Димитър организира днес в Сливен местната организация на ВМРО-НИЕ.

В кръглата маса, която ще се проведе от 12 часа в общинската зала „Май”, досега са потвърдили участие историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, областният управител Марин Кавръков, младежки клуб „Дебати” към Младежки дом Сливен и Младежки православен културно-просветен център "Ихтис", както и отделни свещеници.

"Желаем да съберем в Сливен представители културни институти, общинари, патриоти, общественици, православен център, областният управител под надслов: "Да върнем останките на Кръстьо Асенов в Сливен!", се казва в прессъобщението на ВМРО НИЕ. Желаем да поставим това на дебат и ако има добър отклик сред гражданството, доц. Павлов предложи дори да излезем с документ до Външно министерство за съдействие по въпроса.

Сред другите цели са и по-широка публичност на по-малко известните деяния на Асенов и другите борци от Асеновия род, защото волю или неволю в известен смисъл те остават в сянката на Хаджи Димитър и на общинско ниво почти не се забелязва поддържане на някаква паметна традиция, въпреки усилията на някои музейни служители и нашата скромна организация, издаване на паметни листове и пр. в миналото.

Ако тази инициатива от дискусия, бъде поставена на държавно ниво, би могла да се окаже полезна, още повече, че кореспондира с идеята за ДНК – анализа на костите на Хаджи Димитър, изказана при представянето в Сливен на книгата „Кадрафил – върхът на безсмъртието”. Сливен дължи на Хаджията както изясняването на мястото на героичната му смърт, защото за това има две тези, както и да научим отговора на въпроса дали наистина разполагаме с тленните останки на националния герой!

Ако клирът също застане зад тази идея, бихме могли да разчитаме на тяхната подкрепа пред Гръцката православна църква."
Според инициаторите останките на Кръстьо Асенов следва да се търсят в днешното Кромни в Гърция, някога било село Корнишор. Четниците го убиват наоколо на 25 юли 1903 г.

Sliveninfo
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
ИНСТИТУЦИИ И ГРАЖДАНИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО ИДЕЯТА ЗА ВРЪЩАНЕ НА КОСТИТЕ НА КРЪСТЮ АСЕНОВ В СЛИВЕН

Граждани, институции, представители на политически партии и религиозни центрове се обединиха около идеята да върнат в България останките на сливналията Кръстю Асенов. Днес в общинската зала "Май" се проведе кръгла маса по повод 107 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асенов, племеник на Хаджи Димитър. Форумът бе организиран от местната организация на ВМРО-НИЕ.

В проявата взеха участие историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, областният управител Марин Кавръков, младежки клуб „Дебати” към Младежки дом Сливен и Младежки православен културно-просветен център "Ихтис", директорът и ръководството на Регионален исторически музей Сливен, представители на политически партии, на общинска и областна администрации, членове и симпатизанти на ВМРО НИЕ, преподаватели, граждани и представители на медиите.

Кръглата маса започна с изнасяне на малко известни факти около колоритната биография на Кръстю Асенов от доц. Пламен Павлов. Известният племенник на Хаджията е бил човек с изключителна интелигентност, много образован, представител на по-либералното крило на ВМРО, който водел чета по десния браг на Струма. Малцина познават историята на живота му, обречен да бъде в сянката на именития си роднина. Асенов е близък приятел на Гоце Делчев. Той е известен с прозвищата Мечката и Огненият даскал, които са народностно описание на физическата му мощ, рядка интелигентност и чувство за дисциплина.

Воеводата има дейна роля за осъществяването на аферата "Мис Стоун", достойна за сценарий на касов холивудски филм.
За съжаление, великият българин става жертва на собствените си четници. Те го убиват в деня на сватбата му, като причина за подлото убийство е, че Кръстю Асенов сключва брак с Ана Малешевска. Смъртта на сливналията е не по-малко романтична от целия му трийсет и три годишен живот- той загива, заради жена. "Ние ще правим въстание, а той ще се жени", осъдили го собствените му съратници и подчинени. Това според доцент Павлов не е прецедент в историята и причината за това е строгата дисциплина в четата и ниската интелигентност на предателите.

Трагичната история е можела да вземе още една жертва - възлюбената на Кръстьо Асенов, но легендата разказва, че местните селяни спасили девойката. Трупът на подло застреляния воевода бил заровен край река около гръцкото село Кромни. По-късно останките били пренесени в гробищата на селото. Именно там последователите на сливенския воевода ще търсят неговите кости, за да ги върнат в родното му място.

От православен център ИХТИС подкрепиха безусловно начинанието им, като председателят на центъра отец Йоан допълни, че Кръстьо Асенов е бил високоморален човек. Той наблегна върху факта, че воеводата е настоял за църковен брак, което е пример за чистите му намерения и православно самосъзнание. От ИХТИС заявиха, че ще подкрепят желанието на ВМРО НИЕ да върнат останките на великият сливналия в родния му град.

Своята подкрепа изказа и областният управител Марин Кавръков. "Намерението е похвално, заяви той. Ангажирам се да помогна с каквото мога." Той допълни, че е работа на българското общество и държава да пази паметта на великите българи, да се грижи за техните останки и да гради паметници за спомен на бъдещите поколения. Той посочи, че в паметника на Хаджи Димитър е заложено да съществува костница. Към този момент обаче там не се намират нито костите на Хаджията, нито на другите възрожденци, прославили Сливен в света.

Организаторите разпространиха и писмо до външно министерство, в което се казва:"Уважаеми г-н министър, най-учтиво Ви молим да предприемете необходимите стъпки чрез повереното Ви ведомство към Република Гърция, за да бъдат върнати в Сливен тленните останки на племенника на Хаджи Димитър Кръстьо Асенов. Асенов загива по време на Илинденското въстание от 1903 г. и е един от най-изявените българи в национално-освободителните борби. Неговата чета води героични сражения в Кукушкия район, а преди това Кръстьо Асенов, заедно с Яне Сандански и Христо Чернопеев организира т. н. афера мис Стоун. Американската мисионерка е отвлечена заради откуп, с който да се закупи оръжие за въстанието. Сливенският войвода е главен преговарящ, а в последствие Елън Стоун организира широка кампания в САШ, с която популяризира и подкрепя стремежа към национално освобождение на македонските българи. За допълнително разяснение прилагаме статия по материали от Регионалния исторически музей. Според нас гробът на Кръстьо Асенов следва да се търси в днешното Кромни / Κρώμνη / в Гърция, някога било село Корнишор, където той е убит на 25 юли 1903 г.. Намира се област Централна Македония, ном Пела, дом Кирос.

Смятаме за необходимо да предприемете такава стъпка, защото към момента според нас не е отдадено дължимото на този национален герой и представителна група от гражданите на Сливен, желаят той да се върне на родна земя.Това би повдигнало духа на нашите съграждани и би отворило път за разширяване на културния местен живот, освен това по този начин България би дала недвусмислен жест на признателност към делото на Илинденци.

И не на последно място връщането на тленните останки на воеводата би позволило те да бъдат използвани за сравнителен материал за ДНК анализ на останки, които са смятани кости на Хаджи Димитър, тъй като има две тези за това къде е загинал – под Бузлуджа или под връх Кадрафил в Средна гора."

Sliveninfo
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.