Автор Тема: Депутатът Антон Кутев за скандалите в Сливен  (Прочетена 616 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11661
  • Пол: Мъж
    • Профил
Депутатът Антон Кутев за скандалите в Сливен

В предаването на БНР „Преди всички" народният представител Антон Кутев коментира пуснатия сигнал от общинския съветник от ГЕРБ Радостин Русев до прокуратурата, президентството, европейските институции и др. за корупционната практика в Сливен, организирана и ръководена от Йордан Лечков, и облагодетелстването на негов кръг от фирми.
Ето какво каза Кутев: „Сливенският случай е важен, защото показва нещо, което е тенденция за това общество и с което се срещаме вече доста пъти ... То онагледява наши твърдения от преди няколко месеца още, че правителството и ключови негови фигури постоянно се опитват да въздействат върху сфери, които са абсолютно не в тяхно влияние според Конституцията и закона. Т.е., те се опитват да преразпределят бизнес-пространство ... Става дума за това, че един известен сливенски бизнесмен е пуснал един сигнал, който е навсякъде. Той е изпратен до прокуратурата, до президентството, до европейските институции и до къде ли още не, т.е. за този сигнал тепърва ще се говори.
Важното в този сигнал е не, че някакъв бизнесмен прави сигнал, а че в него достатъчно ясно е показан начинът, по който кметът Лечков се е опитвал и е успявал да налага подставени фирми като изпълнители на обществените поръчки. Описан е много точно механизмът, в който включително човекът, който подава сигнала, е участвал. Той е описан по начин, по който е напълно ясно как действа, дори човекът си е описал защо са се скарали с кмета, защото той очевидно през цялото време се е опитвал да налага отново и отново тези подставени лица, които да източват парите. И накрая се оказало, че фирмите, които реално изпълняват поръчките и не свързани с кмета, те практически не са получавали пари или са получавали минимални суми, докато подставените фирми, които кметът е налагала през цялото това време, са получавали всичко, което им е било необходимо, та даже и повече", каза Кутев.
Според него бизнесменът и общински съветник в Сливен Радостин Русев обвинява не само кмета на града, а "организирана престъпна група", в която включва като хора, подпомагащи дейността й, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, депутата Десислава Танева и министър-председателя Бойко Борисов. "Тук аз смятам, че той има право и именно затова се ангажирахме да го подкрепим, защото в крайна сметка да се окаже, че ти тенденциозно вече втора година не плащаш по завършени договори - а това е ситуация далеч не само в Сливен - а в същото време да се окаже, че по други договори, които, общо взето, достатъчно бързо вървят, но са на твои фирми, се плаща веднага, ... води определено до това, че едни фирми ще фалират, а други фирми ще просперират.
Т.е. държавата се опитва да преработи бизнес-пространството", твърди той. Държавата няма права да не плаща, категоричен бе депутатът. "Човекът много хубаво е обяснил в своя сигнал колко закона нарушава общината в Сливен, когато решава да не плати на една фирма и съответно да плати на друга, защото тя е зъдалжена според договорите да й плати", обясни той. Ако се окаже, че кметът Лечков е в състояние наистина да предизвика държавната машина да прави проверки на човек, който му е неудобен и не влиза в икономическите му схеми, това означава, че цялата държавна машина работи в частна полза и че хората, които управляват в момента и държат властовите структури, могат да направят каквото си искат, смята Кутев.
"Затова се спираме на случая, защото това вече става опасно за демокрацията ... Просто се опасявам, че това нещо, което се случва на г-н Русев, се случва на още много хора в държавата и би могло да се случи на всеки бизнесмен, който не е съгласен да ... даде нещо. Защото Русев за това говори - "Аз отказах да ги включа отново в схемите. Те отново искаха да ми наложат подизпълнители, при това напълно незаконно, аз този път отказах да им ги включа", обяснява защо и оттам нататък започва разпрата между тях", посочи той.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.