Автор Тема: Заплетеният сюжет около делата срещу Лечков  (Прочетена 623 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11622
  • Пол: Мъж
    • Профил
Заплетеният сюжет около делата срещу Лечков

Този текст ви е познат, драги читатели, той беше публикуван през юли месец. Предлагаме ви го отново, защото тези дни стана известно отвеждането на делото „Лечков” от сливенската във Върховна касационна прокуратура. Може би сега ще ви прозвучи по нов начин.

Приживе Пейчо Хитов, окръжен прокурор на Сливен трудно прикриваше озадачението си от начина,по който "потъват" или биват прекратявани някои дела срещу Йордан Лечков. Същото чувство тормози магистрати,полицаи и пр. днес.

Вече сме писали не веднаж, как дело за застрахователна измама обира праха с години наред в чекмедже на следовател от Национална следствена служба. Беше му дадено отново ход и после прекратено. Накрая бе изчезнала главната улика- уж откраднатият Мерцедес... Същата паяжина оплете и заведените срещу Лечков следствени дела за зала Сливен и САПАРД. Да вземем например последното: През 2006 година срещу Йордан Лечков бива образувано сл. дело N 47 от Окръжна следствена служба /пор. № 31/2006 г. на окръжна прокуратура-Сливен/. То е по чл.282,ал.2,във връзка с чл. 26 от НК, затова,че в качеството си на длъжностно лице, при условие на продължаващо престъпление Лечков умишлено е нарушавал служебните си задължения и е превишил правата си с цел да набави другиго облага.

Предварителната проверка е в правомощията на наблюдаващия прокурор Пламен Стефанов, който отказва да образува предварително производство. По-късно Пейчо Хитов отменя постановлението на Стефанов и образува друго производство, поето от прокурора Христо Куков. Дали Стефанов е бил прав или не, е друга тема. По-интересно е друго: Започва едно твърде интересно "прескимбичване" на институциите. С постановление от 25 април същата година на шефа на Национална следствена служба Ангел Александров /на основание чл.172-А, ал. З от НПК /отменен/, досъдебното производство срещу Лечков е отведено... в София и поето от следовател от НСлС. Прокурорът Христо Куков въобще не бива уведомен, че делото е предадено на друг орган, постановлението за това не е изпратено в окръжна прокуратура -Сливен,а е получено по неофициален път от шефката на сливенското следствие г-жа Ани Дечева. Това става по искане на Пейчо Хитов, и то след като прокуратурата научава от медиите,че делото е поето от национал¬ното следствие.

Оттук нататък нещата стават още по-заплетени: с постановление от 25-ти май същата година, Радия Танев от Апелативна прокуратура -Бургас е продължил срока на разследване с още два месеца. С фиксирана дата то бива отразено във вече споменатото по-горе постановление от ... 25 април на Ангел Александров!!! То си е истинска мистерия - как в последното се съдържат факти за наличие на процесуални действия, извършени ...много по-късно !И как изготвилият постановлението е осведомен за тях на един много по-ранен етап?

Това различие, разминаване или както го наречете, освен неясноти, поражда и съмнения относно законосъобразността на въпросното постановление и поради факта, че съгласно разпоредбите на ново прие¬тия НПК, след 29 април 2006 г. Ангел Александров не може да възлага разследване на следовател от НСлС. Запознати с документите по делото споделят и за други озадачаващи обстоятелства. В становище на сливенското следствие също е било указано,че срокът на разследване е продължен, считано от 2 юни.То било заведено в регистъра на НСлС на 27 май, като върху му собственоръчно Ангел Александров поставя резолюция от... 21 април, -6 дни преди то фактически да бъде входирано в националното следствие!... Ред други парадокси се виждат с просто око: постановлението на Александров бива изведено от националното следствие 32 дни след неговото съставяне. Всичко дотук и смяната на разследващия орган води до радикална промяна в политиката на разследването. По този повод виделият се в чудо Пейчо Хитов сезира Върховна касационна прокуратура и Главния прокурор Борис Велчев,но явно без резултат.

Според осведомени източници, на два или три пъти близкият на Лечков и още по-близък на Велчев Златимир Орсов се е застъпвал за Лечков пред Главния прокурор. Знае се още,че преди Велчев да заеме поста, неговата фирма за юридически слуги, представлявана и от Орсов, е обслужвала известно време община Сливен.

Така подир сагата със застрахователната измама и зала Сливен, Лечков прескача нехайно и с лекота още едно от препятствията на Темида по дългия си и славен път към "имперското" си битие. В известен смисъл една санкция тогава би могла да го отрезви и спести едно евентуално бъдещо фиаско - споделят сливенски юристи, макар днес бившият футболист да твърди,че вече си е подредил живота.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.