Автор Тема: 300 лева излиза първият учебен ден  (Прочетена 685 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11618
  • Пол: Мъж
    • Профил
300 лева излиза първият учебен ден

Всяко трето семейство у нас планира да похарчи над 300 лв. за подготовката на децата си за първия учебен ден. Родителите заделя тези пари за пособия, раница, тетрадки, дрешки и учебници, сочи проучване сред 2000 семейства на онлайн платформата за сравняване на пазарните цени www.pazaruvaj.com. Сумите за 15 септември са съпоставени с навиците за харчове покрай началото на училище в съседките ни Турция и Румъния, както и в Унгария и Португалия.

У нас родителите се разделят на три равностойни по дял групи според разходите за децата ученици. 31 на сто от семействата се впускат да купуват пособия за над 300 лв., а същият процент се ограничават в диапазона между 100 и 200 лв. Останалата група нашенци са заделили под 100 лв. за подготовка на децата си.

Мнозинството от домакинствата с едно дете са посочили, че ще достигнат 200 лв. за учебници и тетрадки. Тази сума дори надхвърля разходите на някои семейства с двама гимназисти, отчита статистиката. „Този парадокс може да се обясни с факта, че по-малките ученици в семейството често използват ученическите

пособия, наследени от големите братя, сестри или просто познат комшия и това спомага за намаляването на разходите”, обясниха експерти в търговията с учебни помагала.

Българите масово издирват офертите с най-евтините цени, а не хвърлят заплатите си за тетрадки и химикали в най-близката книжарница, гласят резултатите от допитването. 45% от анкетираните твърдо отказват да купят помагала в последния момент и правят собствени проучвания на пазара

преди началото на учебната година. Най-новият хит сред родителите били да пуснат търсачката в Интернет за предлаганите цени в големите търговски вериги.

Освен изгодната цена родителите се вълнуват и колко време ще издържат ученическите принадлежности. Проучването разкрива, че за всеки втори българин е важно да купи не само евтини неща, но и такива с трайност и качество.

За четирима от пет наши сънародници това е фактор от ключово значение при закупуване на компютър преди началото на учебната година. По-голямата част от българите смятат за важно качеството на училищните принадлежности, екипировката за физическо и чантата.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.