Автор Тема: Личните ни карти стават и здравни  (Прочетена 659 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11645
  • Пол: Мъж
    • Профил
Личните ни карти стават и здравни

Личните ни карти да бъдат използвани и като електронни здравно осигурителни от 2011 година. Така ще бъдат спестени средства от държавната хазна, вместо да се издават съвършено нови електронни здравни карти – съобщава „Монитор”.

До тази идея стигна вчера междуведомствената комисия, която работи по въвеждане на електронното здравеопазване от няколко месеца, съобщи за „Монитор” нейният член д-р Иван Костов, който е директор на Акушеро-гинекологична болница „Шейново” и председател на фондация „Електронно здравеопазване”. Напълно възможно е до данните в масива на Националната здравно осигурителна карта, където се съхраняват електронните досиета с медицинските данни за всеки един от нас, да се стига не със специално направена и издадена поименно електронна карта.Чрез нея да се черпят данни или вкарват нови такива, а това да става
чрез MRZ линията в долния край на личните ни карти, разясни д-р Костов.

По думите му така ще се спестят средства не само на държавата за издаването на новия вид документ, но и на гражданите, които трябва да платят такса за него. За пример той посочи Словения, където въвеждането на отделна електронна здравна карта е струвало близо 10 милиона евро.

Лекари от междуведомствената комисия разказаха, че подобна практика ¬ личният документ да служи и за здравно осигурителен, има в няколко страни членки на Европейския съюз, сред които са Португалия, Швеция и Дания.

Електронната здравна карта да отключва достъпа до данните на здравно осигуреното лице с негов пръстов отпечатък или да бъде с отделен чип, подобно на депозитните и кредитни карти, обсъждаха още членовете на междуведомствената комисия вчера. Комисията е съставена от представители не само на Министерството на здравеопазването, но и на МВР, на Министерството на транспорта, на Националната здравно осигурителна каса и на не правителствения сектор. Предвижда се на следващата работна среща на комисията, но не по-късно от средата на месеца, да бъде решено окончателно дали личните ни карти ще станат и здравни, или ще се правят съвършено нови електронни, които ще се издават след Нова година.

Ако се приеме вариант за издаване на здравни карти, те трябва да бъдат въведени от началото на 2011 г. Конкурсът за изработването им ще стартира до края на септември, а картите ще бъдат факт през януари, най-късно през февруари догодина. Това заяви неотдавна здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.

По същото време ще бъдат въведени и електронни рецепти. Чрез тях ще се изписват лекарствата, които се отпускат напълно безплатно или с намаление от здравната каса. За OTC препаратите, както се наричат във фармацията хапчетата, отпускани без специални рецепти, няма да се изисква електронна карта.

По думите на проф. Борисова здравната карта ще съдържа информация кой за какво плаща и ще е ясно движението на всеки един пациент – от прегледа му при личния лекар и изписаните направления за изследвания и консултации със специалист до хоспитализацията му в болница, операциите, които са му вършени там и до лекарствата, с които е лекуван, и дори ефектът от тях.
.................................
В документа влизат и застраховките
В документа, независимо дали ще е отделна здравна карта или ще се ползва личната, е редно да влязат още пенсионните осигуровки и дори застраховките, особено гражданската. Това е предложил Българският лекарски съюз на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и на директора на НОИ Христина Митрева, съобщи неговият председател д-р Цветан Райчинов.

По думите му така ще е ясно във всеки един момент какви точно осигуровки е плащал човек. Според д-р Райчинов ако в един документ бъдат събрани всички данни за лицето, ще намалее заетостта и в сивия сектор, тъй като при проверки инспекторите ще могат с апарат четец да проверяват още на строежите дали работниците са назначени и им се внасят осигуровки или им броят надниците под масата.

Въвеждането на електронна здравна карта, независимо дали тя ще е съвършено нов документ, или за тази цел ще се използва личната карта, ще направи паричния поток в здравеопазването напълно прозрачен, категоричен бе д-р Райчинов.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.