Автор Тема: Българинът масово пие 30 - годишни лекарства  (Прочетена 591 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11326
  • Пол: Мъж
    • Профил
Българинът масово пие 30 - годишни лекарства

Българинът масово пие лекарства, създадени преди 30 години, които от гледна точка на фармацията са стари. Тези медикаменти вече не са защитени от патент, тъй като той обикновено се издава за 25 години.

Причината за това е, че от продадените общо опаковки медикаменти през миналата година у нас 80,6% са били генерични препарати и само 19,4% - оригинални (под патент). Като брой те са съответно 94,3 млн. срещу 22,7 млн. опаковки, показват данни за 2009 г. на IMS Health (това е международната компания за наблюдение на фармацевтичния и здравен сектор), съобщи директорът й в нашата страна Кунчо Трифонов на семинар. По този показател ние сме на последните места в Европа. Защото в Испания на генеричните медикаменти се падат само 31,2% от общия брой опаковки, във Франция - 40,1%, във Великобритания - 59,9%, а средната стойност за ЕС е 43%. Колкото по на изток отиваме, толкова този процент е по-висок - затова може да се заключи, че сме по-близо до Русия (с 96% генерика), отколкото до Евросъюза, добави г-н Трифонов.

През 1989 г. делът на оригиналните препарати у нас е бил 1% и постепенно се увеличава до 24 на сто, каквито са последните данни за първото шестмесечие на тази година. Статистиката е успокоителна, защото можехме да останем и на 1%, пошегуваха се на семинара специалисти.

“Ако искаме да стигнем европейските “бегачи”, то ще трябва да бягаме на обратно. Иначе, ако тичаме след тях, въобще няма да ги догоним”, каза още Трифонов.

Разработването на нов медикамент продължава поне около 15 г. и едва след това започват продажбите. А стойността е над 1 млрд. евро или колкото на космическа совалка.

“В България няма структура с такъв ресурс, затова нямаме и нови медикаменти”, казаха още експертите от асоциацията на оригиналните фармацевтични компании.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.