Автор Тема: Лекарите освиркаха зам.-финансов министър  (Прочетена 590 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11608
  • Пол: Мъж
    • Профил
Лекарите освиркаха зам.-финансов министър

През 2009-2010 г. от страната са изнесени органи, без да са представени разрешения от министъра на здравеопазването. Става дума за ляв и десен бял дроб, за черен дроб, без да е предоставено разрешение за това, без Министерството на здравеопазването да има договор с Евротрансплант, които са взели органите, както и без лечебните заведения, които са ги дали, да имат подобни договори.

Това показва приключила на 9 юли т.г. проверка на инспектората към Министерството на здравеопазването (МЗ) в Изпълнителната агенция по трансплантации.

Резултатите бяха цитирани в кулоарите на парламента от депутатите от Синята коалиция Ваньо Шарков, Михаил Михайлов и Лъчезар Тошев.

Синята коалиция поиска министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова незабавно да освободи изпълнителния директор на агенцията по трансплантациите Теодора Джалева заради сериозни нарушения.

Трудовият договор на Джалева е сключен с министър Божидар Нанев и след изразено съгласие от премиера, уточни Ваньо Шарков.
В доклада на инспектората се посочва, че при износа не са спазени изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Проверяващите са установили също хаос в документацията и системно нарушение на Закона за обществените поръчки. Липсват декларации на служителите и такива документи не са предоставени при проверката, посочи Шарков.

Не се поддържали и регистри на декларациите. В момента се прави трета проверка в Изпълнителната агенция по трансплантации, каза пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Имало е проверка на Сметната палата, след което самата Борисова е изпратила и представители на инспектората към здравното министерство, а в момента агенцията се проверява и от "Медицински одит" по нареждане на здравния министър

Д-р Златица Петрова, която оглавява агенция "Медицински одит", е обещала в края на другата седмица да има поне междинен доклад по случая.

Борисова не отговори има ли разрешение от нея за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез "Евротрансплант". "Евротрансплант" е утвърдена световна организация, която обединява европейските страни и към която се стремим ние и искаме да бъде членове на тази организация, каза здравният министър.

На днешния извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) беше решено лекарите да започнат символичен протест. От днес медиците ще носят протестни лентички. На 4-ти октомври болниците ще подадат в съда искове срещу здравната каса за дължимите суми, които тя не им е изплатила.

На 11 октомври лекарите ще проведат по места регионални протестни митинги.
На 15 октомври в София ще има национален протестен митинг, ако не се намери решение на проблемите, БЛС, съвместно със синдикатите, ще започне подготовка на ефективен национален протест.

Днес участниците в събора на БЛС освиркаха и замеряха с бутилки с минерална вода зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.

Той обаче съобщи, че Министерството на финансите има ново предложение до края на 2010 г. да осигури по 80 милиона лева месечно на болниците, а не разплатените 125 милиона лева от тази година да бъдат изплатени през първото тримесечие на следващата година.

Средствата за изплащане на дължимите суми до средата на тази година ще бъдат отделени от бюджета за следващата година, уточни Горанов.

Тези средства ще бъдат разплатени само на лечебните заведения, които приемат новите правила на работа и сключат анексите, които въвеждат определени рамки, защото когато има ограничени ресурси, всичко трябва да се случва в определени рамки, коментира Горанов.

Голяма част от лекарите не успяха да чуят предложението на министерството заради бурните скандирания и викове, които принудиха Владислав Горанов да напусне залата.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.