Автор Тема: Отличие за сливенски художник  (Прочетена 5771 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11672
  • Пол: Мъж
    • Профил
Отличие за сливенски художник

Художникът Веселин Дамянов – Вес се завърна в родния си Сливен с най-престижната награда в света на графичното изкуство и екслибриса.

Голямото отличие беше спечелено на международното биенале – конкурс в Истанбул. Това е 33-то издание на международната екслибрис асоциация – събитие, съпътстващо културния афиш на Истанбул – европейска столица на културата през 2010 г.
На международния форум се събират художници и колекционери от цял свят, за да обменят опит в екслибрис изкуството.
Българското присъствие беше внушително и с право нашите художници се считат за едни от най-добрите в жанра.
Сливенският художник беше поканен от организаторите лично да получи своя приз. Форумът бе широко отразен и рекламиран в Истанбул.

Това не е единственото отличие, спечелено от Веселин Дамянов за тази година. В началото на 2010 г. той зае второ място на конкурс за малка графика в Киев – Украйна; специален сертификат за високи постижения в графичното изкуство от международния конкурс за екслибрис в град Гливице – Полша; специална награда за карикатура на тема “Криза” в Лондон, Англия, специална награда за карикатура на тема “Вино и хумор” в Жонзак, Франция – един от най-известните региони за производство на коняк.

Веселин Дамянов – Вес беше поканен от частен музей в Дания да участва с избрани графични творби и екслибриси. Това е институцията с най-голямата в света колекция от книжни знаци, наброяваща над половин милион авторски копия.

* ЕКСЛИБРИС – графичен знак – миниатюра, който се поставя от вътрешната страна на книгата, за да означи нейния собственик. Съчетава текстове и изобразителни елементи.

СЛИВЕНСКИ НОВИНИ
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.