Автор Тема: Две дами получават наградата „Златна хипократова клетва"  (Прочетена 3582 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11672
  • Пол: Мъж
    • Профил
Две дами получават наградата „Златна хипократова клетва"

Доцент д-р Мария Тодорова, Розалина Спасова - заместник-директор по административните въпроси в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен и академик професор д-р Миладин Апостолов
Наградата „Златна хипократова клетва" ще бъде връчена на доцент д-р на медицинските науки Мария Тодорова и на Розалина Спасова - заместник-директор по административните въпроси в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Призът е учреден от Балканската асоциация по история и философия на медицината и се връчва за особени заслуги в областта на медицината. За първи път наградата се дава извън столицата, на специалисти, които са доказали себе си, работят в изследователския сектор и не са преставали да работят в практическата сфера.

„Доцент д-р Мария Тодорова е изявена общественичка, от типа на тези лекари, които ние днес подготвяме като мениджъри в здравеопазването. Тя е специалист в определена област и в същото време дълги години е отговаряла за здравеопазването в три окръга на страната и се е доказала като организатор. Д-р Тодорова е единствената жена в областта на медицината и здравеопазването, която достигна до званието доктор на медицинските науки", каза академик професор д-р Миладин Апостолов, президент на Балканската асоциация по история и философия на медицината.

Доцент Тодорова е един от изпълнителните директори на сливенската областна болница.
От тази година наградата „Златна хипократова клетва" ще притежават не само на лекари, но и медицински сестри с подготовка в областта на здравния мениджмънт. „Розалина Спасова е първата медицинска специалистка в страната, която заема такъв пост и се заема с тежката задача да работи на такова трудно място и да помага на изпълнителния директор да решава сложните и трудни проблеми на болницата в Сливен", допълни професор Апостолов.

Той ще връчи наградите тази вечер на официално тържество, организирано от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, по повод Деня на българския лекар, 19 октомври.

Балканската асоциация по история и философия на медицината е създадена през 2005 година и обединява много изследователи в областта на медицинската наука и образование. В нея участват балкански научни дружества, които се включват в  различни научни конгреси и симпозиуми.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.