Автор Тема: Торбичките в супера ще бъдат по левче едната  (Прочетена 695 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11643
  • Пол: Мъж
    • Профил
Торбичките в супера ще бъдат по левче едната

С цена по левче бройката ще ни отказват да слагаме покупките в найлонови торбички, за да се спре трупането на отпадъци. Днес най-тънките пликчета имат производствена цена от 2 ст., а в магазините ни ги дават по 10 стотинки.

Солената цена ще дойде от увеличението на екотаксата. Процесът щял да започне постепенно от 2011 г. Все още не е ясен точният размер. “Като отида в магазина и найлоновата торбичка струва 1 лев, няма да си я купя”, обясни екоминистър Нона Караджова каква “психологическа” цена би ни мотивирала да я откажем.

Точните размери на таксата ще станат ясни следващата седмица след среща с асоциация "Полимери". 1 лв. е много голяма сума, коментира вчера Антоанета Перникова от организацията. Според нея трябва да се изработят контролни механизми. "В противен случай ще бъде убит бизнесът, който е на светло, а страната ще се наводни с пликчета, внесени незнайно как", заяви Перникова. Миналата година Румъния въвела висока такса и резултатът е бил такъв.

Засега няма да се вдига екотаксата на плътните полиетиленови торби. Министерството ще изготви и стимули за използването на разградими торбички.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.