Автор Тема: 300 лв. глоба за пушач на забранено място  (Прочетена 774 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11621
  • Пол: Мъж
    • Профил
300 лв. глоба за пушач на забранено място

С глоба до 300 лв. ще се наказват пушачите, които димят на забранени места. А санкция до 10 000 лв. ще отнасят собствениците на ресторанти, барове и кафенета, които не разполагат със специални помещения за пушачи, а в тях се палят цигари. Това предвижда нова наредба, която гласува Министерският съвет и до броени дни ще бъде обнародвана, а ще влезе в сила един месец по-късно.

Според документа в малките заведения до 50 кв. м, каквито са в моловете например, които не могат да се отделят с въздухонепроницаеми стени и плътни врати, няма да може да се пуши. А в кръчмите над 50 кв. м. дименето остава позволено в спец зоните.

Този пушач, който пали на забранено място, трябва да бъде глобен от 50 до 300 лв., но ако не си даде данните, ние не можем да му съставим акт. Затова ще ходим на проверки с полиция, каза д-р Маша Гаврилова, шеф на отдел в здравното министерство. Тя обясни, че новата наредба има за цел не да ограничи пушачите, а да осигури места без дим на тези, които не палят.

"Таксита и маршрутки са ни голяма болка - и сега в тях не може да се дими, но никой не прави забележка на шофьорите. Мен самата са ме сваляли от такси, защото помолих водача му да не пуши", добави Гаврилова.

В ресторанти, кафенета, барове, гари, авто- и морски гари, летища, плавателни съдове ще може да се дими, но в обособени помещения с работеща вентилация. В заведенията за хранене и пиене това трябва да се обозначи с табела "Вентилацията работи", а на самото помещение да пише "Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст". Ако ресторантът или барът няма вентилация, докато я монтират, може да работи като заведение само за непушачи. В хотелите ще се пуши в по-малко от половината площ. Но в общите части влизат паркинги, служебни помещения, коридори и може да се окаже, че има повече стаи за непушачи.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.