Автор Тема: Проституиращите българки дори нямат съзнание, че са жертви  (Прочетена 745 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11385
  • Пол: Мъж
    • Профил
Проституиращите българки дори нямат съзнание, че са жертви

Много млади и често малолетни, от ромски произход, с лошо здраве и с предишен "опит" като жертви на насилие - такъв е образът на българките, които все по-често попадат в германската полиция заради нелегална проституция.

През 2009 г. половината от жертвите на търговията с хора, залавяни в Германия, са от Източна Европа и то предимно от България и Румъния, сочат данните на Федералната криминална служба. Проблемите, вместо да намаляват, по-скоро се увеличават.

"Легалният" трафик се засилва
Трафикът на бели робини от България и Румъния се засилва, главно благодарение на това, че двете страни са вече в ЕС и техните граждани могат безпрепятствено да пътуват до други държави в общността. 137 българки са били задържани през 2009 година за нелегална проституция.

През предходната 2008-ма - броят им е бил 119. По отношение възрастта на жертвите тенденцията е тъкмо обратната - те стават все по-млади - повечето са под 21 година, а понякога дори и малолетни. Много често са от ромските общности, казва Корина Даммайер от хуманитарната помощна организация "Надежда" в Херфорд. И още една специфична особеност има "българският контингент":

Често те дори нямат съзнание, че са жертви, защото, както установяваме, в повечето случаи са били още преди това жертва на сексуално насилие. Те искат да печелят пари, но и са подложени на силен външен натиск да не се завръщат в къщи с празни ръце. Тези жени, по правило, са обект на насилие от най-различни страни - често пъти то е упражнявано от техни сънародници, в клубовете за проституция или от страна на трафикантите на хора, които са ги докарали в Германия. Поради това полицията има огромни трудности да получи от тях сведения.

Неблагоприятно се отразява и това, че българките по традиция не се доверяват на германската полиция, особено ако преди това са имали неприятни преживявания с българските органи за сигурност. Затова и почти няма българки, които да се съгласяват да дадат показания за осъждането на трафикантите на хора. Подобни случаи се броят на пръсти - казва Корина Даммайер. И това не е единствената трудност, с която се сблъскват консултантките от хуманитарната организация "Надежда".

Здравословното състояние на жените обикновено е много лошо, в зависимост от това, колко дълго са работили като проститутки. Много от жените нямат почти никакво понятие, как да се предпазват от бременност и заразни болести, защото не са го знаели в родината си, а в тукашните клубовете не са им го разяснили. на доста от жените се налага най-първо да се потърси спешна лекарска помощ, казва Корина Даммайер.

В България не помагат достатъчно
Лошото, според нея е, че след като жените се завърнат обратно в родината си, в повечето случаи не получават достатъчна подкрепа от държавата за да се интегрират в обществото. В България не достигат "защитени жилища" за жертвите на насилие, паричните средства за превенция също са оскъдни и идват предимно по линия на ЕС.

В Германия все пак отбелязват със задоволство, че превантивната дейност в България е станала значително по-активна в последно време и дават за пример проведени рекламни кампании, излъчени телевизионни клипове, и разяснителната дейност из училища и университети.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.