Автор Тема: Лекарите искат премахване на делегираните бюджети за болниците  (Прочетена 2351 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11618
  • Пол: Мъж
    • Профил
Лекарите искат премахване на делегираните бюджети за болниците

Около 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под надслов „Стига експерименти със здравето на хората!". Протестиращите носят със себе си плакати с надписи „Мизерия в здравеопазването", „Лекуваме от собствените си заплати", както и „Ясна и последователна реформа в здравния сектор".

Представителите на медицинската общност настояват за въвеждане на взаимен контрол между Здравната каса и съсловните организации при разходване на средствата за здравеопазване. Освен това лекарите искат да участват и в договарянето на цените и обемите на медицинските услуги.

Те са против това Министерството на финансите да определя как да се остойностяват клиничните пътеки. Пред прозорците на парламента те поискаха да се премахнат и делегираните бюджети за болниците.

Лекарите бяха поканили на протеста представители на Здравната каса, за да започнат преговори, но никой от институцията не дойде.

Медиците предложиха депутатите да получават 40% по-ниски заплати. Причината е, че преди месеци директорът на Здравната каса д-р Нели Нешева заяви, че те трябва да лекуват пациентите на 100%, а от касата ще им плащат 60 на сто. Някои от лекарите заявиха, че са готови да започнат ефективна стачка и да прекратят работа.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.