Автор Тема: Три грипни щама ще циркулират тази зима в област Сливен и страната  (Прочетена 2994 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Три грипни щама ще циркулират тази зима в област Сливен и страната

Три грипни щама ще циркулират тази зима в област Сливен и страната, заяви за радио „Фокус” - Сливен д-р Виолета Узунова, директор на РИОКОЗ – Сливен. По думите й и трите щама са обхванати от противогрипните ваксини, с които се работи в момента. Според д-р Узунова тази зима реално се очаква вълна от сезонен грип, но това ще бъде познатия от миналата година „свински грип”, новия грипен вирус „Пърт” с щам A(H3N2), които циркулират от миналата година и познатия на специалистите от 2008 година щам „Брисбейн”. През месеците октомври, ноември и декември заболеваемостта от простудни заболявания и грип постепенно започва да се увеличава, докато се стигне до януари и февруари, когато е пикът на болните от грип, обясни д-р Виолета Узунова. Тя припомни, че при появата на първи симптоми на грип трябва да се потърси личния лекар и да не се прибягва към само лечение. В такива случаи не трябва и да се предприема лечение с антибиотици, защото вирусните заболявания не се поддават на лечение с такива средства. Само бактериалните се лекуват с антибиотици. Д-р Узунова припомни и симптомите на грипа – втрисане, висока температура, болки в очите и мускулите. Към този момент заболеваемостта от респираторни заболявания в областта е нормална за сезона. 144 болни са регистрирани през октомври в област Сливен.
-----------------------------------
Около 80 човека от Сливен са се имунизирали срещу грип в кабинета на РИОКОЗ

Около 80 човека от Сливен са се имунизирали срещу грип в кабинета на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ от началото на кампанията в края на септември, каза за радио „Фокус” - Сливен д-р Петя Михайлова, директор на Дирекция „Епидемиология на заразните заболявания”. Според специалиста интересът към имунизация през годините намалява. Имунизационната кампания на РИОКОЗ продължава, каза още д-р Михайлова и допълни, че все още времето е подходящо за имунизация, защото броят на болните от респираторни заболявания е далеч от критичния. Тя припомни, че през последните няколко години грипна епидемия в област Сливен се появява в края на месец февруари и началото на март. „За изработване на имунитет са необходими 2-3 седмици, затова и към момента времето е подходящо за ваксина. Препоръчителна е имунизация на децата над 6 – месечна възраст, хората с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдова система, диабет, хронични, бъбречни и чернодробни заболявания, бременни. Към рисковия контингент спада медицинския персонал, служителите в транспорта, енергетиката, полицията и министерство на отбраната”, припомни д-р Михайлова. Тя бе категорична, че поставянето на ваксина е едно от най-сигурните средства за предпазване от по-сериозни усложнения от респираторни заболявания през зимата. Ваксина може да се направи, както в имунизационния кабинет на здравната инспекция в Сливен, така и в кабинетите на личните лекари.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Ludy

 • Нов
 • Публикации: 46
  • Профил
За мен тази информация означава:
"Тази зима пускаме три грипни вируса! Купувайте ваксините за дойдете пак при нас за да лекувате пораженията предизвикани от тях!"
В нормалните държави отдавна не си ваксинират и домашните любимци!
Слава Богу, вече се работи по този въпрос в ЕП: http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=33272