Автор Тема: С половин милион лева са намалели дълговете на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен  (Прочетена 2765 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11672
  • Пол: Мъж
    • Профил
С половин милион лева са намалели дълговете на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен

Около 2 милиона лева са задълженията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен към момента. Дълговете са намалели с около половин милион лева. „Плащаме на доставчици, нямаме от тяхна страна предупреждения за спиране на доставките и за водене на съдебни дела, както беше преди два-три месеца.

Успяхме да погасим малко дълговете, след като касата изплати някои задължения”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров. Ръководството на лечебното заведение обмисля вариантите за съдебен иск към здравната каса заради неизплатените през годината суми от нейна страна.

„Ако бъдат заведени дела, то това трябва да стане до края на годината, защото ние трябва да оправдаем средствата, които сме вложили за лечение на пациентите, за които не сме получили средства от касата”, каза д-р Петров. Той информира още, че лимитирането продължава. Лимитът за месец ноември за сливенската болница е бил 900 000 лева, а тя е изработила 970 000 лева. Миналата година за същия месец касата е платила около 1 милион и 80 000 лева. Това означава, че са изплатени с около 15 процента по-малко от действително изработените дейности. За декември бюджетът на болницата е с 1 000 лева по-малко от този за ноември - 899 000 лева.

„Тази година свихме доста разходи. Ограничихме приема, отменихме ограниченията за планов прием, но се съобразяваме с този лимит. Следим всекидневно колко пациенти са влезли, колко сме изписали и гледаме да не надвишаваме много този лимит, защото стана ясно, че касата няма да плати нищо над него. Знам, че в касата се извърши ревизия на методиката, по която бяха определяни бюджетите. След тази ревизия, бюджетът стана 15 процента по-малък, докато през октомври – с 25 на сто. Надявам се, че касата е разбрала, че не може само да реже средствата. Много се надявам догодина всичко това да бъде изчистено.

Започнахме да получаваме парите навреме. За месец октомври и ноември дойдоха преди края на месеца, което означава, че плащанията са във времето, но все още изкуствено се занижават, като по този начин се търси постигане на финансови икономии”, допълни д-р Петров.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.