Автор Тема: България пред грипна епидемия  (Прочетена 2346 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11608
  • Пол: Мъж
    • Профил
България пред грипна епидемия

При епидемия от грип влизат в употреба
предпазните маски.

България е пред грипна епидемия. Случаите на заболяването у нас нараснаха застрашително за една седмица. Картината се мени с всеки изминал ден. Въпрос на време е обявяването на епидемията, съобщи за „Монитор” началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

Засега сме дали право на местно ниво РИОКОЗ да решават дали да обявяват епидемия, или не. Ако се наложи, епидемичният щаб ще обяви и в цялата страна. Това означава спиране на плановите операции, затваряне на детските и женските консултации и забрана на свижданията, разпускане на учениците във ваканция, обясни епидемиологът. Епидемиолозите до последно снощи изчакваха новите данни, за да бъде по-конкретна картината на заболеваемостта в страната.

Тази година в северното полукълбо продължава да върлува свинският, наричан още пандемичен грип с щам A (H1N1), шества и новият AH3N2 Пърт, който също съдържа в себе си белезите на свинския. По данни на Световната здравна организация той покосява предимно възрастните хора и децата, тъй като имунитетът им е слаб. Нейни експерти прогнозират, че епидемията тази година ще бъде по-страшна, тъй като доста страни миналата зима са били пощадени от нея, а от това  човешкият организъм е изгубил естествения си имунитет към него.

Най-висока е заболеваемостта у нас в Югозападна България,  където върлуват освен новият Пърт и свинският щам, каза още д-р Ангел Кунчев.

За рязко увеличаване броя на пневмониите и на пациенти с белодробни заболявания и тежки усложнения в резултат на грип през последните три дни предупреди директорът на благоевградската болница д-р Красимир Михайлов. Към момента с такава диагноза там се лекуват 50 човека, в лечебното заведение са настанени цели фамилии. Заради препълненото отделение болните се настаняват на походни легла.

По думите на педиатърката д-р Величка Антова  през кабинета й на смяна преминават не по-малко от 20 деца, като от тях 7-8 са с бронхити, зачестяват и случаите с ангина и с повръщане и разстройство. В критично състояние е 43-годишна благоевградчанка, която е на апаратно дишане в болницата.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.