Автор Тема: 2011 – Година на отхапаната мекица у нас  (Прочетена 789 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11628
  • Пол: Мъж
    • Профил
2011 – Година на отхапаната мекица у нас

Масови протести и бунтове на гладни ще връхлетят планетата в началото на пролетта, пророкуват икономисти. България е част от големия свят и общите процеси не могат да ни заобиколят. Пророчествата на Ванга за Трета световна война едва ли ще ни се разминат, коментират наблюдатели на тенденциите. Последният форум в Давос маркира странни процеси в световен мащаб: брутният вътрешен продукт почти навсякъде расте, а безработицата не намалява. На трудовата борса са над 205 000 000 души, милиони семейства преживяват с по долар и 25 цента на ден. Няма нищо случайно в това, че гневът на народните маси вече бушува на улицата. След Алжир и Боливия дойде редът на Тунис и Египет. Исканията за демокрация са само видимата част на нещата: забулена жена с матов тен крещейки изстреля в камерите на Юронюз, че иска децата й да са нахранени, а съпругът да има работа. Междувременно най-важните хора от Г-20 започнаха да мислят какво да правят, ако тази революция на нищите продължи да се разраства. Нали никой не вярва, че в Америка и Франция всички са богати? Е, Обама и Саркози вече са обсъждали въпроса – как да създадат интернационален корпус от военен тип, нещо като обединени военни сили, които ще се намесват и овладява подобни процеси – независимо къде се случват.

Един гигантски нов Чуждестранен легион.

Къде е българинът в цялата картина? За него, образно казано, 2011-а ще се окаже не Годината на заека, а на мекицата. Най-сериозно поскъпналите за година продукти по данни на стоковите борси са олиото – с 46%, и брашното с 32. Без тези две “суровини” българинът просто няма трапеза. Майсторът бай Петко от Пловдив отговаря на въпрос – ще вдигне ли цената на мекицата при това положение. Не, в никакъв случай – отговаря мекичарят. Цената ще е същата, ще ги правя по-малки.

Тази формула за нас е неизбежна. Защото само за месец, от декември до януари, индексът на покачването е 1.21, твърдят от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Докато сме се заплесвали ухилени да разберем кой кого е подслушвал и какво точно са си казали Големите, някой ни е отхапал от мекицата. Поскъпване от 3 до 5 на сто има през януари при захарта, млечните произведения, рибата, трайните колбаси. До 2.5 на сто повече се плаща вече за ориз, пиле и кренвирши. Картофите и зелето пак за месец се вдигат с 8%. И много важно, че мандарините и лимоните падат с по 7-8%, като че ли можеш да сготвиш мусака от лимони.

Та за демокрацията беше думата. Очаква се краят на зимата да сложи точка на уж балансираното ни щъкане по земното кълбо. Напролет българинът ще се хване за копривата, а Г-20 ще започне борба със световния глад чрез по-високи цени на храните. Част от тази борба ще е вдигането на бариерите за ГМО навсякъде. Гладните народи ще се бунтуват, а Чуждестранният легион ще ги усмирява. Ние ли? Ние ще си останем остров на етническия и социалния мир. Тук демокрацията вече е дошла, макар мекицата да е по-малка от очакваното.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.