Автор Тема: Сливенско през римската епоха  (Прочетена 2787 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11661
  • Пол: Мъж
    • Профил
Сливенско през римската епоха

През 46 г. сл.Хр. Тракия влиза в рамките на Римската империя. Животът по нашите земи става спокоен за дълги години. Местното население продължава да се занимава основно със земеделие и скотовъдство, като производството остава в ръцете на свободните селяни.
През древна Тракия се прокарват добре устроени пътища, израстват множество градове, изгражда се модерна за времето инфраструктура. Траките имат възможност да се докоснат до културата на античния средиземноморски свят. Тракийската аристокрация запазва своето привилегировано значение, като активно се включва в административното и военно управление на империята.

Тракия по времето на римското владичество изживява небивал духовен разцвет. Изграждат се множество обществени сгради, културни учреждения, високоразвита градска среда. В материалната култура навлизат източно средиземноморско така и западно европейско влияние.

След варварските нашествия през ІІІ в. римската власт полага сериозни грижи за осигуряване сигурността на местното население, като изгражда множество крепости, кастели. През ІV в.сл.Хр. е изградена крепостта Туида, край днешния град Сливен, в местността "Хисарлъка". Траките се оттеглят в добре укрепените и защитени градски центрове, като изоставят селищата в откритите равнинни райони.

Варварските удари следват един след друг. В началото на VII в. античната цивилизация в по нашите земи е разрушена и престава да съществува. Оцелялото местно население, заедно с появилия се на Балканския полуостров, нов народ – българите, ще имат историческият шанс да основат средновековната българска държава.

sliven-news
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.