Автор Тема: 2,5 милиона на църквите - за да не бъдат откраднати!  (Прочетена 929 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен вън от рая

  • Нов
  • Публикации: 17
    • Профил
Парите от целевата субсидия (2 500 000), отпуснати от министър Дянков да отидат за църквите – настояха на последната общинска сесия опонентите на Лечков. Митев и др. техни колеги ги обвиниха в популизъм.

Вчера 19-те общински съветници, а след това и от Коалиция „Съюз за Сливен” публикуваха сигнал и декларация до министър Дянков и други институции, в които съвсем сериозно и настоятелно защитават тезата си целевата субсидия да отиде за църквите. Според тях 450 хил. лева трябва да бъдат предоставени на 45 православни храмове в общината, 50 хиляди за изграждането на параклис на „Агликина поляна” и 2 млн. лева за обещания от кмета и гласуван от общински съвет православен храм в парк „Юнак”.

Има ли резон във всичко това и каква е тезата на самите съветници? Ето я:

Насочените от Лечков средства от субсидията са за обекти, изпълнявани още през 2009 и 2010г. Те не са били включвани в капиталовите програми, като са изпълнявани и обекти с еднолично решение на кмета. Сега се отваря пролука голяма част от отпуснатите средства просто да бъдат откраднати.

Ако субсидията бъде дадена на църквите, това ще върже ръцете на кмета и поизгладнелите му сподвижници. Сливенската епархия, в лицето на владиката, църковните настоятелства и миряните няма да позволят подобен грабеж и ще контролират въпросните харчове – убедени са авторите на вчерашните сигнали.

"Седмица"


Определено не съм фен на Лечков, но съм убеден, че това е продиктувано или от безмерна глупост, или от най-елементарен популизъм. Извинявам се за тежките думи, но нека погледнем практично на нещата. Аз смятам, че абсолютно безотговорно Дянков отпуска подобна субсидия. Това е в противоречие с всички изречени думи от негова страна и от страна ББ. Да отпуснеш пари от ДБ, за да може един самозабравил се управник за разплати възложени без осигурено финансиране обекти..., е малко съмнително - меко казано. Всъщност - не е без осигурено финансиране. Защото - къде бяха тези многознайковци, когато се гласуваха тези безумни бюджети, с абсолютно неизпълними и невъзможни приходни части. На всеки с мозък, колкото но щраус поне, беше ясно, че бюджетът е такъв, за да може да се харчи безмерно и да се задължава общината. Но въпреки това...
Но да се върнем на темата: какво ще стане, ако не ползваме тези пари по предназначение, а напълно безхаберно я раздадем на храмове, които не са и общинска собственост. Ами много просто - фирмата изпълнител на неизплатените работи, която най-вероятно е с напълно изрядни строителни и финансови документи, ще осъди общината, ще и блокира сметките, ще ангажира съдебен изпълнител и ще ни съдере задниците от разноски. Ще си вземе парите с лихвите и разноските, като ние, като община, ще се лишим от полезно имущество, което би ни носило плодове в бъдеще. Значи накрая реално ще дарим едни пари, дадени ни извънредно, за необщински обекти, за да ни вземат реално общинско имущество. Още по-буквално - взели сме и сме дарили сградата на общината например, на Светия синод. Който междувпрочем има имущество в десетки пъти по-голямо от това на община Сливен. Как да не се чудим и дивим на такова "умно" решение. Поправете ме, ако греша. Не твърдя, че съм най-големия умник и дори не ми се ще да съм прав. Защото, ако съм прав, това означава, че не само кметът ни не става за никакъв ч..., но и опозицията му въобще не му отстъпва по този критерий. Кой тогава ще се грижи за нашите интереси? Накрая ще ви тегля една м... на всички ви, дето се правите на политици и ще си духна под опашката и няма и да погледна назад. Да си управлявате квартал Надежда.