Автор Тема: Глобяват и работника, ако го хванат без договор  (Прочетена 1071 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11385
  • Пол: Мъж
    • Профил
Глобяват и работника, ако го хванат без договор

С промени в Кодекса на труда ще бъдат въведени глоби и за работника, който се труди без договор. Това обяви социалният министър Тотю Младенов на среща със синдикатите и работодателите. Санкцията ще е символична, но идеята е наетите да не сътрудничат на шефовете, които пестят осигуровки и данъци на техен гръб. Сега кодексът предвижда санкции само за работодателя - от 1500 до 15 000 лв.
Агенциите за временна заетост, които ще осигуряват персонал за фирми, ще тръгнат до 5 декември, както препоръчва европейската директива, обяви още Младенов. Това щяло да намали безработните и да редуцира сивата икономика. За целта пак ще има поправки в Кодекса на труда.
Бизнесът и синдикатите вече са единни, че временната заетост трябва да е разрешена до 4 месеца, но не повече от 2 пъти в годината. Още не е ясно как ще се уредят отношенията между агенцията и фирмата ползвател, както и дали ще има гаранции за трудовите права на наетите. Според юристи преотдаването на работници противоречи на конституцията и уронва човешкото достойнство.
КНСБ и "Подкрепа" искат агенциите да се лицензират, за да няма злоупотреби, а бизнесът е против.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.