Автор Тема: Позиция на БСП - Сливен по повод провала на водния цикъл  (Прочетена 1671 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11672
  • Пол: Мъж
    • Профил
Позиция на БСП - Сливен по повод провала на водния цикъл

Групата общински съветници от групата на БСП към Общински съвет – Сливен изпратиха до медиите своята позиция относно временно спиране изпълнението на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен" от Министерството на околната среда и водите
 
Ние - общинските съветници от БСП към Общински съвет – Сливен сме изключително притеснени от така създалата се ситуация за временно прекратяване на дейностите по „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен". За града ни това беше единствената възможност да бъде доизградена и реконструирана съществуващата водоснабдителна и канализационна мрежа, като стойността му от 52 млн. лева, от които 39 млн. лева, финансирани със средства от Европейския съюз и националния бюджет, за Община Сливен е непосилна. За съжаление ние многократно алармирахме както своите колеги – общински съветници, така и гражданите, че общинската администрация в лицето на г-н Лечков не управлява и не контролира качествено изпълнението на проектите както по ИСПА, така и този по ОПОС, който беше едва стартирал.
За Община Сливен първият голям удар беше прекратяване на финансирането по програма ИСПА, от което ние загубихме един голям паричен ресурс, с който можеше да се обнови и доизгради канализацията в голяма част от територията на града, а сега това временно спиране изпълнението на проекта по ОПОС може би окончателно ликвидира шансовете в срок да приключим проекта, който даваше надежда на сливналии да консумират чиста вода по нови водопроводи.
За това персоналната отговорност е на кмета Лечков, чиято единствена цел през двата му мандата беше ограбването на ресурса на общината и личната облага, а липсата на капацитет, както личен, така и административен и организационен доведоха предсказуемо до този резултат. За съжаление сега всички ние ще сме още дълго потърпевши от разбитите улици, съсипаните тротоари и зелени площи, прогонения бизнес и млади хора от града ни.
Не можем да стоим безучастно в тази обстановка и по тази причина като група от общински съветници ще потърсим съдействие от всички отговорни институции както в България, така и в Европейския съюз за разрешаване в полза на града ни на този казус, като разчитаме след местните избори Община Сливен да има ново управление, което да измие лицето ни пред България и Европа.
 
До изпълнителния директор на Д БАНК АД
До Министерство на финансите
До Министерство на околната среда и водите
До Министъра по евроинтеграцията
До управителя на БНБ
 
ПОЗИЦИЯ на групата общински съветници от БСП към Общински съвет – Сливен относно поемане на дългосрочен дълг чрез договор за общински заем в размер на 6 136 000 евро
 
Предвид временното прекратяване на дейностите по „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен", считаме че Община Сливен следва незабавно да прекрати стартиралата процедура по водене на директни преговори за заем с „Д БАНК“, тъй като това би нарушило Решение 1134/ 24.01.2011г на Общински съвет – Сливен и би променило изцяло волята на съветниците, разрешаваща с общинският заем да бъдат финансирани инвестиционни проекти, от които с най – голям размер е "Интегриран проект за водния цикъл на гр. Сливен – фаза ІІ" – 3 579 043 евро.
В случай, че кметът на общината не се сьобрази с условията по горепосоченото решение, той ще накърни интересите на гражданите, ще изконсумира за други непредвидени разходи заема, с което ще усложни още повече незавидно тежкото финансово положение на
общината.
Призоваваме г-н Лечков да прекрати незабавно преговорите с банката до изясняване на казуса с финансирането на проекта и неговата по-нататъшна реализация. Това решение беше прието в последния момент, който закона позволява и на границата на допустимия общински дълг. Самият факт, че на обявената обществена поръчка никоя банка не кандидатства по общия ред, достатъчно красноречиво говори за финансовата „стабилност“ на Община Сливен и огромната й задлъжнялост.
Разчитаме на Вашето съдействие като институции, за да спрем незаконното източване на общината и нейното окончателно разграбване.
 
Прилагаме :
Копие от Решение 1134/ 24.01.2011г на Общински съвет – Сливен
 
С уважение : ………….. /подписи /

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.