Автор Тема: Единствено ИСПА за Сливен спрян, България ще връща пари заради Лечков  (Прочетена 1714 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11365
  • Пол: Мъж
    • Профил
Единствено ИСПА за Сливен спрян, България ще връща пари заради Лечков

Европейската комисия е разрешила на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да удължи срока за извършване на разходи по проектите за интегриран воден цикъл на Кюстендил и Варна, финансирани по предприсъединителната програма ИСПА, чието действие в България изтече в края на миналата година това съобщава днес Mediapool.bg. Така до 31 декември 2011 г. ще може да продължи работата по двата проекта и извършените разходи ще бъдат платени от еврофондовете, съобщиха от ековедомството в четвъртък.
Това са първите от поредицата очаквани решения на Европейската комисия за удължаване допустимостта на разходите за шест инфраструктурни проекта в София, Варна, Шумен, Кюстендил, Кърджали и Смолян и два проекта за техническа помощ, допълват от МОСВ. Скоро се очаква формалното решение и за останалите четири проекта. Общата им стойност е 408.9 млн. лв. и с удължаването им реално спестените пари на българските данъкоплатци са 56 млн. лв., посочват от ековедомството.
Искането за удължаване на проекта за водния цикъл на Сливен, чиято стойност е 36 млн. евро, обаче е отказано от Брюксел. Така България ще трябва да възстанови направените до края на 2010 г. разходи по изграждането на пречиствателната станция в града и ВиК-мрежата, но каква точно ще е финансовата корекция ще стане ясно в средата на 2012 г. тогава трябва да се изготви финалният документ с изпълнението на финансовия меморандум. Според данни на МОСВ изплатените на Сливен суми по този проект възлизат на 12 млн. евро.
Преди седмица екоминистерството спря плащанията по водния проект на Сливен, но по Оперативната програма “Околна среда“ до изясняване на сигнали за злоупотреби в общината с местни и европейски средства.
Водният проект за Кюстендил се финансира от ИСПА с 21 млн. евро за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води и ремонт и разширение на ВиК-мрежата. За Варна са отпуснати 25 млн. евро безвъзмездно същите дейности и за трансформация на канализационно-помпена станция в кв. “Аспарухово“, припомниха от МОСВ.
От там се похвалиха значителен напредък по изпълнение на договорите по ИСПА. Към края на юли 2011 г. по тази програма са изплатени 755 млн. лв. или 71.42% от бюджета на подписаните договори. За сравнение през юли 2009 тези средства са били едва 353 млн. лв. или 37 на сто.
Към момента по програма ИСПА в сектор “Околна среда” са изградени и въведени в експлоатация съгласно изискванията на българското законодателство 12 пречиствателни станции за отпадъчни води (Ловеч, Монтана, Севлиево, Бургас – Меден Рудник, Попово, Смолян, Балчик, Кюстендил, Кубратово, Благоевград, Горна Оряховица и Сливен), 98 км канализационна и 171 км водопроводна мрежа, посочват от МОСВ.
Б.Р.: Тази вечер в емисията си „Календар” Нова телевизия показа ужасяващата картина от разкопаните улици в Сливен.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.