Автор Тема: Д-р Димитър Боянов: Честит празник на анестезиолозите!  (Прочетена 2284 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11672
  • Пол: Мъж
    • Профил
Д-р Димитър Боянов: Честит празник на анестезиолозите!

Началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен - д-р Димитър Боянов поздравява всички анестезиолози от Сливен по повод Международния ден на анестезиологията, който се отбелязва на 16 октомври. Историята датира от 1846 година, когато двама лекари паралелно започват да прилагат по различен начин анестезията. Това са учените Уилям Мортън и Чарлз Джаксън. През годините те водят съдебни спорове за претенциите на всеки от тях за водеща роля в анестезиологията. Личната им война продължава повече от 20 година, без в нея да има победител. „Всички им пари са отишли за адвокати, за да се съдят и докажат кой е по-голям. Няма такъв в нашата професия. Има една голяма отговорност, една постоянна квалификация и възможност на всички колеги да се усъвършенстват колкото искат в практиката си, в конференции и конгреси. Обезболяването, на което се радват нашите пациенти, е отговорност за нас и улеснение за всички оперативни специалности", каза д-р Боянов.

Той си спомня, че когато преди около 40 години е започвал работа в болницата, отделението е било позиционирано в две стаички. В него са работили трима лекари и пет сестри. „Сега имаме 12 лекари, 11 от които са със специалност, работят 26 сестри и 6 санитари. Отделението е построено в центъра на оперативния блок, благодарение на разбирането на редица директори на болницата, които оцениха стойността на едно такова звено, каквото е отделението по реанимация и интензивно лечение. То остава един център, едно пулсиращо сърце на интензивното звено, което не само се грижи за обезболяването, но и осигурява реанимацията и интензивното лечение на най-тежките критични случи, като започнем от педиатрията и стигнем до гериатрията. Работата, която поемаме ние, всъщност става все повече и повече, затова нуждата от кадри е все по-голяма. Затова специализацията в това направление е безкрайно необходима. Без преквалификация и познаване на новите технология, няма успех в нашата денонощна работа", допълни специалистът.

Когато отделението в сливенската болница е основано през 1974 г. за една година са се правили по 720 анестезии и са преминавали около 130 болни. Сега се извършват по 4 278 анестезии годишно, а броят на преминалите болни надвишава 700. „Това е един огромен обем от дейност. Анестезиологията, реанимацията и интензивното лечение имат обществената нужда да бъдат  признати за национално стратегическа специалност, социално значима, защото зад нея стои живота на пациента. Искам да честитя на колегите, които работят във всички болници на Сливен, да им пожелая много здраве и дръзновение. Да им кажа, че когато съвестно вършиш работата си, ти имаш вътрешното удовлетворение, независимо, че обществото не те оценя. Ако това общество не ни оценя, то значи не е дорасло за стойността на нашия труд и не оценява своето здраве и своето бъдеще. В момента в отделението лежат шестима болни. Двама от тях са на апаратно дишане. Работата ни започва в шест зали едновременно и всичко, за което говорим, се материализира в действителността и се проектира върху обществото всеки дени  и всяка нощ", допълва д-р Боянов.

Той сподели тревогата си от нарастващия брой пострадали при катастрофи и все по-големия брой напускащи страната специалисти. Според него от необходимите 1 680 анестезиолози, в България са останали под 600 специалисти, защото всеки млад лекар заминава. В чужбина специалистите получават десетократно повече за своята работа и отговорността, която поемат.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.