Автор Тема: Най-сетне музика в опустелия Сливен!... Военните празнуват  (Прочетена 818 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11661
  • Пол: Мъж
    • Профил
Най-сетне музика в опустелия Сливен!... Военните празнуват

Днес по ларгото преминаха стотици военни от Сливен, празнуващи Деня на сухопътните сили. И в града прозвуча музика, макар и маршова. Дефицитна напоследък.
Това е повод да си дадем сметка и за духовното бедствие, връхлетяло гражданите ни след 8-годишното управление на „униката” от Воденичане. Впрочем, вчера в местен вестник и диригентът Методий Григоров отваря дума за опустошения в духовно отношение Сливен, в което чувството за празничност е вече почти непознато явление.
Лете в градове като Бургас, Поморие и др. духови оркестри звучат привечер по паркове и площади, макар тези изяви да са само периферна част от културата на България. Стадион „Х. Димитър”, който според концесионния договор не е собственост на бившия футболист, също е затворен за концертни изяви. Така Сливен се озова под нивото дори на градчета като Нова Загора, Казанлък и Карнобат.
Наскоро прекарах два дни в Поморие. На пейката до паметника на Яворов, взрян в безбрежно тихо море си прошепнах:
От залез слънце озарени,
алеят морски ширини…
 
И с притворени очи, след нервозното и понякога гнусно сливенско битие осъзнах, че настъпилото усещане за хармония и покой се дължи и на простичкия факт, че в този момент не се намирам… в Сливен.
Господи!

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.