Автор Тема: Зимата идва. Този път май няма да подмине Сливен  (Прочетена 2879 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11645
  • Пол: Мъж
    • Профил
Зимата идва. Този път май няма да подмине Сливен

Общинска администрация получи предупреждение от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и информация за щормово предупреждение от началника на Метеорологична обсерватория Сливен за предстоящо усложняване на метео обстановката.
Нашият район ще бъде под прякото влияние на преминаващ средиземноморски циклон с нахлуване на студен въздух. Още тази нощ ще започнат валежи, като се очаква в по-ниските полета те да са от дъжд, а по-високите – от сняг. Утре валежите ще се усилват, вятърът ще се ориентира от север и с нахлуването на студения фронт температурите ще се понижат чувствително. Преди полунощ срещу 26.01.2012 г. валежите навсякъде ще преминат в сняг. Вятърът ще бъде бурен. Снегът мокър и тежък.
Всичко това предопределя една потенциално усложнена обстановка, предупреди инж. Снежана Кънева, началник отдел „Обществен ред, управление при кризи и ОМП” към Общинска администрация. Рисковете при подобна обстановка не са малко, при това и не са непознати – проблеми по проходимостта на пътните и улични артерии, опасност от заледяване на далекопроводи и последващи аварии, частично блокиране доставки на хранителни продукти и други от първа необходимост за отдалечените населени места, изключване на електропреносната и водопреносната мрежа, което също води до следващи неудобства, в това число и телефонни връзки, закъсали автомобили, хора, оказали се в трудна ситуация и пр.
Във връзка с това незабавно сме уведомили ръководствата на дружествата, които имат договор по зимното поддържане на улици и общински пътища, кметовете на населени места. Всички опорни пунктове са в пълна готовност с наличната и позиционирана техника за действие. Има създадена организация, уверяват от дружеството за зимно поддържане на общинските пътища, за евентуално подсилване на мероприятията с техника, с която се работи по поддържане на републиканската пътна мрежа.
Общината е в готовност да бъде въведен в изпълнение Общински план за защита при бедствия и при необходимост да бъдат привлечени допълнително сили и средства чрез дружествата, включени в разчетите на плана. Кметът - инж. Кольо Милев, със своите правомощия по смисъла на Закона за защита при бедствия, при необходимост може да приведе членовете на Щаба за изпълнение на плана в помощ на организация по възникнала ситуация. Всички експерти, отдадени в заповед още при започване на зимния сезон са в постоянно дежурство за изпълнение на своите отговорности. Действията, които следва да се предприемат от наша страна като администрация, са в много висока степен пряко зависими от нашата обща култура на поведение като граждани при възникване на подобна ситуация. Отчитайки опита от предишни ситуации и предвид изпратеното щормово предупреждение, общината предупреждава:
* нека всеки съобрази метеорологичната обстановка, да се следи бюлетина и настъпващите промени
* нека не се предприемат несъобразени пътувания, ако в действителност не се налага, но ако пътуването е неизбежно и не търпи отлагане, да се спазват строгите съвети при тръгване на път – изправен автомобил, напълно окомплектован за зимни условия, заредено гориво, заредена батерия на телефона, ако се налага храна, спазване на всички ограничителни знаци или препоръките, дадени за района и т.н.
* нека заредим минимума от хранителни продукти в дома си и посрещнем проблема спокойно.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.