Автор Тема: Шок за община Сливен: „Хидросистеми” и „Булгейт” й блокираха сметките  (Прочетена 975 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Шок за община Сливен: „Хидросистеми” и „Булгейт” й блокираха сметките

Всички сметки на община Сливен са били блокирани – е сензационната новина днес, потвърдена от Радостин Русев. Още в петък тръгнали запорните съобщения.

Реакцията на новите управляващи е била да изтеглят един депозит от Корпоративна банка, за да връзват на първо време двата края.

Това било заради отказ на кмета Милев да се споразумее с „Хидросистеми” и „Булгейт” за разсрочено разплащане по водния цикъл на дължимите им 5 млн. лева след решение на Арбитражния съд.

Според финансов експерт и друг от местна банка, пренасочването на изтегления от Лечков заем за други цели ще доведе до рестрикции отстрана на финансовото министерство и елиминирането на община Сливен от европроектите.

Дали запорът ще бъде отменен и с какво общината ще плаща заплати и други задължения по-нататък, никой не може да каже. В политически аспект нещата придобиват нови измерения. Според мнозина Кольо Милев тръгва на договорки с ГЕРБ в името на своето оцеляване.

А що се отнася до блокираните сметки, ето позицията на кмета Кольо Милев:
„Общината има сметки в три банки в града, няма сметки на други места. В момента имаме две запорни съобщения от две фирми, каза кметът. Едната е „Екобулагро", другата е „Булгейт". При първата фирма става въпрос за заплащанията, които дължим по депониране на сметището. Знаете, че имаше изпълнителен лист за около 900 хиляди лева, ние вече плащаме по този запор и са останали някъде около 280 хиляди лева, които можем да платим във всеки един момент.

При фирма „Булгейт" става въпрос за запора, за който се говори от доста дълго време, и по който ние ще изпълним всички законови форми, за да защитим интереса на общината. Докато не мине нашата искова молба пред Върховния касационен съд и не получим конкретните решения, ние имаме правото да задържим плащанията по тази покана. Поканата е за доброволно плащане и по нея ние имаме право в рамките на закона в двуседмичен срок да вземем решение, което, надявам се, ще направим. Поканата е за 5,5 млн. лева от фирма „Булгейт" и за около 280 хиляди лева от „Екобулагро".

Няма никакви проблеми със сметките на общината, със заплати, осигуровки и плащанията по отношение на общинската администрация", допълни Милев.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Кметът Кольо Милев излезе с изявление за запора на банковите сметки

Днес кметът Кольо Милев даде обяснение относно запора на сметките на общината. Ето какво каза той по въпроса: „Консорциум „Хидросистеми" чрез Международния арбитражен съд заведе арбитражно дело заради прекратяване на договора по водния цикъл срещу общината. Тъй като немският участник в консорциума – „Хохтийф кънстръкшънс", в последствие се отказа от претенциите си, делото бе прехвърлено към Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата и се води само от фирма „Булгейт", другият участник в консорциума.

Първите заседания на съда бяха минали, когато новото ръководство на общината встъпи в длъжност. Аз преподписах пълномощното на адвокат Балевски, който бе адвокат на общината по това дело. На 14 ноември бе последното дело, на което бе взето решение да бъдат представени допълнителни сведения от двете страни. На 18 януари съдът се произнесе в полза на „Булгейт", с осъдително решение за 5,5 млн. лв. При това положение общината имаше възможност да обжалва процедурата по делото в 3-месечен срок. Тъй като той изтича на 18 април, ние взехме решение да внесем искова молба до Върховния касационен съд /ВКС/ за отмяна на решението на Арбитражния съд. За целта беше нужно да осигурим гаранцията за делото, адвокатски такси и държавната такса, която е 2 процента при такива дела.

Исковата молба беше внесена в петък, а в понеделник получихме уверение, че ВКС е разгледал молбата и до няколко дни трябва да се произнесе за самата гаранция. След това ще се разглежда по същество и самата искова молба.

Общината има средства основно в три банки – Д банк, откъдето бе изтеглен вторият общински заем, Корпоративна банка, където са сметките на общината, и Първа инвестиционна банка, където са заплатите на общината и местните данъци и такси. Тези банки са получили в петък следобед запорни съобщения от частния съдебен изпълнител Поля Руйчева. Ще се установи дали тя е действала неправомерно, тъй като до 16:30 ч. в петък тя официално тя не е завела такива запорни дела и те не са излезли на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Адвокатът на общината ще предприеме мерки срещу тези неправомерни действия на частния съдебен изпълнител.

Докато не излезе решението на ВКС, ние няма да предприемаме никакви действия по използване на сметките. По никакъв начин това не влияе на делегирания бюджет, на заплатите, осигуровките и държавните плащания по отношение на бюджета на общината. Място за притеснение в общината няма. Въпросът е принципен и подлежи на доизясняване", каза още кметът.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.